Winston Wolfe
5 september 2015 — By Mathias Vermeulen

Het nut van buitenlandse conferenties…

Trappen we een open deur in als we zeggen dat wij, L&D’ers, eigenlijk niet zo graag buiten komen en bovendien liefst op veilig spelen? Uiteraard niks mis mee, integendeel, maar de voorbije jaren hebben wij wel gemerkt dat het meepikken van één of andere buitenlandse conferentie op vele vlakken enorm verrijkend kan zijn. Waarom, vraagt u […]

Trappen we een open deur in als we zeggen dat wij, L&D’ers, eigenlijk niet zo graag buiten komen en bovendien liefst op veilig spelen? Uiteraard niks mis mee, integendeel, maar de voorbije jaren hebben wij wel gemerkt dat het meepikken van één of andere buitenlandse conferentie op vele vlakken enorm verrijkend kan zijn. Waarom, vraagt u zich af? Welaan dan…

L&D conferences

1. Als het regent in de VS, dan druppelt het in België

Binnen leren en ontwikkeling zijn we enorm trendgevoelig: vaak springen we onmiddellijk op hypes, om achteraf gedesillusioneerd achter te blijven. Maar even vaak volgen we ook bewust geen welbepaalde trend, om nadien te moeten constateren dat we de boot helaas gemist hebben. Als het op leren in een digitale context aankomt, dan ontstaan veel nieuwigheden in de VS en vaak duurt het wel een tijdje eer die trends ingeburgerd raken in onze contreien. Daarom is het razend interessant om op vlak van de laatste nieuwigheden geregeld een buitenlandse conferentie mee te pikken: je houdt de vinger echt aan de pols. Symbolisch hier is bijvoorbeeld hoe xAPI aan de oppervlakte kwam in 2013, toen we op ASTD in Dallas waren. Pas nu, in 2015, begint dit ook in België iet of wat voet aan de grond te krijgen.

2. Je ontmoet er L&D-grootheden

We strooien graag met namen binnen leren en ontwikkelen! Wie heeft de voorbije jaren immers niet gehoord van Jane Bozarth, David Kelly, Clark Quinn, Chad Udell, Charles Jennings of Marc Rosenberg? Op vele conferenties zie je ze aan het werk, met meestal vernieuwende topics en achteraf zijn die mensen meer dan bereid tot een praatje. Zeker als ze vernemen dat je van België afkomstig bent en enkele goede biersuggesties hebt. Kortom, mensen die je op vandaag enkel via de virtuele manier ‘kent’, blijken in het echt ook vaak sympathieke professionals te zijn die graag hun kennis en ervaring delen, … bij een een goede pot gerstenat.

3. De prijs-kwaliteitsverhouding is zeer goed

De meeste conferenties duren een drietal dagen en tijdens die – best wel vermoeiende en lange – dagen heb je een L&D-aanbod om u tegen te zeggen. Zo zijn wij binnenkort aanwezig op DevLearn en daar hebben we bijvoorbeeld keuze uit 200 leeractiviteiten. Kiezen is in deze vaak verliezen, maar wij hebben veeleer het gevoel een kind te zijn in een gigantische snoepwinkel. En als je de meerwaarde van al dat lekkers, gekoppeld aan de contacten die je kan leggen dan afweegt tegenover de kostprijs (vlucht, hotel, maaltijden, entreegeld), dan vinden wij dit meer dan de moeite waard. Wat zeggen we? Als we dan toch over ROI moeten praten: die is in geen euro’s uit te drukken.

DevLearn14. Je ziet er misschien Winston Wolfe aan het werk

Wij raden iedereen ook altijd aan om zelf een ‘speaking proposal’ in te dienen. Indien goedgekeurd, dan krijg je je entreeticket (waarde 1.200 euro) als vergoeding en stijgt de prijs-kwaliteitsverhouding nog meer. Zo zijn wij er dit jaar in geslaagd om in maart op Learning Solutions aanwezig te zijn en gaan we binnenkort ook op DevLearn een sessie verzorgen. En dan zal je heel waarschijnlijk – net als wij – tot de conclusie komen dat ook wij, Belgen, best wel een hartig woordje over L&D kunnen meepraten.

5. Even over en weer naar de VS

De meeste goede buitenlandse events gaan door in de VS en geef nu zelf toe: wie wil daar ooit zelf eens niet heen? Als de conferenties bovendien doorgaan in een leuke stad, dan sla je twee vliegen in een klap. Zeker als je enkele dagen langer ter plaatse kan blijven! De natuurparken, de musea, de veelheid aan sportwedstrijden: je vindt er altijd wel je gading. Dus, een VS-conferentie is best ook wel een beetje: ‘when business meets pleasure’.

Kortom, laat die geplande 8-daagse formele training die op jouw lijstje stond dit jaar even schieten en investeer het equivalent van dat bedrag aan DevLearn, Learning Solutions, ATD, mLearnCon of een andere conferentie. Spijt zal je zeker niet hebben…