Winston Wolfe
24 maart 2017 — By Mathias Vermeulen

#LSCon 2017 – dag 2

Was dag 1 van Learning Solutions (#LSCon) al een schot in de roos, dan was dag 2 minstens even goed. Op één sessie na, helaas. Alles begon met de keynote van ex-Walt Disney tekenaar Glenn Keane. Wat de man deed op dat podium voor ongeveer anderhalf uur was iets wat we nog nooit eerder ervaren hadden tijdens […]

Was dag 1 van Learning Solutions (#LSCon) al een schot in de roos, dan was dag 2 minstens even goed. Op één sessie na, helaas.

Alles begon met de keynote van ex-Walt Disney tekenaar Glenn Keane. Wat de man deed op dat podium voor ongeveer anderhalf uur was iets wat we nog nooit eerder ervaren hadden tijdens een keynote. Pure magie was het, hoe hij de ganse zaal wist in te pakken met zijn verhaal. En ‘en cours de route’ nog eens live tekenen ook! Glenn Keane creëerde bij Disney oa. Aladdin, The Beast en Tarzan en vertelde hoe hij persoonlijk omging met technologie en creativiteit. “Creativity is at its best when we talk to the things we create and it’s talking back to us.”
Het gebeurt niet veel (en dat kunnen enkelen wel beamen), maar we werden er zowaar stil van. En toen hij op het einde een demo gaf met de Tilt Brush, ging het dak eraf. Fe-no-me-naal! Nogmaals: pure magie!

Daarna was het tijd voor vier ‘concurrent sessions’ (waaronder de onze) en in tegenstelling tot dag 1 deden we in de namiddag één aanpassing aan ons programma. Moraal van het verhaal: ‘always stick to the plan’. Bij deze onze takeaways.

“Type in curation in Word and it’ll tell you the word doesn’t exist. It means we need to put more attention to it.”

De sessie van Marc Rosenberg zoomde in op het belang van content curation, de do’s en dont’s en was een ‘pure vintage’ Marc Rosenberg sessie: strak en to-the-point. Hij had het over de elf knipperlichten van slechte content en zeven tips om correct met content curation om te gaan. Zeer interessant en bruikbaar allemaal. Zeker toen de redenen waarom content curation vaak faalt onderstreept werden. Om effectief te starten dien je als organisatie vooreerstenkele vragen te stellen, waaronder ‘what do people need to know and when do they need to know’ en ‘how easy is it to find the content’. Zijn grootste les kwam echter op het eind: we moeten meer aan ‘decrapulation’ gaan doen. Yeah! Content curation, dus! 

“Stick to the plan, Mathias”

We hadden na de lunch een sessie ingepland over storyboarding, maar last minute gingen we toch maar voor een xAPI-sessie. In deze talk gaf de spreker zijn ervaringen bij het implementeren van xAPI bij alle leerinterventies in hun leeraanpak. Leek interessant en was het ook wel tot op zeker niveau. Maar de nerveuze spreker en de onduidelijke slides haalden zijn verhaal helaas ietwat onderuit. Of om het in xAPI-termen te zeggen: Mathias (actor) preferred (verb) his initial session (object). Desalniettemin knap wat hij gerealiseerd had en hoe hij de performance van klanten en medewerkers danig kon verbeteren via xAPI en analytics. Ondanks alles nog steeds: xAPI dus!

“Best session of the conference so far”

hellyeahEn toen was het onze beurt. Stress, want de organisatie verwachtte 107 mensen tijdens onze sessie. Hoe we het er vanaf gebracht hebben, zal bijken uit de evaluaties, maar ondanks het feit dat eigen lof stinkt, kregen we veel positieve feedback. In onze sessie deelden we enkele tools om met games, VR, AR en chatbots te starten. En dat allemaal overgoten met een sappige Westvlaams-Engelse tongval. Mo vint toh, dus!

“Multiple choice questions aren’t bad. We just create horrible questions, based on knowledge only.”

Laatste sessie van de dag was een panelgesprek over het nut van evaluaties na leerinterventies. In het panel zaten grootheden zoals Will Thalheimer, Julie Dirksen en Megan Torrence. En iedereen was het erover eens dat evaluaties hun nut hebben, enkel en alleen als we verder durven kijken dan de platgetreden Likert-schaal-paden. Want bedrijven die hun evaluaties goed uitvoeren (en focussen op performance) zullen grote stappen gaan zetten. Ofte “better evaluations -> better feedback -> better learning interventions -> better performance.” Slim evalueren, dus!

Het echte hoogtepunt blijft echter nog steeds DemoFest, waarbij bedrijven en leveranciers hun good practices en projecten kunnen delen met de aanwezigen. Met een hapje en een drankje erbij uiteraard. De vibes die dan in de zaal aanwezig zijn, zijn met geen woorden te beschrijven. Dat was ook vandaag wederom niet anders. Een 40-tal demo’s werden gedeeld, gaande van games over augmented reality tot xAPI mobile tools. Inspiratie: check! Delen, dus!

Maar toen was het toch tijd om March Madness te ervaren en wederom de onvermijdelijke strijd aan te gaan met onze jetlag.

Stay tuned voor de laatste (halve) dag!