Winston Wolfe
24 augustus 2015 — By Mathias Vermeulen

De app komt uit de mouw…

Niets zo leuk als doorheen de App-store snuisteren, op zoek naar die apps die niet enkel cool zijn, maar ook je werk echt kunnen vooruithelpen. Apps komen en gaan, worden gedownload, eventjes gebruikt en dan terug verwijderd. Maar af en toe zijn er van die applicaties die echt het verschil kunnen maken. Wij hebben de […]

Niets zo leuk als doorheen de App-store snuisteren, op zoek naar die apps die niet enkel cool zijn, maar ook je werk echt kunnen vooruithelpen. Apps komen en gaan, worden gedownload, eventjes gebruikt en dan terug verwijderd. Maar af en toe zijn er van die applicaties die echt het verschil kunnen maken.

Wij hebben de voorbije weken/maanden vele apps getest, gebruikt en geëvalueerd, op zoek naar hun potentieel op vlak van leren en ontwikkelen. We leren immers ‘on-the-go’, waar en wanneer wij dat willen en dan kan je smartphone wel eens handig van pas komen. Zet je dus schrap voor onze selectie van drie top L&D-apps!

Wayfiler-Screenshot11. Wayfiler (iOS)

Onze goede vriend Chad Udell zit niet stil met zijn bedrijf Float Learning. Af en toe gooien ze een gratis app op de markt die tegemoet komt aan enkele uitdagingen die jij misschien ook wel hebt op vlak van leren en ontwikkelen. Zo is er Wayfiler, een gratis app die toelaat om location-based content te pinnen. Stel je even voor dat je een organisatie hebt met mensen die her en der verspreid zitten over het land, die diverse provincies doorkruisen naar klanten, die op verschillende plaatsen herstellingswerken moeten uitvoeren, … Kortom, een organisatie waar exacte locaties belangrijk zijn. Dan kan je aan die specifieke plaats, die ene taaie klant, die ene moeilijk te repareren machine, … de nodige inhoud (audio, video, website, document, checklist, …) vastmaken.  Makkelijk!

Wayfiler is mobile learning in de ware zin van het woord: “providing the right information to the right person at the right time…” Niet toevallig een definitie van… Chad Udell!

2. Adobe Color (iOS & Google Play)

Mensen die geregeld een eLearning-module moeten creëren of bijvoorbeeld een LMS moeten ‘customizen’, worstelen vaak wel eens met de kleurenschema’s. Althans, dat vermoeden we, want wijzelf worstel(d)en daar alleszins mee… Tot we Adobe Color ontdekten. Via deze app kan je zeer snel kleurenschema’s vastleggen op basis van bestaande foto’s en logo’s. Super handig als je op zoek bent naar die 3 tinten die perfect bij elkaar passen.

Adobe Color is dus superhandig voor mensen die content creëren en als de dood zijn voor verkeerde, schreeuwlelijke kleurencombinaties.

ID Guru3. ID Guru (iOS & Google Play)

Op Learning Solutions in Orlando hebben we Connie Malamed ontmoet, een van de leading ladies in de VS als het om instructional design gaat. We volgen Connie sindsdien via haar podcast, maar in Orlando sprak ze ook over de app die ze enkele jaren geleden ontwikkelde: ID Guru. In deze (betalende) app vind je een lexicon van vaak (en minder vaak) gebruikte L&D-begrippen. Zit je dus ergens op een opleiding of een conferentie, of in een meeting met collega’s en hoor je een term (uit de wereld van leren en ontwikkelen) vallen waarvan je denkt: “dat ken ik niet en ik durf het hier niet te vragen”, dan is de kans groot dat je het terugvindt in de ID Guru.

ID Guru gebruik ik niet zo vaak, maar als ik in de app zit, kan ik minutenlang lezen, doorklikken en andere termen opzoeken. Zodoende kan ik perfect uitleggen wat de ‘Affordance Theory’ is en wat het voordeel van ‘Branching’ is. Aha!