Winston Wolfe
16 juni 2014 — By Mathias Vermeulen

Acht interessante MOOCs voor L&D

Binnenkort (augustus 2014) gaat in het Lerend Netwerk #evalu8 de sessie over MOOCs van start. Ikzelf ben een gigantische MOOC’er, op diverse platformen. De inzichten, de schat aan informatie, de interactie, ze bieden in mijn ogen allemaal meerwaarde!  Maar meer en meer wordt het moeilijk om door het bos nog de bomen te zien. Daarom geef […]

MOOCsBinnenkort (augustus 2014) gaat in het Lerend Netwerk #evalu8 de sessie over MOOCs van start. Ikzelf ben een gigantische MOOC’er, op diverse platformen. De inzichten, de schat aan informatie, de interactie, ze bieden in mijn ogen allemaal meerwaarde!  Maar meer en meer wordt het moeilijk om door het bos nog de bomen te zien. Daarom geef ik jullie graag een overzicht van enlele MOOCs die volgens mij interessant kunnen zijn voor L&D-verantwoordelijken! Enjoy!

Let wel: Alle MOOCs vergen een investering van tijd. Reken dus zeker een aantal uurtjes per week om ten volle van de MOOCs te genieten.

 

1. Platform Curatr:

Op Curatr, waarvan Winston Wolfe een trotse partner is, vind je een aantal razend interessante Massive Open Online Courses. Zo krijg je de kans om het sociaal leerplatform van naderbij te leren kennen. Wij hebben binnen het platform twee interessante MOOCs voor jou geselecteerd, namelijk:

How to be an effective digital curator: een MOOC waarin een andere hot topic aangeboord wordt: content curating. Het is immers onze taak als L&D-verantwoordelijk om meer als curator te gaan optreden ipv. als manager. In deze MOOC krijg je alvast enkele tips om dit op efficiënte wijze gedaan te krijgen!

Designing for Data: het meten van performance en de impact van leren is moeilijk. Bovendien zitten we ten volle in een Big Data tijdperk. In deze pas opgestarte MOOC wordt een focus gelegd op hoe je goede data genereert. Check! It! Out!

 

2. Platform Coursera:

Coursera is het meest bekende MOOC-platform, met het ruimste aanbod. Wij hebben het vele zoeken voor jou iets makkelijker gemaakt met drie razend interessante opleidingen:

E-learning and Digital Cultures: deze MOOC biedt inzicht in hoe we in het digitale tijdperk studenten en medewerkers kunnen/moeten ontwikkelen.

Video games and Learning: via deze MOOC biedt the University of Wisconsin ons enkele wetenschappelijke inzichten in de kracht die games hebben in een leerproces. Een zeer wetenschappelijke benadering, maar waardevol voor iemand die met games en leren bezig is.

Gamification: de standaard op vlak van gamification, deze MOOC met de befaamde Kevin Werbach. Geldt wat ons betreft tot de top op vlak van MOOCs. Aanrader!

 

3. Platform iversity:

Iversity is een recent opgestart Europees MOOC-platform en laat met mondjesmaat nieuwe opleidingen los. Ik heb er al een tweetal gevolgd en ze hebben met toch wel wat inspiratie opgeleverd. De moeite waard om eens te testen zijn:

The Future of Storytelling: storytelling wordt belangrijker binnen learning & development. In deze MOOC krijg je meer inzichten in de toekomst van storytelling. Leuk!

Gamification Design: een MOOC waarin de focus ligt op het ontwerpen van gamified projecten. Af en toe word je hier gehinderd door het Spaanse Engels van de docenten, maar je vindt er sowieso inspiratie om mee aan de slag te gaan.

 

4. Extraatje:

Vandaag (maandag 16 juni) start via Intrepid Learning een MOOC over Corporate MOOCs. Als dat geen toeval is! Allen dus inschrijven en meegenieten van de mogelijkheden die corporate MOOCs ons bieden.