Winston Wolfe

Everybody appy

TL;DR Wil je dit handige overzicht in webapp-vorm? Bekijk het dan via https://winstonwolfe.glideapp.io/

We bloggen geregeld over leuke tools en applicaties, maar die zitten versnipperd over talloze posts! Daarom willen we het jullie ietwat makkelijk maken met een soort app-winkel, boordevol applicaties die je als L&D’er zeker eens bekeken moet hebben! We vermijden hier uiteraard de logische apps zoals Facebook, twitter en LinkedIn, maar pikken in op de apps die vaak aan het begin van hun veroveringstocht staan.
Elke keer we een nieuwe app ontdekken, vullen we het lijstje verder aan. Heb je suggesties? Laat het ons dan zeker weten.

 

07-02 / BrainyTab / Learning

Hoe kunnen we mensen iets doen leren, zonder echt binnen te dringen in hun dagelijkse werkroutine? Hoe kunnen we kleine leercontent zeer subtiel onder de aandacht brengen? Je kan uiteraard met de killer-app Qurve werken, of ook even BrainyTab proberen. Elke dag zitten we op internet en openen we nieuwe tabbladen waarop vermoedelijk dat saaie intranet staat. Wel, als je Chrome of Firefox gebruikt, moet je zeker eens BrainyTab gebruiken. Zeer inspirerend qua inhoud én het biedt inspiratie om zelf iets gelijkaardig te maken.

07-02 / Zest / Content curation

Gelijkaardig als BrainyTab is er ook Zest. Het principe is gelijkaardig, maar hier komt vooral marketing content te staan, die netjes voor jou gecureerd staat. Artikels, video’s, interessante marketeers, … Je vindt er een heleboel super ideeën. Maar, wij blijven – na een testperiode – wel trouw zweren aan BrainyTab, wegens de simpliciteit.

 

07-02 / No-Code Coffee / No-Code

Dé trend van de afgelopen maanden is de nieuwe No-Code hype. Dat slaat op producten die je vroeger als niet-IT’er niet kon maken, maar die nu door slimme No-Coders toegankelijk worden gemaakt voor die niet-IT-profielen. Kortom, een trend die wij alleen maar kunnen toejuichen. Een app maken? Geen probleem met Glide en Apprat. Wil je geïnspireerd worden door al die mooie No-Codeplatformen, schrijf je dan zeker in op No-Code Coffee!

07-02 / 30 Seconds of Code / Learning

Je bent bezig in een eLearning (of ander) project en je wil iets fancy doen. Alleen, je moet een stukje code schrijven en laat dat nu niet je sterkste punt zijn. Wel, op 30 Seconds of Code vind je behoorlijk veel ideeën en code om snel even te gebruiken. Gebruiken wij dit dagelijks? Neen. Gaan we af en toe eens piepen? Absoluut!

 

15-11 / Visme / Visuals & infographics
Waar is de tijd dat Canva alleenheerschappij had in de wondere wereld van visuals en infographics. Die tijd ligt al een tijdje achter ons, en wij blijven Canva vooralsnog trouw. Ondanks de concurrentie en de opkomst van mooie, nieuwe, gelijkaardige systemen zoals Visme. Ben je dus nog op zoek naar een tool, dan is het misschien wel de moeite om deze toch even te checken. Want de wereld heeft baat bij mooie visuals en inspirerende infografieken.

15-11 / Yo Scenario / Branching scenarios
Je wil eens iets anders doen met je eLearning-project en een echt scenario uitwerken met verschillende paden en eindes? Dan is twine absoluut onze nummer 1 (zie elders op deze pagina). Maar sinds kort is er nu ook onder andere Yo Scenario. Toegegeven, de infantiele naam schrikt ons wat af, maar eens je die stage voorbij bent, garanderen we jou heel wat fun en inspiratie. En je kan bovendien al gratis aan de slag!

 

15-11 / Timeular / Time management
Was Glide de ontdekking van 2019, dan is Timeular wat ons betreft een mooie tweede. We hadden de tool al eerder gezien, maar het was pas op DevLearn dat we overstag gingen. Timeular bezorgt ons op een heel intuïtieve manier inzicht in onze tijdsbesteding: de tijd die we spenderen aan projecten, aan mails, aan meetings, aan onnozelheden, … Doet er ons aan denken dat we dringend minder op sociale media moeten zitten 🙂

 

15-11 / Fellow / One-on-One & coaching
Bestaat er een goede app om 1-op-1 gesprekken en meetings te monitoren? Vermoedelijk wel. En eentje daarvan is Fellow, “a lightweight app for leaders that gives you tools and smart suggestions to power your day”. Klinkt intrigerend? Is het wat ons betreft ook.

 

15-11 / Arist / Messaging
SMS is blijkbaar dood. Maar messaging absoluut nog niet, want wie gebruikt er Messenger en WhatsApp niet op dagelijkse basis? Arist is bijgevolg een platform dat vertrekt vanuit die filosofie en een systeem ontwikkeld heeft om via de bestaande messagingsystemen (WhatsApp, Messenger, SMS) learning content te versturen. De max? Wat ons betreft wel!

 

06-09 / Icebreaker / Algemeen
Hoe vaak valt het niet voor dat je een meeting hebt, of een training, of een brainstorm, of wat dan ook en je zoekt een ideale ijsbreker om te starten. Wel, zoek dan niet verder, want Icebreaker heeft een collectie van ijsbrekers om U tegen te zeggen. In drie niveaus dan nog wel: easy, medium en hard. Inspiratie gegarandeerd! “If you had to skip one recurring meeting, which meeting would you skip? Why?”

 

06-09 / Wispform / Forms & surveys
We geven toe, afstappen van Typeform gaan we vermoedelijk niet snel doen. Maar af en toe eens piepen bij de concurrentie of bij de nieuwe tools kan uiteraard nooit kwaad. En ‘a new kid on the block’ in dit segment is Wispform.  Het neigt zeer sterk naar Typeform, heeft ook een gratis versie en is zeer makkelijk en intuïtief in gebruik. Dus als je op zoek bent naar iets dat beter is dan Google Forms, dan is Wispform zeker eentje om in de gaten te houden.

 

06-09 / Color Collect / Visuals
Je kent het vermoedelijk wel ; je hebt een coole foto en zoekt dan de ideale kleuren om de rest van je visual daarrond vorm te geven. Of dat nu in een eLearning is, of ergens anders, we worstelen al te vaak met die kleuren. En dan zijn er uiteraard color picking tools in overvloed te vinden. Eentje waar wij echter recent op botsten, is van Aziatische makelij en werkt zeer goed: Color Collect. Je laadt een foto op en je krijgt onmiddellijk het kleurenpallet dat daar naadloos bij past. Perfect!

 

06-09 / Code Line Daily / Learning
Mensen die in een IT-departement actief zijn, of die geregeld met programmeren bezig zijn, dit is er eentje voor jullie: Code Line Daily. Het principe is zodanig basic dat het neigt naar genialiteit: elke dag één lijntje code rond een topic waar mensen vaak mee worstelen. Nu eens CSS, dan weer JavaScript of PHP. Elke dag krijg je een oplossing jouw richting toegestuurd. De max? Wij vinden alvast van wel!

 

06-09 / Grafiti / Grafieken
“Dju, ik moet een presentatie geven en een grafiek zou de boel wel opfleuren. Maar waar vind ik nu bestaande grafieken?” Zoek niet verder, want Grafiti heeft een collectie van duizenden grafieken en charts rond diverse thema’s, afkomstig van ’trusted resources’. Perfect om eens rond te neuzen en om die ene overtuigende grafiek in je rapport of presentatie op te nemen.

 

23-07 / Smart Studio / Blockchain
Blockchain is en blijft voor velen een mysterie: hashes, blocks, transactions, mining, timestamps, ledgers, … De terminologie is al even mysterieus als de uitvinder van Bitcoin, Satoshi Nakamoto. Mocht je echter toch al wat meer weten over blockchain (tip: je vindt enkele artikels op onze site), en je wil experimenteren met smart contracts, dan is Smart Studio misschien wel de low-code tool die je kan helpen. Blockchain, here we come!

 

23-07 / Fibe / Visuals
We hadden al onze all-time favorite Canva, maar sindsdien komen er geregeld nieuwe varianten op Canva uit. Eén van die laatste tools is Fibe. Fibe is een app op Android en iOS die je toelaat om in een handomdraai prachtige en krachtige visuals te maken. Ideaal om te gebruiken in diverse projecten, zo denken wij dan.

 

23-07 / Glide / Performance Support
“Every spreadsheet is an amazing app waiting to happen.” Vertrekkend van een eigen Google Sheet, bouwt Glide je sheet gratis om tot een mooi vormgegeven, duidelijke applicatie die je makkelijk kan delen met je collega’s, vrienden, klanten, …  De enige vereisten om aan de slag te gaan is een Google-account, een Google sheet, een account op Glide en enkele uurtjes om je app helemaal op punt te stellen. De app is zo goed, dat we er een volledige blogpost aan wijdden.

 

23-07 / Colors&Fonts / eLearning
Hoe vaak gebeurt het niet dat we binnen eLearningprojecten met kleuren en lettertypes moeten goochelen en dat we er een zootje van maken? Geef toe, het valt wel eens voor. Gelukkig zijn er dan tools zoals Colors&Fonts die dat werk eenvoudiger gaan maken. Je zoekt op een bepaald type kleur en je krijgt diverse kleurpaletten met passende lettertypes. Ja, wij vinden dat fantastisch.

 

23-07 / Scorminator / eLearning
We geven toe, de naam deed het voor ons. Als grote fan van de Grote Artiest genaamd Schwarzenegger zijn we fan van Terminator. Dus een naam als Scorminator moet ons wel intrigeren. Wat doet Scorminator, zo vraag je je af? Alle soorten files omzetten in een SCORM-bestand. Lekker handig om eindelijk eens te tracken wie die ene persoon in je organisatie is die dat ellenlange pdf-document gelezen heeft. Gebruik wel met mate, want xAPI is en blijft veruit de betere specificatie 😉

 

23-07 / Lyrebird / AI 
Dit is meer Spielerei, maar wel zeer leuke Spielerei. Heb je ooit gedroomd om je stem te gebruiken om mails en Slack-berichten te lezen? Wel, dan is er nu Lyrebird. Lyrebird laat jou eerst een 30-tal tekstfragmenten inlezen en bouwt op basis daarvan jouw artificiële stem. Die stem kan je vervolgens inzetten waar jij dat wenst. Wij hebben het geprobeerd en vooral vééééél gelachen. Fun, fun, fun!

 

23-07/ Zulu / Content curation
We hebben intussen een grote schare fans van onze #CuratedContent nieuwsbrief en proberen altijd onze skills te verfijnen. Maar soms droom je er misschien van om content curataion in team toe te gaan passen?  Zulu is dan een tool die zo’n content curation in teams of organisaties mogelijk maakt ; door borden te creëren waar het ganse team content op kan verzamelen. Leuke insteek en zeker het proberen waard.

 

23-07 / Inside / Content curation
Wij zijn al ingeschreven op drie van de door Inside gecureerde nieuwsbrieven. Inside is immers een tool waarop je je per thema kan inschrijven op nieuwsbrieven rond dat specifieke topic. En af en toe ontvang je dan uiteraard een nieuwsbrief met een 5 à 10-tal artikels, die verzameld werden door experten ter zake. Het levert ons altijd heel wat leesvoer op en af en toe gebruiken we dan zelf een item in onze eigen #CuratedContent nieuwsbrief.

 

01-03 / xAPI.ly / xAPI
We hadden de tool al een tijdje op onze draft staan: xAPI.ly. Dit is een tool voor mensen die getriggerd zijn door xAPI en die goede xAPI data willen halen uit de eLearning-modules die ze ontwikkelen via de gangbare authoring tools. xAPI.ly helpt jou bij het maken van de JavaScript-triggers om rijke xAPI-statements naar de Learning Record Store (LRS) van jouw keuze te sturen. De moeite? Absoluut!

 

01-03 / Scapic / Virtual Reality
Om echt goede VR te maken, raden we nog steeds aan om je te wenden tot de echte experts. Maar als je even wil experimenteren met het medium, dan is er nu Scapic. Scapic claimt “the easiest platform to build VR, AR en 3D experiences” te zijn, zonder “coding required”. Wij hebben het effectief uitgetest en inderdaad: het is best makkelijk om je eerste VR-project te maken. Maar echt ‘immersive’ zouden we het nog niet durven noemen. Desalniettemin: experimenteren maar!

 

01-03 / Slides / Presentaties
We zijn gestart met Powerpoint, zijn dan even overgeschakeld op Prezi om terug te keren naar Powerpoint. En daarna zijn we uiteindelijk met Haiku Deck aan de slag gegaan. Ja, presentatiesoftware, het is ons wat. Naast Haiku Deck hebben we hier ook al het fenomenaal goede Belgische Ludus vermeld en nu is er ook Slides. Zeer goede tool om snel visueel aantrekkelijke presentaties te maken. Maar weet: de boodschap is nog steeds veel belangrijker 😉

 

01-03 / Remove.bg / Images
Mensen die met eLearning bezig zijn, kunnen soms vloeken en foeteren op achtergronden die uit foto’s verwijderd moeten worden. Gedaan met die stress, dankzij Remove.bg, een tool die achtergronden via AI uit je foto’s filters. Je laadt een foto op, of je geeft een URL in en 5 seconden later is het varkentje gewassen.  Geloof je ons niet? Surf dan als de bliksem naar de site van Remove.bg. The proof of the pudding is in the eating!

 

01-03 / Qknow / Quizzing
“Engage employees in sharing knowledge. Instantly get everyone on the same page. Send need to know questions for learning.” Qknow is geen baanbrekende tool, maar wel zeer leuk om attractieve vragen te versturen via mail. Snel even polshoogte nemen rond een topic door een goede vraag te stellen? Ja, wij zagen er wel iets in. Dus, ben je op zoek naar een snelle quiz-tool die via mail werkt? Dan is Qknow misschien is voor jou.

 

29-10 / Quillionz / Quizzing
Heb je dat soms, dat de inspiratie ontbreekt om goede (meerkeuze of open) vragen te stellen? Geen nood, want Quillionz is “the world’s first AI-powered platform for creating questions, assessments, and quizzes”. Voorlopig werkt Quillionz enkel in het Engels, maar de tool toont aan hoe AI op een straffe manier kan gebruikt worden. Je uploadt je tekst, selecteert enkele keywoorden, werkt de tekst nog wat bij tot je een zeer goede leesbaarheid hebt en klikt dan op ‘Proceed’. En dan stromen de vragen binnen!

 

29-10 / Mural / Collaboration
Eén van de hippe buzzwords dezer dagen is ‘collaboration’. Samenwerking binnen organisaties bestaat uiteraard al sinds mensenheugnis, maar af en toe hebben we trendy woorden nodig om dat nogmaals onder de aandacht te brengen. Nu goed, Mural is één van die tools die geregeld de revue passeerde de voorbije dagen. “Think and collaborate visually. Anywhere, anytime.”

 

29-10 / Reflector 3 / Screen mirroring
Wij durven wel eens een presentatie of opleiding geven (hey, huur ons gerust in *wink*) en heel af en toe worstelen we dan wel eens met onze iPhone om die te projecteren. We hebben wel enkele adapters, maar die durven soms eens te haperen. Of de beamer werkt niet mee. Of we vergeten gewoon onze adapter (dat is oorzaak nummer 1). Dan is dat euvel nu opgelost met Reflector3, een product om het scherm van je smartphone en/of tablet te delen op bvb. je laptop… Yeah!

 

29-10 / Nuzzel / Content Curation
Het was één van de tools die we uit de presentatie van Mike Taylor haalden. Mike had samen met Bianca Baumann een sessie over content curation en zij waren best wel grote fan van Nuzzel. Dus, als je je dagelijkse portie nieuws wilt binnenhalen, dan moet je zeker Nuzzel eens bekijken. Nuzzel integreert met twitter en LinkedIn en zoekt daar in je timeline de meest populaire artikels en blogposts op. Super, want het bespaart ons veel tijd!

 

29-10 / Thyng / Augmented Reality
Wat spelen met Augmented Reality, daar staan wij altijd voor open. Naar aanleiding van DevLearn zagen we op de Instagram-pagina van de eLearning Guild de voorstelling van enkele ELG-medewerkers. En daar sprak Jane Bozarth over haar favoriete app van het moment: Thyng. Thyng is een app om zelf je eigen AR-ervaringen te creëren. Meer hadden wij niet nodig om te starten!

 

29-10 / ClueKeeper / Fun – AR
We horen vaak dat ‘scavenger hunts’ voor het onthaal van nieuwkomers zeer leuk en verrijkend kunnen zijn. Maar hoe maak je nu zoiets? Welk platform kan je gebruiken? Welaan, misschien is ClueKeeper dan wel wat je zoekt. ClueKeeper is een tool om je eigen hunts te creëren en te spelen. Fun, fun, fun!

 

 

04-05 / Diverse games 
Ter voorbereiding van een workshop in Riga gingen we op zoek naar inspirerende voorbeelde van goede games. In die context stootten we, via Sandra Gaudenzi, op het inspirerende Pirate Fishing. Dit is een interactief verhaal, waarin je de rol van onderzoeker opneemt om pirate fishing in Sierra Leone te onderzoeken. Een andere mooi voorbeeld is Journey To The End of Coal, een interactieve documentaire over leven en werk in Chinese mijnen. En tot slot ook aandacht voor 1979 Revolution, waarbij je in het Iran van eind de jaren ’70 ondergedompeld wordt in de revolutie. Waarom is dit voor L&D’ers relevant? Omdat deze games ons en hopelijk ook jou tonnen inspiratie bieden om zelf met serious games aan de slag te gaan.

 

26-04 / KnightLab / Storytelling
Geen tool maar twee tools van eenzelfde bedrijf. Enerzijds heeft KnightLab Juxtapose en anderzijds ook oa. Timeline. Juxtapose helpt storytellers om twee foto’s of GIFs visueel mooi te gaan vergelijken: denk bvb. aan vroeger en nu foto’s, of goed-fout-voorbeelden. Timeline is dan weer een tool om zeer snel een interactieve… timeline te gaan maken. Storytelling en dit visueel gaan ondersteunen? Dan zijn deze twee wat ons betreft zeker een aanrader!

 

24-04 / Memrise / Taal
Iedereen heeft ongetwijfed al gehoord van het onnavolgbare Duolingo. Welaan, er is sinds een tijdje een concurrent op de markt die het ook niet slecht doet: Memrise. Wil je eindelijk Italiaans gaan aanleren, of toch nog eens je Frans opfrissen, dan is Memrise misschien wel jouw ding. Net als bij Duolingo leer je via de app op een leuke manier een nieuwe/andere taal. Je kan opteren voor een betalend account met pro features, maar vooralsnog houden wij het bij de gratis variant.

 

06-03 / Emojiers / Emoji & Fun
Fun op de werkvloer? In veel organisaties is dat vandaag helaas nog steeds een no go. Maar misschien kan je je collega’s en vooral leidinggevenden wel op andere ideeën brengen met een rake emoji? Wie weet? Hoedanook, op Emojiers heb je meer dan 1000 emoji’s die je kunt gaan gebruiken, zonder download, app of plugin. Ga, zoek en deel! En gebruik in die chatbot die je al maanden wil gaan ontwikkelen!

 

06-03 / Huntr / Recruiting
Je hebt voor jezelf besloten om ander werk te gaan zoeken en je wenst een overzichtelijke tool om dat sollicitatieproces ietwat op te volgen? Ga dan zeker eens kijken hoe Huntr hier een antwoord op biedt. Een visueel zeer knappe tool die in het portfolio van elke werkzoekende zou moeten thuishoren. Alleen is de vraag: welk bedrijf is zo gek om ondergetekende aan te werven?

 

06-03 / AutoDraw / AI
Je wilt snel iets tekenen, maar beseft plots dat je tekenskills toch niet je dat zijn? En je wilt op de koop toe ervaren hoe machine learning deze minder ontwikkelde tekenskills toch kan omzetten in mooie grafische illustraties? Ja, dan moet je, net zoals yours truyly, dringend gaan kijken naar AutoDraw. Fenomenaal hoe goed het systeem onze lelijke palmboom herkend heeft.

 

01-02 / Grammarly / Writing
Hoe vaak valt het niet voor dat je een (korte of lange) tekst in het Engels moet gaan opstellen? Een presentatie, een rapport, een LinkedIn-post, een tweet, een blog, … En hoewel Belgen best wel vlot ter tale zijn, is het altijd handig om een taalcompagnon te hebben die jou op je kleine taalfoutjes wijst. Dat is wat Grammarly doet. Het haalt de spelling- en grammaticafouten uit jouw Engelstalige teksten. “Maar dat doet Word toch ook?” Probeer Grammarly en je zal nooit meer aan Word denken, vrienden!

 

01-02 / Anders Pink / Content curation
“Get the top news from your network and influencers, filter by topic and time.” Dat is in een notendop Anders Pink, vermoedelijk door de meesten wel al bekend. Maar toch moét deze tool hier staan, omwille van de genialiteit en de simpliciteit. Anders Pink gaat voor jou immers op zoek naar de meest interessante artikels rond de thema’s die jou interesseren en stuurt die vervolgens door via mail. Of laat die naadloos los in jouw Slack-kanaal naar keuze. Je dag beginnen met het beste nieuws uit jouw domein, we raden het sowieso iedereen aan!

 

01-02 / SaySpring / Prototyping for Alexa
Sinds enkele weken/maanden krijgen wij bij Winston Wolfe assistentie van Alexa. Om zélf met Alexa aan de slag te gaan, is het best wel handig om je creaties eerst te gaan prototypen. En dat is wat SaySpring doet. Je kan er gratis een prototype maken van een voice-activated chatbot en die vervolgens gaan testen via SaySpring zelf, of via Alexa of Google Home. Wij vonden het in ieder geval fantastisch en maakten een kleine bot om verlof aan te vragen en de status van onze vakantiedagen te checken.

 

11-01 / Binded / blockchain + copyright
Vraag aan 100 mensen wat blockchain is en je krijgt 100 verschillende definities. Gelukkig komen er stilaan producten op de markt die van deze technologie gebruik maken, waardoor het ook bevattelijker wordt hoe alles werkt. Eentje daarvan is Binded, die blockchain gebruikt om copyright-inbreuken in te dijken. Ben je dus creatief bezig, werk je vaak met foto’s en wil je je werk ‘beschermen’, dan is dit misschien wel iets voor jou!

 

11-01 / WeCroak / Contemplation
Onze ontdekking van 2017, deze WeCroak! De insteek klinkt morbide, maar is verdomd zeer clever. “Each day, we’ll send you five invitations at randomized times to stop and think about death. It’s based on a Bhutanese folk saying that to be a happy person one must contemplate death five times daily.” Machtig idee, met rake quotes die hun effect niet missen.

 

11-01 / Highbrow / Learning
“Learn something new every day. Get smarter with 10-day courses delivered in easy-to-digest emails every morning.” Geef toe, de tagline van Highbrow moet je wel intrigeren. Dankzij Tiffany Motton zijn ook wij overstag gegaan en zijn we volop bezig met een korte cursus ‘Problem Solving’.  Binnen 10 dagen zullen deze skills in principe sterker ontwikkeld moeten zijn. En zoniet, dan gaan we gewoon over naar een volgende cursus, over Bitcoins bijvoorbeeld.

 

11-01 / Reigns: Her Majesty / Games
Op zoek naar inspiratie om een eigen learning game te ontwikkelen? En je hebt tijd om zelf wat te gamen? Rep je dan als de bliksem naar de AppStore, Google Play of Steam en schaf voor een zeer lichte prijs Reigns: Her Majesty aan.  In een notendop: “Swipe left, swipe right, and rule your kingdom as the mighty Queen! Navigate the increasingly complex politics and personal relationships of your dynasty.” Wat heeft dat te maken met L&D? Speel dieze game en je zal het onmiddellijk weten. Game now, thank us later!

 

01-12 / Xtensio / Varia
Heb je een project waarvoor je persona’s moet creëren, ben je op zoek naar de ideale pitch deck, moet je een onthaalbrochure maken of wil je aan de slag met het Business Model Canvas? Welaan, creëer dan gauw een gratis account op Xtensio en ga aan de slag met de vele templates. Have fun!

 

01-12 / Snappa / Graphic design
Als je volledig naar beneden scrolt op deze pagina, kan je er het fantastische Canva ontdekken. Eén van de eerste (en vermoedelijk ook één van de beste) graphic design apps die er zijn. Nu komen er geregeld nieuwe spelers bij in dit marktsegment en Snappa is er eentje van. Op dezelfde leest geschoeid als Canva, dus zeker de moeite om te checken als je in een handomdraai iets wilt ontwikkelen.

 

01-12 / TinEye / Reverse Image Search
Hoe vaak valt het niet voor dat je aan een project bezig bent en snel een rake foto nodig hebt. En dan surf je naar Google en gebruik je de eerste foto die je daar vindt. Maar wat met auteursrechten? Het omgekeerde geldt uiteraard ook. Waar komen jouw foto’s terecht? Met TinEye kan je in een mum een reverse image search doen om na te gaan waar een specifieke foto allemaal gebruikt wordt.

 

12-11 / Zoom / Video conferencing
Gedaan met Skype, Hangout en andere GoTo-meetings! Als het van ons afhangt, dan wordt er enkel nog ‘gezoomd’. Zoom is op vandaag meer dan waarschijnlijk de beste oplossing om aan video en web conferencing te gaan doen: makkelijk in gebruik, efficiënt, goede features, … Top! Registratie is gratis en zolang je 1-op-1 blijft werken, is Zoom gratis. Ze hebben bovendien ook een webinar oplossing, maar die hebben we zelf nog niet getest. Reden? We zijn hiervoor momenteel Webinar Ninja aan het uitproberen.

 

12-11 / Ludus / Presentaties
Een Belgisch product dat momenteel zeer hoge toppen scheert en geroemd wordt om zijn unieke aanpak? Jep, we hebben het over Ludus, een tool om op een innovatieve en mooie manier presentaties te creëren die modulair opgebouwd zijn, naadloos integreren met de bekendste apps en diensten en er prachtig uitzien. De creatievelingen onder de L&D’ers kunnen beginnen watertanden! Waar wacht je nog op?

 

12-11 / Responsive Screenshots / Misc.
Dit moet de kleinste en misschien wel meest simpele tool/app zijn uit onze voorlopige lijst. Maar ‘simplicity is the trademark of genius’. Dus waren wij behoorlijk wild van Responsive Screenshots. Je geeft een URL in en in één klik (en enkele seconden) krijg je een overzicht van die website op 4 verschillende schermtypes. In tijden dat ‘responsive’ de norm geworden is voorwaar een mooi hulpmiddeltje.

 

12-11 / Twine 2 / Interactive stories
Verhalen vertellen is een kunst, maar met Twine 2, een open-source programma om interactieve, niet-lineaire verhalen te creëren, kan dat nu iets overzichtelijker. Deze tool biedt jou de kans om een branched scenario voor je eLearningmodule uit te werken, een verhaallijn voor een serious game te ontwikkelen of om die sciencefiction roman waar je al jaren op broedt vorm te geven. En voor de gebruikers van de eerste versie van Twine: ja, Twine 2 is stukken beter!

 

30-08 / DeepL / Vertalen
Iedereen heeft ooit wel al eens met Google Translate gewerkt. De bijhorende lachkramp als een bepaalde zin weer maar eens raar vertaald werd, kreeg je er gratis bij. Sinds kort is er echter een Duits bedrijf dat met deep learningalgoritmes een veel betere vertaaldienst op de markt heeft gebracht. Foutloos? Nog niet! Beter dan de competitie? Absoluut! Maak dus kennis met DeepL en deel deze applicatie in jouw organisatie!

 

30-08 / Typorama / Design
Hoe vaak gebeurt het niet dat je een prachtige foto wilt voorzien van een passend lettertype. En dat je dan denkt; dju, was ik nu maar een graphic designer. Of had ik nu maar enkele van die skills. Welaan, dan is Typorama misschien wel jouw app. Zoals ze zelf zeggen: “The easiest way to create amazing graphics on your iPhone & iPad”. Handig voor een learning project waaraan je werkt? Of voor een rekruteringspost op Facebook? Of gewoon voor jou persoonlijk? Check it!

 

30-08 / Diigo / Social bookmarking
Op een dag leest een mens veel. Of komt hij/zij toch veel boeiende materie tegen. En heel vaak ontbreekt ons dan de tijd om al die interessante artikels en posts te lezen. Gelukkig is er al een tijdje Diigo, waarmee je makkelijk en snel alles wat je online vindt kunt verzamelen, organiseren, bewaren en delen met anderen. Social bookmarking heet dat dan. Wij gebruikten initieel de gratis versie en zijn recent overgeschakeld naar een betalend account. En we hebben het ons nog geen seconde beklaagd.

 

10-08 / Quink / Mobile learning
Sinds enkele maanden zijn wij samen met Seriewoordenaar onder de vlag van Dutch & Dillon volop aan het sleutelen aan onze eigen mobiele applicatie, Quink. Het gaat om een mobiele applicatie die online learning aan het principe van een dagkalender koppelt. Met Quink krijg de gebruiker elke dag een notificatie dat er een nieuw grapje, weetje of spreekwoord klaar staat. Daarbij hoort steeds een stukje learning content in de vorm van een poll, video, challenge, quizvraag of brain snack. Cool? ’t Zal wel zijn!

 

06-07 / Rocketbook App / Writing & sharing
Het was Katrien Naert die er ons attent op maakte: de Rocketbook! Onmiddellijk verkocht (en gekocht)! Wat is het? Een schrift waarin je kan noteren (da’s bij elk schriftje de bedoeling, neen?), maar eens volgepend volledig herbruikbaar is door het in de microgolfoven te stoppen! Fenomenaal! En wat met je gedachten en schrijfsels? Die scan je simpelweg met de app in en die worden nadien netjes opgestuurd naar de kanalen die jij gekozen hebt (Slack, Dropbox, mail, Google Drive, …). Wederom: fe-no-me-naal!

 

06-07 / Hemingway App / Writing
We zijn een beetje stil gevallen, zo ontdekken we net. Maar met de Hemingway App (thanks, Tiffany) maken we alles goed. Deze app, geïnspireerd op – hoe kan het ook anders – Hemingway heeft als doel om op basis van data, data en nog eens data jouw schrijfstijl te optimaliseren voor het beste resultaat, zijnde: gelezen worden. Je kopieert je tekst en nadien maakt de app een analyse van je tekst en geeft je suggesties om de leesbaarheid nog te verhogen. Zo zit er in deze tekst één zin die moeilijk te lezen is en eentje die zowaar nog moeilijker te lezen valt. Resultaat: score 8!

 

24-01 / Lifeline / games
Neen, deze keer geen learning game, maar wel een mooi voorbeeld van de kracht van storytelling binnen games. Lifeline toont aan dat je met een krachtig verhaal evenveel kan bereiken als met een virtuele 3D-omgeving. En het haalt de investering van het bouwen van een learning game een pak naar beneden. Speel Lifeline en denk na over hoe je dit concept kan vertalen naar leren en ontwikkelen! Aanrader!

 

11-01 / Spark Video / Video
We geven toe, video is niet onmiddellijk ons ding. Maar video is wel al een tijdje alomtegenwoordig binnen leren. En dan krijgen we vaak de vraag welke tools er bestaan om snel en makkelijk te editen. Welaan dan, een van de apps die zeker jouw aandacht verdienen, is Adobe Spark Video. Makkelijk in gebruik! Komaan, haal die L&D Steven Spielberg in jou naar boven!

 

15-12 / FlowXO / Chatbots
Ja, wij bekennen, van chatbots durven wij wel eens wild worden. En met FlowXO kan je nu zelf je eigen Slack of Messenger chatbot maken, zonder echte IT-kennis nodig te hebben. Ideaal om eens mee te experimenteren en om het potentieel van dergelijke bots binnen leren goed in te schatten. Heb je zelf eentje gemaakt? Laat het ons dan zeker weten.

 

xdotai03-11 / x.ai / Artificial Intelligence
Geen echte app deze keer, maar een virtuele assistent(e) die in jouw plaats je agendabeheer doet en afspraken regelt. We stonden lange tijd (maaaaaanden!) op de wachtlijst, tot ze plots hun eerste versie voor iedereen beschikbaar maakten. Hoe werkt het? Je stuurt iemand een mail met Amy (of Andrew) in CC en zij (of hij) neemt het mailverkeer van je over om een gaatje te zoeken in de agenda. Cool? ’t Zal wel zijn!

 

mathpix29-10 / Mathpix / Education
Mathpix is, samen met Photomath, één van de eerste spelers op de markt om ‘performance support’ toe te passen bij studenten die worstelen met wiskunde. En meer bepaald vergelijkingen.  De app leest jouw handgeschreven (of geprinte) vergelijking in en geeft jou onmiddellijk de oplossing! En belangrijker nog in het leerproces: de stappen die naar de oplossing leiden. Super handig, zeker voor studenten die vast zitten tijdens huiswerk en nergens hulp kunnen vinden om hun wiskundig probleem op te lossen. Nu nog de wiskundedocent overtuigen…

 

cat10-10 / CAT Manager / Evidence-based
Evidence-based management, evidence-based HR, …  De wetenschap komt stilaan (en gelukkig maar) ons werkveld binnen. Maar de studies vliegen ons soms nog te vaak rond de oren. Maar zijn al deze studies wel even ‘wetenschappelijk’? Gebruik daarom CAT Manager, om met een kritische blik naar de wetenschappelijkheid van studies te kijken. Je krijgt enkele vragen voorgeschoteld over de studie, met op het eind een advies. En je weet, als de CAT van huis is, …

 

lifesaver21-09 / Lifesaver / Serious games
Gisteren botsten we – via een interview met Sharon Boller over de toekomst van learning games – op een mooie game van Unit9 (briljante mensen!). In Lifesaver krijg je een aantal levensechte situaties voorgeschoteld waarbij je slachtoffers moet reanimeren. Deze game toont nogmaals de kracht van video en gameplay en hoe games op een innovatieve, pedagogisch verantwoorde manier ingezet kunnen worden. Knap!

 

IFTTT05-09 / IFTTT / Automation
Ook geen nieuwe app, dit. Integendeel, IFTTT is al een ganse tijd behoorlijk ingeburgerd, maar blijft een topper. Met IFTTT – voluit If This Then That – kan je verschillende apps en/of tools aan elkaar linken. Als ‘x’ gebeurt in tool A, dan krijg je ‘y’ als resultaat in tool B. Kortom, het kan een pak van je dagelijkse, tijdrovende input vervangen, zowel op professioneel vlak als in een meer private sfeer. Zeker dus eens raadplegen!

 

Snapguide01-09 / Snapguide / Learning
Snapguide is een gratis tool waar mensen visuele en leuke ‘how to guides’ kunnen posten en delen. Topics gaan van de huis-tuin-en-keuken gidsen tot professionele guides die jou in een handomdraai op een zeer visuele manier op weg helpen. Onder het mom dat beelden en video vaak zoveel meer zeggen dan woorden, kan dit binnen jouw organisatie perfect als leertool ingezet worden.

 

new-icon17-08 / Knack It / Serious games
Knack, een bedrijf uit Silicon Valley, heeft een app met drie games ontwikkeld die jouw talenten (Knacks, Power Knacks en Super Knacks) in kaart brengen. Een magistraal project, op basis van game design, big data en wetenschap. De games zelf zijn volledig gratis, enkel bedrijven die ermee aan de slag willen, moeten een fee betalen. Wijzelf hebben hieromtrent ook een ESF-project lopen, dus neem ook zeker daar eens een kijkje! En speel uiteraard de games Dashi Dash, Meta Maze en Bomba Blitz.

 

Wonder16-08 / WonderBot / Artificial Intelligence
Artificial Intelligence, zeg je? Wel, we zagen enkele dagen geleden via TechCrunch iets passeren over een nieuwe, leuke bot, namelijk WonderBot, “a key-value store for your life”. Deze bot werk via sms en slaat allerlei belangrijke zaken op. Als je dan iets dringend moet weten (een logincode, een verjaardag, een specifiek document, …) en je hebt het destijds via WonderBot opgeslagen, dan stuurt hij/zij je een sms’je terug met de noodzakelijke info. De max, voorwaar de max!

 

Haiku-Deck-Logo11-08 / Haiku Deck / Presentaties
Lang leve Learning Solutions! Of was het DevLearn? Feit is dat we op één van onze laatste conferentiebezoeken Haiku Deck leerden kennen. Nog maar eens een app om via je smartphone, tablet of desktop visueel mooie presentaties te maken? Ja en neen, want Haiku Deck zoekt automatisch naar de passende foto voor je slide. Een foto die je bovendien ook copyright-gewijs zomaar mag gebruiken. Hoera! En nu allen aan de slag…

 


CanvaBasicsOnlineBusinessIcon09-08 / Canva / Grafisch design

Het moet intussen twee jaar geleden zijn, toen we voor het eerst met Canva werkten. Canva is een easy-to-use tol waarmee je makkelijk designs kunt ontwikkelen voor blog posts, infographics, SoMe-posts, presentaties, … En eindelijk heeft Canva een iOS app ontwikkeld, waarmee je nu nog makkelijker aan de slag kunt. Wij waren al fan en zijn dat nu nog meer! Een must voor iedereen, zeggen we u!

 

WallaMe08-08 / WallaMe / Augmented Reality
We kunnen niet om het succes van PokémonGo heen. Daarom leggen we graag nog een coole AR-app voor, nl. WallaMe. Via WallaMe kan je her en der verborgen boodschappen taggen op fysieke plaatsen. Dat kunnen liefdesverklaringen zijn, maar bijvoorbeeld ook leuke hints in een soort scavenger hunt voor nieuwkomers. Je zoekt een bedrijfsmuur, je neemt een foto, voegt een boodschap toe en kiest tot slot wie dit mag bekijken. Is dit een baanbrekende app? Niet echt, maar mits wat creativiteit kan je hier best wel wat mee aanvangen…

 

TinyCards27-07 / Tinycards / Learning
Leuk appje van de makers van DuoLingo. Het format is behoorlijk simpel en speelt in op het mobile microlearning verhaal: je kiest een aantal topics die jou interesseren en je leert via – hoe kan het ook anders – kleine kaartjes (flascards) een aantal zaken over die specifieke thema’s. Ietwat vergelijkbaar met Snappico, maar wat ons betreft teveel gericht op ‘schoolse’ kennis. Nu ja, misschien zijn wij al iets te oud en behoren we ook niet tot de doelgroep van TinyCards.

 

Quartz26-07 / Quartz / News
Quartz is totaal niet nieuw, maar toch het vermelden waard. Want deze unieke, clevere app biedt jou het laatste nieuws in een soort sms-stijl. Het lijkt alsof je in gesprek bent met iemand. Wij blijven de app dagelijks consulteren en zitten telkens de ganse rit uit, omdat we dan beloond worden met een hilarische GIF. En intussen zijn we weer volledig mee met het nieuws. Dus, twee vliegen in één klap.

 

Virtual Speech20-07 / Virtual Speech / Virtual Reality
Breekt het angstzweet jou uit als je voor publiek moet spreken? Schrik van sollicitatiegesprekken? Dankzij Virtual Speech kan je je hierop al een klein beetje voorbereiden, in VR-modus dan nog wel. Download de app, neem je Google Cardboard of VR Box en laat je onderdompelen in bovenvermelde situaties. “The proof of the pudding is in the eating”, maar deze app laat op een mooie manier de mogelijkheden van VR binnen leren zien. Waar mogen wij komen spreken om het te demonstreren?