Winston Wolfe
18 juni 2021 — By Mathias Vermeulen

Boekenlijst zomer 2021

Ik heb een boek geschreven, dat enkele weken geleden uitgekomen is. Maar dat wist je vermoedelijk al… En sinds ik ergens in april de eerste geleverde doos opende, zit ik in een soort van boekenkoopwoede. Als ik de stapel boeken bekijk die op mij ligt te wachten, dan weet ik nu al niet meer waar […]

Ik heb een boek geschreven, dat enkele weken geleden uitgekomen is. Maar dat wist je vermoedelijk al… En sinds ik ergens in april de eerste geleverde doos opende, zit ik in een soort van boekenkoopwoede. Als ik de stapel boeken bekijk die op mij ligt te wachten, dan weet ik nu al niet meer waar ik deze zomer de tijd zal vinden om alles te lezen.

En toch, toch kijk ik uit naar elk van de hieronder geciteerde boeken. Waarom? Wel, hierom:

 1. 99 problemen en L&D is er (g)een van – Mathias Vermeulen
  Ik ben meer dan waarschijnlijk lichtjes bevooroordeeld * moehaha * , maar ik vind mijn boek zelf nog altijd top, zeker voor iedere L&D-professional. En toegegeven, ik lees af en toe nog eens een van de 99 korte hoofdstukjes…
 2. Het hybride werken – Isabel De Clercq
  Nadat ik zelf heb meegewerkt aan Isabels eerste boek (Social Technologies in Business) kijk ik zeker uit naar haar korte manifest over het hybride werken. De criticus in mij gruwelt ietwat van al dat hybride gedoe, maar dat maakt Isabel zeker meer dan goed met dit mooi geschreven boekje.
 3. The Death of Expertise – Tom Nichols
  Het was via Guy Wallace dat ik dit boek ontdekte. Het is zeker geen nieuw boek (2017), maar aangezien het een lans breekt voor kennis, moest ik het wel kopen. Hier kijk ik echt naar uit!
 4. Learning Science for Instructional Designers – Clark N. Quinn
  De eerstvolgende fysieke editie van #LearningTechDay heeft Clark Quinn te gast en dit boek is de ideale opwarmer. Quinn focust op de wetenschap van leren in dit handige, korte boek. Ideaal voor iedereen die met leren te maken heeft.
 5. Blended Leren Ontwerpen – Joitske Hulsebosch en Sibrenne Wagenaar
  Als je goed zoekt in dit boek, dan vind je een korte bijdrage van mezelf. Los daarvan is dit een zeer praktisch en handige leidraad voor elke L&D’er die met blended learning aan de slag wil gaan.
 6. Social by Design – Mark Britz
  Reading time: 40 minutes. Alleen al die visualisatie op de cover, in combinatie met de sympathieke auteur en het thema zorgen ervoor dat dit boek vermoedelijk als allereerste zal gelezen worden. How to create and scale a collaborative company... Spannend!
 7. Artificial Intelligence for Learning – Donald Clark
  Als Donald Clark spreekt, dan luister ik geboeid. Als Donald Clark blogt, dan lees ik met interesse. Als Donald Clark een boek schrijft over AI, dan moet ik het lezen. Simpel.
 8. Mens versus Machine – Geertrui Mieke De Ketelaere
  L&D’er gaat naar eerste fysiek event in 16 maand, L&D’er ziet boeiende keynote over AI, L&D’er koopt tijdens sessie zelf nog boek van de spreker. Zo is het in realiteit gegaan. Ik vond de keynote van De Ketelaere zo boeiend, dat het boek ongetwijfeld van hetzelfde niveau zal zijn.
 9. Bonus Level – Ronald Meeus
  Games, ze fascineren mij. Mateloos. En boeken over games zijn meestal ook meer dan de moeite waard. En laat nu net een Belg een interessant boek geschreven hebben over 60 jaar videogames. Yes!!

Zo, wat mij betreft is dit het ideale lijstje om jou als L&D’er doorheen de hopelijk mooie zomer te loodsen…
Veel leesplezier!!