Winston Wolfe
17 oktober 2016 — By Mathias Vermeulen

De toekomst verzekerd…

Dat we bij Winston Wolfe gepassioneerd zijn door technologie is een open deur intrappen. Dagelijks bezig zijn met eLearning, games of mobile learning, het blijft iets ongelooflijk. En heel af en toe, als we thuis werken, komt de oudste dochter eens piepen en stelt ze vragen, veel vragen. “Wanneer komt je 3D-printertje binnen?” “Gaan we […]

Dat we bij Winston Wolfe gepassioneerd zijn door technologie is een open deur intrappen. Dagelijks bezig zijn met eLearning, games of mobile learning, het blijft iets ongelooflijk. En heel af en toe, als we thuis werken, komt de oudste dochter eens piepen en stelt ze vragen, veel vragen. “Wanneer komt je 3D-printertje binnen?” “Gaan we nog eens een spelletje maken?” “Mag ik nog eens met de drone vliegen?”

En aangezien je ijzer moet smeden als het heet is, zochten we naar oplossingen om haar geïnteresseerde honger te stillen. En wat bleek? In Aalter was er een CoderDojo waar er nog een plaatsje vrij was voor een meisje van net geen 8 jaar. Gejuich op alle banken!

De oude laptop werd vanonder het stof gehaald, Scratch werd geïnstalleerd en fier als een gieter begon ze er zaterdag om 10u aan. Haar eerste stapjes in de wereld van programmeren. Rond 12u15 mochten we terug, voor het demomomentje. En wat bleek? Ze had zowaar haar eerste minigame gemaakt, Fish. Wederom gejuich op alle banken…

Wat heeft dit met Winston Wolfe te maken? Wel, die voormiddag dat onze dochter via Scratch een gameke in elkaar bokste, toonden aan dat games ook onrechtstreeks een onherroepelijke invloed hebben op het leerproces. Via Scratch leren kinderen immers op ‘makkelijke’ manier programmeren en leren ze de eerste basic stapjes zetten op vlak van logisch denken. En door de Scratch-engine zien ze onmiddellijk hun resultaat omgezet in het spelletje, wat de kinderen vervolgens nog meer motiveert om verder te gaan. Zo komen ze in aanraking met uitdagingen, obstakels, logica, … en leren ze onmiddellijk uit de feedback die ze in de game zien. Zaken die niet lukken, dingen die toch anders moeten, … Waardoor ze toch terug even hun ‘code’ moeten herbekijken. Tot het lukt! Tot ze fier zijn als een pauw. En tot ook ‘yours truly’ stond te glimmen van trots.

Bij deze ook een warme blijk van appreciatie voor het CoderDojo-team en voor de moeite die ze zich als vrijwilligers getroosten om kinderen van jongsaf aan warm te maken voor technologie.

En als je ons nu wilt excuseren, we moeten dringend ontsnappen aan die vermaledijde haai.