Winston Wolfe
17 november 2016 — By Mathias Vermeulen

#DevLearn 2016 – Day 1

Time flies when you’re having fun… Zeker ook op DevLearn, waar de eerste dag werkelijk voorbij is gevlogen. Leuke openingskeynote, een aantal rake sessies en leuke babbels tijdens de expo en daarbuiten. Afgesloten zowaar met een Belgisch onderonsje met Lieve Weymeis, die voor Adobe ook op de Adobe Learning Summit en DevLearn vertoeft. Penn Jillette, […]

Time flies when you’re having fun… Zeker ook op DevLearn, waar de eerste dag werkelijk voorbij is gevlogen. Leuke openingskeynote, een aantal rake sessies en leuke babbels tijdens de expo en daarbuiten. Afgesloten zowaar met een Belgisch onderonsje met Lieve Weymeis, die voor Adobe ook op de Adobe Learning Summit en DevLearn vertoeft.

Penn Jillette, dat was de man die alles mocht aftrappen. Voor ons een nobele onbekende, maar aan de reacties van het publiek te zien best wel een celebrity hier in de States. ‘A magician’, zo noemt hij zichzelf en samen met zijn partner Teller vormt hij een razend populair duo. Vandaag kwam hij zijn verhaal vertellen, over ‘magicians’, storytelling en leren. Met als meest rake quotes: “An expert is someone who knows more ways to fail” en “Powerpoint is ruining our culture”. Kon tellen als start.

Concurrent sessions

Daarna was het tijd voor de eerste sessie, nl. die van Craig Taylor over zijn ervaringen met MOOCs bij HT2Labs. Wat vooral super was: zijn sessie en zijn topics werden ondersteund door (xAPI-)data die ze uit hun MOOCs haalden. Moraal van het verhaal: als je een MOOC of welke vorm van social online learning traject wil uitrollen, dan zijn er twee zaken die je voor ogen moet houden. ‘Facilitate’ en ‘Nudge’. Uit de dataset van Craig bleek er immers een gigantisch verschil te bestaan tussen MOOCs die door iemand gefaciliteerd werden en MOOCs waarbij de deelnemers volledig vrij worden nudginggelaten. Met een halfuurtje faciliteren per dag haal je veel meer rendement en betrokkenheid uit je MOOC. En bij ‘nudging’ gaat het om deelnemers elke week even een kleine ‘por’ te geven, een mailtje te sturen met wat er de voorbije week allemaal gebeurd is in de online opleiding. Dat zorgt ervoor dat mensen toch terug gaan inloggen, zien wat er aan de gang is en gaan participeren.
Hoe spannend we het dus ook vinden om deelnemers volledige vrijheid te verschaffen: heel af en toe wat begeleiding en refreshen doet absoluut wonderen! Ter info: zelfs als deelnemers een MOOC niet-lineair mogen volgen, gaan ze toch steeds lineair te werk, van links naar rechts, van boven naar onder.

Na de lunch en wat gesprekken in de expohall was het tijd om de sessie van Koreen Pagano bij te wonen over de stand van zaken omtrent VR binnen leren en ontwikkelen. Een goede heropfrissingssessie, met productvergelijkingen (Vive vs. Oculus vs. Playstation VR vs. Google), uitdagingen die we voor ogen moeten houden en enkele bestaande, goede use cases binnen leren. Maar, los van het thema waarvoor je VR wil inzetten, en na afweging van alle uitdagingen draait het uiteindelijk – zoals bij zoveel zaken – om: start met een klein project, vind ‘believers‘ en meet de resultaten. Bedankt, Koreen!

En dan was het tijd om wat aan ‘myth busting’ te gaan doen tijdens de sessie van Zsolt Olah. Hij opende zijn sessie omtrent gamification trouwens met een vraag over truth tellers versus liars. Veelbelovend en het smaakte naar meer… tot de technologie Zsolt in de steek liet voor een 15-tal minuutjes, zodat de volledige flow uit zijn presentatie was. Worstelend met de technologie sleepte hij zich naar het einde en probeerde hij toch nog het beste van zijn sessie te maken. Maar voor velen was het kalf helaas al verdronken. Zoiets moet de hel zijn om als spreker mee te maken (wij kijken al uit naar vrijdag!). Ondanks dit alles, vonden we de aanpak goed gekozen en focuste hij vooral op het MDA-framework, wat we nog niet in veel sessies gezien hadden. MDA staat trouwens voor Mechanics – Dynamics – Aesthetics en het framework waaraan gerefereerd wordt, wordt op deze Wiki-pagina goed uitgelegd.

Receptie

Na een afsluitende keynote van iemand van Oculus Rift Studios was het tijd voor de afsluitende receptie van dag 1, met een weerzien met de vrienden van Bottom-Line Performance (The Knowledge Guru) en HT2Labs (Curatr, Learning Locker en Red Panda). Plannen werden gesmeed, ideeën werden uitgewisseld en dat allemaal met een goede Belgian Style Ale in de hand.

Santé!