Winston Wolfe
18 november 2016 — By Mathias Vermeulen

#DevLearn 2016 – Day 2

Wel, we vallen in herhaling, maar ’time flies’ echt ‘when having fun’… Na een super eerste conferentiedag, was ook dag twee een ‘Scott’ in de roos. Aftrappen deden we vandaag niet met de keynote (die lieten we aan ons voorbijgaan), maar met de geplande sessie over microlearning. In deze sessie sprak Alex Khurgin over de stappen […]

Wel, we vallen in herhaling, maar ’time flies’ echt ‘when having fun’… Na een super eerste conferentiedag, was ook dag twee een ‘Scott’ in de roos.

Aftrappen deden we vandaag niet met de keynote (die lieten we aan ons voorbijgaan), maar met de geplande sessie over microlearning. In deze sessie sprak Alex Khurgin over de stappen die men moet nemen om een goed microlearning traject uit te bouwen. Ideaal, zo dachten we, om voor de eerste maal Snapchat te gebruiken, door een Snapchat-verhaal van deze sessie op te bouwen. Maar, we geven toe, twitter is volledig ons ding, Snapchat helaas (of gelukkig?) niet. Nu goed, we dwalen af. De essentie voor ons was dat (micro)learning een ambacht is en dat L&D-mensen hun job echt ook als ambacht moeten beschouwen. Hallelujah! Oh ja, bij microlearning draait het bovendien vooral om ‘short, spaced out experiences, in the moment of need’. Boenk erop! De volledige presentatie stond boordevol tips van hoe ze het bij Grovo en bij klanten inzetten en wat de resultaten en feedback daar zijn. Als we er nog eentje mogen uitpikken: als je een leertraject lanceert, maak daar dan gigantisch veel fuzz over! Zorg dat de organisatie op de hoogte is als managers een leadership-training gaan volgen. Dan weten medewerkers ineens ook dat ze in de nabije toekomst op dat vlak verbeteringen moeten gaan zien. Aha!

Daarna was het lunchtijd met vervolgens een sessie over xAPI. Tot we Sean Putmans presentatie op voorhand wat bekeken en merkten dat onze kennis over de materie misschien toch iets te geavanceerd was. Zonder pretentieus te willen klinken. Op naar Julian Stodds sessie dan maar, over Electric Sheep. Jep, inspirerende titel! En in de stijl van zijn talk op #LearningTechDay gaf Julian deze keer zijn inzichten over de technologieën die leren echt gaan veranderen. Voorbij de hype. Zeer inspirerend, maar onze key takeaway was eigenlijk niet-techy: af en toe moeten we in onze organisatie eens ’temperature checks’ doen. Jep, temperature checks. Noteerden we en stopten we onmiddellijk – met referentie – in onze eigen presentatie voor morgen!

tissue-issueHierna zaten we in de laatste rechte lijn richting DemoFest, hoewel we toch nog even stopten bij Scott (zie intro) McCormick van Float. Hij had het over User Experience (UX) en mobile en deelde een pak inzichten en resources. Met de website http://emergent-enterprise.com/ voor ons als toppertje! Jep, hij kwam, zag en overwon, zeker toen hij de ’tissue issue’ bovenhaalde (zie foto). Aan welke kant sta jij trouwens in deze materie?

Helaas moesten we deze sessie iets vroeger verlaten, omdat DemoFest op ons zat te wachten. DemoFest is tijdens DevLearn een showcase-festival waar bedrijven/organisaties hun leeroplossing mogen delen met de aanwezigen. Zo mochten wij in 2014 deelnemen met de QR-case bij FrieslandCampina. en deden we dit jaar mee met KnowledgeFlow, een mooi project van onze goede vrienden Wouter en Bruno. We hadden goede babbels, kregen leuke feedback, en… we hadden gelukkig zelf enkele minuutjes om een aantal andere demo’s te gaan bekijken. Met een iBeacon onboarding toepassing als hoogtepunt! Yeah! En het komt open source op GitHub! Nog yeah’er!

We hadden dus opnieuw voldoende inspiratie getankt en dan moest dag drie met onze eigen sessie nog komen. Maar, eerst was het tijd voor Thursday Night Football, met de New Orleans Saints tegen de Carolina Panthers…