Winston Wolfe
30 oktober 2017 — By Mathias Vermeulen

#DevLearn 2017 – dag 3

Laatste (halve) dag op #DevLearn en er stond best wel nog wat interessants op het programma. Waaronder onze sessie, … *kuch* *kuch* … nog één sessie en een afsluitende sessie, gevolgd door zowaar een NHL-ervaring.   The hardest part is getting buy-in from… L&D Aftrappen deden we om 8u30 met de immer energieke JD Dillon, die […]

Laatste (halve) dag op #DevLearn en er stond best wel nog wat interessants op het programma. Waaronder onze sessie, … *kuch* *kuch* … nog één sessie en een afsluitende sessie, gevolgd door zowaar een NHL-ervaring.

 

The hardest part is getting buy-in from… L&D

Aftrappen deden we om 8u30 met de immer energieke JD Dillon, die een sessie verzorgde over microlearning. Of niet? Want microlearning is een term die volgens JD – en we volgen hem daar 100% in – uitgevonden werd vanuit marketingperspectief waar vele vendors nu maar al te graag op springen. Want wat is microlearning? Vraag het aan 100 L&D’ers en je krijgt 100 verschillende antwoorden. Blijkbaar een ‘L&D-ziekte’, want ook rond andere termen zoals gamification en mobile learning doen de wildste definities de ronde. In zijn verhaal deelde JD zijn visie en kijk op hoe we als L&D-professional, los van termen, buzzwords en trends, aan de slag moeten gaan. Hierbij draait het vooral rond mindset (en niet technologie). En om als organanisatie een nieuwe weg in te slaan op vlak van ondersteunen van leren, is L&D het departement dat het moeilijkste te overtuigen zal vallen. Want plots moeten we de manier waarop we altijd gewerkt hebben, vaarwel zeggen. Een rake sessie, die wat ons betreft tot de beste van deze conferentie behoorde. Maar naar het eind toe zaten onze gedachten helaas elders, want…

Thank you for the workshop today – it has been one of the best for me

… daarna was het onze beurt met onze eerste Bring Your Own Laptop-sessie over chatbots. Zo’n 80 mensen haalden hun laptop boven om stap voor stap een eerste chatbot vorm te geven. Of het een goede sessie laten we over aan de aanwezigen (hoewel de feedback zeer positief was). Wat we wel geleerd hebben, is dat een BYOL-sessie volledig anders is dan een traditionele sessie. Waar je anders een goed beeld hebt van waar je wil starten en eindigen, heb je tijdens een BYOL meer vragen van deelnemers die extra uitleg wensen of ergens vast zitten. En dat haalt de initiële planning overhoop. Lessons learned dus voor een volgende editie.

What if degrees become more like an open ledger?

De eer om de conferentie af te sluiten was dit jaar weggelegd voor Jane McGonigal. Haar naam zou een belletje moeten laten rinkelen, want een van de meest legendarische TED-talks staat op haar naam (meer dan 4.5 miljoen views!). Tijdens haar keynote sprak Jane over verbeelding en hoe we af en toe onze ‘future self’ moeten inbeelden om dingen te veranderen.

Interessant, zeker toen ze plots sprak over blockchain en hoe deze technologie de manier waarop we certificeren en accrediteren kan veranderen. Dit deed ze aan de hand van een (fictieve) video die haar organisatie gemaakt had en die te zien is op http://www.learningisearning2026.org/. Aangezien ook wij overtuigd zijn van de blockchaintechnologie en -filosofie was deze keynote aan afsluitende schot in de roos.

En dat was het dan. DevLearn 2017 was helaas voorbij en het was in alle eerlijkheid één van de beste edities die wij al bijgewoond hebben. De rest van de dag hadden we nog wat tijd om live een NHL-wedstrijd bij te wonen: Las Vegas Golden Knights tegen Colorado Avalanche. Een unieke sportervaring met ongeveer 15.000 mensen in de zaal (foto is genomen halfuur voor de wedstrijd).

Oh ja, de eindscore was 7-0. Go Knights, Go!