Winston Wolfe
25 oktober 2018 — By Mathias Vermeulen

DevLearn 2018 – dag 1

Als sportliefhebber zijn het prachtige tijden in de VS in de maand oktober. Er is niet alleen het NFL-seizoen (American football) dat op volle toeren draait, maar ook de NBA (basketball) is van start gegaan. En als klap op de vuurpijl vinden nu ook de World Series plaats (baseball). Aangezien we hier volop de Dodgers […]

Als sportliefhebber zijn het prachtige tijden in de VS in de maand oktober. Er is niet alleen het NFL-seizoen (American football) dat op volle toeren draait, maar ook de NBA (basketball) is van start gegaan. En als klap op de vuurpijl vinden nu ook de World Series plaats (baseball). Aangezien we hier volop de Dodgers tegen de Red Sox aan het bekijken zijn, zullen we de komende sessies op DevLearn evalueren aan de hand van baseball-terminologie. Ons scoresysteem ziet er bijgevolg als volgt uit:

  • Strikeout – sessie was zeer slecht
  • Swing and a miss – sessie was slecht
  • Walk – sessie was gemiddeld
  • Hit – sessie was goed
  • Homerun – sessie was zeer goed

De dag startte met een keynote van Julie Snyder, producer van de Serial-podcast, in onze ogen nog steeds één van de beste podcasts ooit gemaakt. In haar keynote had Julie het over het ontwikkelproces van de podcast en het belang van storytelling. Zeer boeiend, prachtig verteld, maar als we eerlijk zijn waren we dan al iets te nerveus voor onze eigen sessie om echt ten volle te genieten. Want wij stonden geprogrammeerd tijdens het sessieblok onmiddellijk na de openingskeynote.

  1. Blockchain 101: An L&D Introduction to a Mysterious, Disruptive Technology – Mathias Vermeulen – Hit. Onze eigen sessie ging eigenlijk zeer vlot, tenminste als we de feedback van de 80+ aanwezigen mogen geloven. Toch is het moeilijk om onszelf te catalogeren onder ‘Homerun’. Nederigheid, weet je wel. Hoedanook, we hadden enkele zeer goede gesprekken met de aanwezigen over wat blockchain is en wat het kan doen binnen L&D. Ons experiment om blockchain uit te leggen met behulp van een tennisbal werd bovendien erg gesmaakt. Wij hadden alleszins de indruk dat het dik in orde was: weinig tot geen vertrekkers tijdens een sessie (want dat doen Amerikanen als het niet ok is) en behoorlijk wat deelnemers die ons na de sessie en tijdens het verdere verloop van de dag aanspraken over de sessie. Opdracht volbracht en tijd om van de rest van de conferentie te genieten. De presentatie kan je trouwens hier bekijken.
  2. Using Brain Science to Increase Learning Retention and ROI – dr. Art Kohn – Walk. We hadden Art Kohn enkele jaren geleden aan het werk gezien op DevLearn en we hoopten eigenlijk van een andere sessie te zien. Maar helaas was veel van zijn presentatie identiek aan de sessie die we destijds zagen. Dr. Kohn kwam vertellen over het belang van ‘boosting’ na een formeel leermoment. Hierbij vertrok hij van Ebbinghaus’ vergeetcurve. Niets wereldschokkends, maar toch wel opnieuw een reminder dat leren zoveel meer is dan zomaar een momentopname ergens in een lokaal tussen 9u en 17u. Takeways waren hier enerzijds de 2 + 2 + 2 regel (verschillende vormen van boosters na 2 dagen, 2 weken  en 2 maanden) en de twee tools die hij aanraadde: BoosterLearn en MindMarker. En dan denken wij spontaan: hey, dat doet Quink ook, maar dan veel cooler! Check ‘em out!
  3. 10 Principles for an Effective Social Learning Strategy – Mark Britz – Homerun. Zoals gezegd hadden we Mark Britz nog nooit aan het werk gezien, maar deze sessie sprak ons écht aan. Vooral omdat we er nog steeds van overtuigd zijn dat social learning in organisaties (zeer) slecht aangepakt wordt. Sommige principes die Mark deelde waren misschien open deuren intrappen, maar het feit dat ze vermeld worden, betekent wellicht ook dat vele organisaties ze nog steeds over het hoofd zien. Als we er zelf twee moeten uitkiezen, dan is het enerzijds ‘Start small’ en ‘Expect and accept surprises’. Bij het ‘start small’ principe ging het niet (alleen) over de kleinere groep om mee te starten, maar ook om je platform/ESN/tool bij de start niet veel te gaan ontwikkelen of customizen. Houd je platform in den beginne zeer basic, maar focus vooral op de conversatie en op wat goed en minder goed loopt. En bouw nadien je systeem rond deze aspecten. Interessante insteek! Bij de ‘surprises’ ging het vooral om de noodzaak die we nog steeds hebben om alles te gaan controleren, om er een ‘admin’ op te gaan zetten en om policies te ontwikkelen. Neen, neen en nog eens neen. Aanvaard dat mensen ook zaken willen delen die niks met het werk te maken hebben en trap zeker niet in de val om een policy te gaan onwikkelen. Wederom check!

Afsluiten deden we de eerste dag met een keynote over Robotics (interessant) en een welverdiende aperitief in de expohall. Dag één was goed, dag twee wordt – als we naar ons programma kijken – vermoedelijk nog beter!

Take care!