Winston Wolfe
26 oktober 2018 — By Mathias Vermeulen

DevLearn 2018 – dag 2

Time flies when you’re having fun… Na een goede eerste dag van DevLearn volgde vandaag een misschien wel nog betere dag. En daar kon één slechte sessie gelukkig niks aan veranderen. Alles startte trouwens met een supercoole keynote en kreeg vervolg met twee gigantisch goede sessies. Maar vooraleer we tot onze besprekingen overgaan toch eerst […]

Time flies when you’re having fun… Na een goede eerste dag van DevLearn volgde vandaag een misschien wel nog betere dag. En daar kon één slechte sessie gelukkig niks aan veranderen. Alles startte trouwens met een supercoole keynote en kreeg vervolg met twee gigantisch goede sessies. Maar vooraleer we tot onze besprekingen overgaan toch eerst nog even ons World Series-scoresysteem toelichten:

  • Strikeout – sessie was zeer slecht
  • Swing and a miss – sessie was slecht
  • Walk – sessie was gemiddeld
  • Hit – sessie was goed
  • Homerun – sessie was zeer goed

De openingskeynote kwam van Lynda Barry, één van de meest bekende cartoonistes in de VS. En wat een entree maakte zij. Miljaarde! Zelden zo gelachen tijdens een keynote… Voor ons moet een keynote ons vooral ‘goesting’ geven in het vervolg van de dag en dit was op dat vlak van het beste dat we ooit op DevLearn gezien hebben. Echte takeaways houden we er niet aan over, maar de energie was gigantisch! Gi! Gan! Tisch! En dan kwamen de sessies eraan…

  1. Emerging skills for L&D to Enable the Future of Work – Arun Pradhan – Homerun. Als we weinig tweeten tijdens een sessie kan dat twee oorzaken hebben: ofwel is het compleet waardeloos, ofwel zijn we zo hard aan het luisteren dat we te weinig tijd hebben. Arun Pradhans sessie viel onder die tweede categorie. Zijn verhaal was echt sterk en focuste op de noodzakelijke skills die we als L&D’er moeten hebben, geregeld refererend aan wetenschappelijk onderzoek. Als opener intrigeerde Pradhan ons al met twee vragen: ‘How did our ancestors catch mammoths’ en ‘how do you nowadays win a game of chess’? ‘In teams, with tools, using systems’. Die attitude moeten we binnen L&D ook hebben. Want, het is onze taak om “to augment, extend and support people in the workflow.” Uiteraard, maar weten we wel hoe die workflow van onze mensen eruitziet? Kortom, het was een sessie die ons aan het denken zette. We aarzelden dan ook geen seconde om nog tijdens de sessie zelf zijn (betalende) app Learn2Learn aan te schaffen. Check die app zeker!
  2. Micro vs. Macro: Which Learning Experience Works Best – Robert Gadd – Homerun. Geen DevLearn zonder een sessie van Robert Gadd. Vooraf vreesden we even voor een herhaling van zijn sessie van vorig jaar, maar dat was het gelukkig niet. Deze keer tackelde hij de microlearning-hype door de link te maken met macrolearning. Wederom doorspekt met enkele voorbeelden en referenties aan wetenschappelijk onderbouwde research. Onze grootste takeaway was deze keer zijn referentie naar een artikel van Patti Shank. Vertrekkend van dit artikel werden enkele mythes onderuit gehaald en werd ingezoomd op de noodzaak van zowel macro- als microlearning en hoe beiden elkaar sterker kunnen maken. Voor de goede verstaander, bij macrolearning vertrekken we van ‘I want to learn something new’, waar bij microlearning de focus ligt op ‘I need help now’. Maar aangezien microlearning het nieuw, blinkend objectje is, gaat die met de meeste aandacht van L&D lopen. Terwijl we hierdoor de blik op het groter plaatje dreigen te verliezen. We moeten dus zowel ‘organizational-centric’ als ‘learner-centric’ gaan werken. Maar dit vergt tijd en aanpassing. Ja, Robert, we hebben ons wederom geamuseerd!
  3. Practical Guidelines from Cognitive Science for Creating Awesome Learning – Marty Rosenheck – Swing and a miss. En toen volgde helaas één van de grootste ontgoochelingen uit onze DevLearn historie. Soms kan een sessie-omschrijving je zo warm maken, dat de ontnuchtering nadien des te groter is. Wat was dit zeg… Zelden zo’n even-snel-enkele-open-deuren-intrappen-sessie gevolgd als deze. Als het onder andere gaat over ‘practical guidelines’ en je praat over ‘focus on results’, ‘support feedback’, ‘use tech as an enabler’ en ‘measure results’, tjah, dan haken wij af. En eigenlijk konden we het vooraf misschien al geweten hebben. Want een spreker die pas één minuut voor zijn sessie in de zaal arriveert, voorspelt meestal niet veel goeds…

Gelukkig was deze miskleun ’s middags eigenlijk al gecompenseerd met een sessie die we toevallig volgden in de Expohal. Megan Torrance deelde hier enkele praktische tips om – gebruikmakend van Zapier – vanuit vele applicaties xAPI statements te genereren en naar je LRS te sturen. Recht in onze winkel dus!! En toen moest DemoFest op het einde van de dag nog volgen, met enkele boeinde en leuke gesprekken.  Ja, DevLearn dag 2, u kon ons bekoren.

Yeah!