Winston Wolfe
28 oktober 2019 — By Mathias Vermeulen

DevLearn 2019 – dag 3

De derde dag van DevLearn voelt altijd vreemd aan. Heel wat aanwezigen zitten dan al op een vlucht huiswaarts, de Expo Hall is gesloten en… het is ook ‘maar’ een halve dag. Maar zelfs dan kan zo’n laatste dag nog een schot in de roos zijn. Zoals vandaag!  What’s Your Problem? Using Design Thinking to […]

De derde dag van DevLearn voelt altijd vreemd aan. Heel wat aanwezigen zitten dan al op een vlucht huiswaarts, de Expo Hall is gesloten en… het is ook ‘maar’ een halve dag. Maar zelfs dan kan zo’n laatste dag nog een schot in de roos zijn. Zoals vandaag!

  1.  What’s Your Problem? Using Design Thinking to Frame Performance Issues – Kristen Hayden Safdie – Homerun. Last minute deed ik nog een wijziging in mijn programma. In plaats van een sessie over chatbots, wou ik me alsnog onderdompelen in de wereld van design thinking. En dat was – zonder enige twijfel – een zeer goede keuze. Kristen gaf een zeer open en geïnspireerde sessie over hoe we binnen L&D zeer vaak de verkeerde oplossingen kiezen omdat we de verkeerde vragen stellen. Want, soms kan je al met de eerste initiële vraag de focus weghalen van training en opleiding en sturen richting performance en oplossing. Probeer het bvb. eens met ‘How might we…’ om het gesprek open te trekken. En stap voor stap werkten we met de ganse groep een specifieke case uit. De frameworks en templates die Kristen deelde waren hierbij een grote plus. Interesse in haar presentatie? Die staat hier.
  2. Tools, Apps, and Online Resources: Community Favorites – Bianca Woods – HitDe laatste sessie was een spervuur van tools, tien om exact te zijn, elk gepresenteerd door ‘first time speakers’ op DevLearn. Sommige tools kende ik al, maar toch zaten er enkele tussen die mij wisten te bekoren. Zoals Airtable en Timeular, waarbij vooral Timeular op heel wat bijval kon rekenen in de zaal. Geen tool om te gebruiken om content te ontwikkelen of om trajecten te managen. Maar eentje om op een zeer leuke manier inzicht te krijgen in je tijdsbesteding. Ja, die Timeular moet ik zeker eens van naderbij bekijken. (nvdr. Timeular is intussen onderweg naar Aalter)

En toen was het tijd voor de laatste keynote van Kate O’Neill over tech humanity. Een krachtig pleidooi om technologie enkel in te zetten als het niet alleen de organisatie ten goede komt, maar ook de mens. Klinkt evident, maar er zijn voorbeelden genoeg die deze stelling niet echt kracht bijzetten.  De mooiste quote – wat mij betreft – was “We can not give absurdity a chance to scale.” Stof om over na te denken, wat ik de komende dagen en weken ook zal doen.

En zo zat DevLearn er op, met een zak vol nieuwe ideeën en nieuwe contacten. En voor de eerste keer ook een mini-Lowlands delegatie.