Winston Wolfe
30 september 2019 — By Mathias Vermeulen

DevLearn 2019

Ik herinner me nog die eerst maal DevLearn in 2014 alsof het gisteren was. Lichtjes nerveus, maar vooral zeer enthousiast. Intussen zijn we enkele edities verder en word ik stilaan één van de anciens onder de bezoekers. Damn… DevLearn blaast dit jaar immers 15 kaarsjes uit, waarbij ik zelf op zes edities aanwezig was en […]

Ik herinner me nog die eerst maal DevLearn in 2014 alsof het gisteren was. Lichtjes nerveus, maar vooral zeer enthousiast. Intussen zijn we enkele edities verder en word ik stilaan één van de anciens onder de bezoekers. Damn… DevLearn blaast dit jaar immers 15 kaarsjes uit, waarbij ik zelf op zes edities aanwezig was en op vijf van die edities mocht spreken.  Niet slecht, voor een kleine Belg.
En, naar aloude traditie is één van de leukste zaken aan DevLearn het plannen van de sessies. De grootste valkuil? Sessies kiezen die te zeer binnen je eigen expertisedomein liggen of sprekers kiezen die je al geregeld aan het werk gezien hebt. Daarom liet ik mij bij het samenstellen van dit programma inspireren door de insteek van lezers van de Winston Wolfe nieuwsbrief…

 

106 – In Search of the Right Learning Record Store – Mathias Vermeulen
Mjah, ik kan moeilijk afwezig blijven op mijn eigen sessie. Voordeel is dat de eLearning Guild mij geregeld vroeg op het programma plaatst. Dan ben ik zelf minder nerveus én kan mijn eventuele falen door andere sprekers nog ruimschoots goedgemaakt worden. Alle gekheid op een stokje: deze keer zal ik het hebben over xAPI en dan meer bepaald over Learning Record Stores. Ik heb er de voorbije jaren immers heel veel getest en ik deel tijdens deze sessie mijn leermomenten.

205 – Embracing the Learning Ecosystem: A Journey from LMS to LXP – Jason Beck, Kendra Chambers
“Mathias, we zijn op zoek naar een (nieuw) leerplatform. Kan je ons niet wat helpen in die zoektocht? Of tenminste wat advies geven?” Het zou zomaar een vraag kunnen zijn die mensen mij vaak stellen. En de wereld van de LMS’en en LXP’s boeit mij mateloos. Ja, toegegeven, ik kan soms wel eens vitten over bepaalde LMS’en, maar het ecosysteem principe dat de sprekers in deze sessie willen belichten, heeft mij over de streep getrokken.

308 – Using AR for Workplace Performance Support – Jeff Batt
Als je geregeld een blogpost leest op deze website, of je hebt mij al eens aan het werk gezien, dan zal het niet verbazen dat ik een grotere AR-believer ben dan een VR-believer. Simpelweg omdat AR als performance support technologie gigantisch potentieel heeft. En dat zal Jeff Batt hopelijk in zijn sessie aantonen.

411 – Getting Leaders to Own Their Role in Employee Training – Laura van den Ouden
De voorbije maanden had ik wat mailcontact met Laura en ze gaf aan dat ze ook op DevLearn zou spreken. Het topic ‘leaders’ of ‘leadership’ tout court ligt niet onmiddellijk in mijn comfortzone, maar ik ben ervan overtuigd dat Laura mij mooie inzichten zal geven over hoe je leidinggevenden meer kunt betrekken binnen je L&D-beleid.

511 – L&D Mystery Series: The Case of the Disengaged Learner – Cara North
“Je moet Cara North eens aan het werk zien. Die levert altijd vuurwerk af.” Bij deze, Cara, it’s up to you. Motivatie binnen leren komt zeer vaak aan bod en L&D-professionals worstelen geregeld met de vraag waarom mensen bvb. niet naar trainingen komen, het LMS niet gebruiken, leren maar nutteloos vinden, … Ik hoop hier alleszins één en ander verduidelijkt te zien.

604 – Learning at My Fingertips: A Mobile App Case Study – Meg Bertapelle
Met Qurve en Quink in het aanbod, intrigeert mobile learning mij mateloos. Ik ben dan ook meer dan benieuwd naar de case study die hier gebracht zal worden. Pen en papier liggen alvast klaar om de tips & tricks te noteren en (hopelijk) te implementeren.

708 – Developing Marv: Our Journey Towards a Conversational Chatbot – Duncan Larkin, Nicholas Pappas
Ah, chatbots! Zelf heb ik twee jaar geleden een goed gesmaakte DIY-sessie rond dit thema gegeven op DevLearn en ik ben uitermate benieuwd hoever L&D momenteel staat met de implementatie van ‘conversational tech’. Want dat er mogelijkheden liggen, spreekt vanzelf!

814 – Tools, Apps, and Online Resources: Community Favorites – Bianca Woods
Ik kon er voor de laatste sessie niet aan weerstaan. Eentje boordevol tools en apps, met de stille hoop om dat ene briljantje te vinden. De kans bestaat dat ik – eens de presentaties online staan – deze sessie alsnog zal vervangen. Maar los daarvan heeft Bianca mij nog nooit ontgoocheld. Dit wordt een lastige keuze!

 

Zo, mocht je nog zelf een sessie hebben die ik zeker gezien moet hebben, laat het dan zeker weten. Ik sta altijd open voor nieuwe suggesties.