Winston Wolfe
7 oktober 2015 — By Mathias Vermeulen

#DevLearn – dag 1

Afgelopen week vertoefden we in het zonovergoten Las Vegas (temperaturen tot 40°C, jawel), waar in het MGM Grand DevLearn plaatsvond, de jaarlijkse hoogmis over leren en technologie. Op donderdag hadden wij er zelf een sessie (daarover later meer), maar op dag 1 viel er ook al een pak te beleven! Ons relaas… De openingskeynote was […]

DevLearn1Afgelopen week vertoefden we in het zonovergoten Las Vegas (temperaturen tot 40°C, jawel), waar in het MGM Grand DevLearn plaatsvond, de jaarlijkse hoogmis over leren en technologie. Op donderdag hadden wij er zelf een sessie (daarover later meer), maar op dag 1 viel er ook al een pak te beleven! Ons relaas…

De openingskeynote was van de hand van David Pogue, een in de VS bekende tech journalist en oprichter van Yahoo Tech. David’s talk had alles in zich om het publiek zowel te entertainen als te intrigeren: heel wat humor, een goed verhaal, rake quotes en een pak leuke nieuwe tools. Meer hadden wij alleszins niet nodig om onze gigantische jetlag rustig te verteren. De kernboodschap van David Pogue was dat innovatie heus niet groots of flashy moest zijn om echte impact te hebben. Meer had onze West-Vlaamse ziel niet nodig!

Daarna kon het technologiefeestje pas echt beginnen met de eerste van drie ‘concurrent sessions’. Wij gingen voor de sessie van Koreen Spagano, een stoere moeder van zes die daarnaast nog tijd had om het leerdepartement van Lynda.com in goede banen te leiden. Respect! Haar sessie was getiteld ‘Training the Whole Person: Biometrics for Learning’ en ging dieper in op de toekomst van biometrics en hoe we die eventueel ook voor leerdoeleinden konden aanwenden. Haar verhaal was vooral opgebouwd rond een tool die ze momenteel bij LinkedIn uitproberen: de Spire, een gadget dat als bedoeling heeft je stressniveau te beheersen. Allemaal razend interessant, maar de vraag blijft of dit ooit een doorbraak zal kennen in leermiddens. Het ganse analyticus verhaal is razend spannend, maar wij wachten toch nog op de good practices die er ongetwijfeld ergens moeten zijn. Desondanks had Koreen Spagano ons getriggerd om stil te staan bij biometrics en leren. Spire, here we come!

Na een welverdiende koffie-break was het de beurt aan dr. Art Kohn, die kwam vertellen over het belang van ‘boosting’ na een formeel leermoment in zijn sessie ‘Brain science and learning’. Hierbij vertrok hij van Ebbinghaus’ vergeetcurve en enkele leuke oefeningen om uiteindelijk tot 7 praktische tips & tricks te komen hoe we aan ‘boosting’ konden doen. Niets wereldschokkends, maar wel een reminder dat leren zoveel meer is dan zomaar een momentopname ergens in een lokaal tussen 9u en 17u. Vooral de inbreng van de technologische mogelijkheden in zijn verhaal werkten aanstekelijk. Let’s boost! Meer info vind je trouwens op boosterlearn.com!

De derde sessie van de dag spendeerden we Brenda Enders‘ sessie over ‘Learning with Augmented Reality and 3D viewers’, van A tot Z spek voor onze bek. Hoewel Brenda niet de meest eloquente spreekster van het pak was (hey, dat zijn we zelf ook niet), gaf ze ons toch een pak mooie voorbeelden hoe we makkelijk ‘Augmented Reality’ konden embedden in een leertraject, welke tools er op de markt zijn en hoe we best zo’n project aanvliegen. Wij zijn zelf al een tweetal jaar geïntrigeerd door Augmented Reaility en de vele toepassingen voor leren en deze sessie bevestigde enkel wat we al vermoedden: dit wordt op korte termijn  groots!

Na drie sessies en enkele wandelingen door de gigantische expo-hall, was het echter tijd voor een welgekomen netwerkreceptie en de eerste opflakeringen van ons stressniveau. Want binnenkort was het onze beurt…