Winston Wolfe
12 oktober 2015 — By Mathias Vermeulen

#DevLearn – ons relaas (part deux)

Dag 1 van DevLearn achter ons, tijd voor een fris Belgisch biertje, een laatste check-up van onze presentatie en een door jetlag geplaagde portie nachtrust. Want op donderdag 1 oktober, om 10.45am was het onze beurt. Maar first things first: de openingskeynote van dag 2 en die was van de hand van Adam Savage, een special […]

DevLearnDag 1 van DevLearn achter ons, tijd voor een fris Belgisch biertje, een laatste check-up van onze presentatie en een door jetlag geplaagde portie nachtrust. Want op donderdag 1 oktober, om 10.45am was het onze beurt.

Maar first things first: de openingskeynote van dag 2 en die was van de hand van Adam Savage, een special effects expert en een in de VS populaire televisiepresentator, vooral bekend van het programma MythBusters. In zijn boeiende keynote had Adam het over de parallellen tussen kunst en wetenschap en hoe ze eigenlijk allebei een manier zijn om een bepaald verhaal te vertellen: “Art and science are two different genres of stortytelling”. Meer hadden wij niet toe te voegen aan deze fascinerende man. Waaw!DevLearn4

En dan was het – we bekennen – totale stress: onze sessie stond immers na Adam Savage geprogrammeerd en volgens een peiling mochten we in onze zaal zo’n 160 mensen verwachten. Dat bleek ook te kloppen. *slik* Gelukkig verliep alles zoals we gehoopt hadden en konden we de mensen iets meegeven met onze tips omtrent oa. AR-tools, VR-tools, serious gaming en iBeacons.

Na de middag konden we terug in bezoekersmodus en hadden we de mogelijkheid om nog enkele leuke, triggerende sessies mee te volgen. Eentje ervan was die van Tara Bryan met haar ‘Use a GoPro for On-the-job Training’. Dat zijn sessies waarvoor een mens naar conferenties als DevLearn gaat, namelijk om te zien hoe organisaties technologie die hoegenaamd geen L&D-doeleinden voor ogen heeft toch met succes weten te gebruiken. Voor zij die niet weten wat een GoPro is, bekijk dan even dit filmpje. Machtig toch… In haar sessie wou Tara vooral het gesprek aangaan met aanwezigen uit diverse disciplines om te kijken welke toepassingen er mogelijk zijn en wat ook de drempels en bezwaren kunnen zijn om GoPro’s te gebruiken als leerondersteunende tool. Vaak kwam hier bijvoorbeeld het privacy-aspect naar voren. Met onze achtergrond in een productie-omgeving, zagen wij echter onmiddellijk mogelijkheden om korte how-to video’s te maken rond storingsanalyse, ombouwen van machines, … Super!

DevLearn5Voor de derde sessie van de dag dachten we aan onze lachspieren en gingen we naar een Ignite-sessie waarbij een spreker recht heeft op 20 slides (en elke slide wordt slechts 15 seconden geprojecteerd). Bovendien gebruikten ze hier enkel memes. Een (internet)meme is volgens Wikipedia “een neologisme dat gebruikt wordt om een concept te beschrijven dat zich via het internet van persoon tot persoon verspreidt.”. Cammy Bean, David Kelly, Jeanette Campos en Jane Bozarth gaven hun mening over leren en de toekomst ervan enkel door gebruik te maken van memes. Hilarisch, bijwijlen confronterend, grote fun en vooral inspirerend! Meer hadden wij alvast niet nodig om ons klaar te maken voor DemoFest.

DemoFest is tijdens DevLearn een showcase-festival waar bedrijven/organisaties hun leeroplossing mogen delen met de aanwezigen. Zo mochten wij vorig jaar deelnemen aan DemoFest met de QR-case bij FrieslandCampina. Dit jaar zagen we een pak ’traditionele’ oplossingen, maar hier en daar ook voorbeelden met Oculus Rift en twee super interessante cases waarbij digitale comics werden gebruikt. Yeah!

We hadden dus opnieuw voldoende inspiratie getankt en dan moest dag drie nog komen. Maar, eerst was het tijd voor Thursday Night Football, met de Pittsburgh Steelers tegen de Baltimore Ravens.