Winston Wolfe
21 december 2016 — By Mathias Vermeulen

Dit was 2016…

De eindejaarsperiode staat traditioneel garant voor de befaamde ‘lijstjes’ met een bundeling van de ‘best of’-momenten. Waarom niet ons eigen lijstje opmaken, zo dachten wij… Welaan, dit was 2016 voor Winston Wolfe, met een infografiek en een eindejaarslijstje! L&D-boek van het jaar: die eer gaat voor ons naar Yuval Noah Harari met zijn ‘Homo Sapiens‘. Geen […]

De eindejaarsperiode staat traditioneel garant voor de befaamde ‘lijstjes’ met een bundeling van de ‘best of’-momenten. Waarom niet ons eigen lijstje opmaken, zo dachten wij… Welaan, dit was 2016 voor Winston Wolfe, met een infografiek en een eindejaarslijstje!

  1. L&D-boek van het jaar: die eer gaat voor ons naar Yuval Noah Harari met zijn ‘Homo Sapiens‘. Geen boek van 2016, maar wel – dankzij Matthias Nauwelaers – onze ontdekking van 2016. En dan zeggen dat opvolger ‘Homo Deus‘ nog op ons ligt te wachten. De eervolle tweede plaats gaat trouwens naar ‘The Stupidity Paradox‘ van Andrew Spicer and Mats Alvesson. Wederom geen 2016-boek, maar wel een muilpeer van jewelste! En op de derde plaats ‘Performance-Focused Smile Sheets‘ van Will Thalheimer. Evidence-based en inspelend op de behoefte van vele L&D’ers.
  2. L&D-app van het jaar: het zou niet fair zijn onze eigenste creatie Quink op de eerste plaats te zetten, dus we gaan hier resoluut voor Sololearn. Wederom een app die we leerden kennen via onze kleine Slack-community en die ons dit jaar meer kennis heeft bijgebracht over SQL en C#. De andere podiumplaatsen gaan naar x.ai en Flowxo. Niet onmiddellijk L&D-apps, maar wel twee tools en benaderingen die impact op L&D zullen/kunnen hebben.
  3. Leermoment van het jaar: onze eigen Slack-community was het ganse jaar door een gigantische bron van inspiratie (bedankt Matthias, Jan, Kevin, Tiffany, Joris en… WinstonWoBot) en bovenal ook het ideale klankbord. Meer van dat in 2017! Daarnaast waren er ook één sessie over chatbots en eentje over A.I. die er qua formele leermomenten echt bovenuit staken. Beiden eye openers!
  4. L&D-event van het jaar: eigen lof stinkt, dus #LearningTechDay 2016 gaan we niet weerhouden. (Hoewel de 2017-editie opnieuw een schot in de roos zal worden!) Het event op HRD Expo, waarbij Stimulearning, VOV, Vocap en PMClub samenwerkten om Gerd Leonhard naar hier te halen, kon best wel op ons goedkeuren rekenen. Voor velen in de zaal misschien een brug te ver, maar dat leek ons eerder de mening te zijn van mensen die nog in volle ontkenningsfase zitten. En vermoedelijk ook nog een tijdje in die fase zullen blijven zitten. En dat brengt ons bij de…
  5. L&D-voorspelling voor 2017: we kunnen hier wild gaan en volop de kaart trekken van Artificial Intelligence, Mixed Realities en chatbots. Maar wij vrezen echter dat 2017 bovenal het jaar wordt waarin de kloof tussen believers en non-believers groter zal worden. Qué? Wel, tussen L&D-professionals en organisaties die de voordelen van technologie wel degelijk willen inzien en zij die vooral een gebrek aan openheid en vertrouwen etaleren om de kaart van tech te trekken.

Laat dat echter de pret niet bederven! Wij hopen oprecht dat 2017 jou vooral een goede gezondheid mag opleveren, naast een degelijke brok inspiratie en een mooie portie lef. Lef om te experimenteren en onder de radar te gaan.

 

Mathias, Jolijn en Sonny