Winston Wolfe
14 juli 2014 — By Mathias Vermeulen

Drie inspirerende gamification voorbeelden

Nu de WK-gekte voorbij is, wordt de mediafocus eventjes verlegd naar de Tour De France. Bovendien moeten we temidden al deze sportieve hoogtepunten ook nog eens mentaal de concurrentie aangaan met de zon, de vakantiesfeer en een op reis vertrekkende omgeving.  Niet makkelijk dus om ons op het werk te concentreren. Daarom leek het ons leuk om […]

Nu de WK-gekte voorbij is, wordt de mediafocus eventjes verlegd naar de Tour De France. Bovendien moeten we temidden al deze sportieve hoogtepunten ook nog eens mentaal de concurrentie aangaan met de zon, de vakantiesfeer en een op reis vertrekkende omgeving.  Niet makkelijk dus om ons op het werk te concentreren. Daarom leek het ons leuk om fun centraal te stellen… En laat fun nu net één van de pijlers van succesvolle gamification te zijn.

Duolingo_logoIn deze blogpost stellen we jou drie inspirerende voorbeelden voor van leerplatformen die gamification prachtig geïmplementeerd hebben. Bovendien misschien wel platformen die in jouw L&D-beleid hun plaats verdienen…

 

1. Duolingo

“Learn a language for free. Forever.” Duolingo is een platform waar je kosteloos een taal zoals Frans, Spaans, Duits of Portugees kan aanleren. Door toepassing van enkele game elementen zoals levels, punten en badges heb je als learner bovendien af en toe de nodige prikkels om verder te gaan in de opleiding. Als stand-alone oplossing vinden wij dit als L&D-professional echter net niet voldoende (geef ons maar een face-to-face taaltraining), maar als aanvulling op een formele training, kan dit wel tellen. Dus, taalbureaus, waar wachten jullie op?

 

2. Codecademycodecademy

“Learn to code interactively, for free.”  Aangezien IT-skills anno 2014 belangrijker en belangrijker worden, kan Codecademy voor vele IT-leken (zoals ‘yours truly’) enkele basic programmeervaardigheden aanleren. De Codecademy werkt met missies, punten en badges en als je je registreert, is de eerste opdracht bijvoorbeeld de AirBnB-homepaga na te bouwen. Twee ‘disruptive’ modellen die in elkaar overvloeien, meer van dat graag!

Kortom, heb je interesse in het leren kennen van HTML en CSS, dan is Codecademy een interessante oplossing!

 

khan-academy3. Khan Academy

Eén van de meest bekende voorbeelden van leerplatformen waar gamification wordt toegepast, is de Khan Academy.  Hun uitgangspunt is ‘A free world-class education for anyone anywhere’.  Op Khan Academy vind je allerhande materiaal rond thema’s die in de middelbare school aangeleerd worden: wiskunde, wetenschappen, economie, … Ze willen immers iedereen, waar ook ter wereld, de kans geven op een goede, gedegen opleiding. Prachtig initiatief, dat volop lof verdient.

Het gebruik van badges, challenges, rewards, instant feedback en dergelijke vormen voor de student bovendien een extra bron van motivatie om zich doorheen die moeilijke maar noodzakelijke wiskundeles te ‘worstelen’. En als je een milestone bereikt heb, kan je dit vol trots delen met je netwerk op Facebook.

Khan Academy heeft bovendien een speciale login voor leraars, zodat ook zij het prachtige didactische materiaal kunnen gebruiken. Doen is ook hier onze boodschap!