Winston Wolfe
28 januari 2019 — By Mathias Vermeulen

H5P – voor jou getest

Even een praktische blogpost deze week, want de voorbije maanden kregen we meer en meer vragen over een zeer specifieke tool: H5P. Daarom besloten we om even ‘in de tool’ te duiken en te kijken naar de mogelijkheden ervan. Geniet dus van onze eigen kijk op H5P. Wat is het? H5P is een gratis applicatie […]

Even een praktische blogpost deze week, want de voorbije maanden kregen we meer en meer vragen over een zeer specifieke tool: H5P. Daarom besloten we om even ‘in de tool’ te duiken en te kijken naar de mogelijkheden ervan. Geniet dus van onze eigen kijk op H5P.

Wat is het?

H5P is een gratis applicatie en “lets anyone create, share and reuse interactive HTML5 content.”  Het wordt ontwikkeld in Noorwegen en heeft/had het doel om vooral in het onderwijs digitale mogelijkheden aan te bieden aan docenten. Meer en meer zien we echter de tool opduiken in bedrijven, om snel interactieve leerinhoud te creëren. Getuige hiervan de 37e plaats van H5P in de Top Tools for Learning van Jane Hart.

Voordelen?

Het feit dat H5P gratis is, is voor velen al een voldoende reden om ermee aan de slag te gaan. En toegegeven, de gratis component is zeker een grote troef. Ook de gebruiksvriendelijkheid om iets te creëren, vinden wij best wel ok. Je krijgt een handige WYSIWYG-editor en inspiratie van de vele templates en voorbeelden om niet van nul te moeten beginnen. Altijd handig meegenomen.
Het diverse aanbod qua types content die je kan maken, mag bovendien gezien worden: quizvragen, drag&drop vragen, interactieve video’s, timelines, memory-games, … Je vindt er ongetwijfeld wel iets om mee te gaan experimenteren.

Nadelen?

Je kan H5P in principe gebruiken als je een website hebt met een H5P-plugin. Concreet komt het er op neer dat je een WordPress-website nodig hebt, een Drupal-site of een Moodle-omgeving. En laat net dat nu een mogelijk issue zijn voor L&D. Veel bedrijven hebben immers andere LMS-systemen, of beschikken niet over een Drupal of WordPress-leeromgeving. Dus dat kan misschien wel een rem op jouw feestvreugde zijn.

Voorbeeld?

Aangezien wij gelukkig wél met WordPress werken, was het een makkie om iets te gaan creëren. Hieronder vind je een (crappy) voorbeeldje dat slechts enkele minuten duurde om te maken. We zijn benieuwd naar jouw score op onze xAPI-quiz.

Zijn er extraatjes?

Wel, onze automatische reflex was: kunnen we ook hier onze favoriete specificatie (xAPI, weet je wel) gaan gebruiken? En, wat blijkt: er zijn mooie xAPI-integraties om H5P te linken met jouw Learning Record Store naar keuze. Je krijgt dus ook de nodige data binnen! Super…