Winston Wolfe
29 oktober 2018 — By Mathias Vermeulen

Intussen op de DevLearn-beursvloer…

Los van de fantasische conferentie, vind je tijdens DevLearn ook een gigantische expohal, waar vendors hun producten, systemen en diensten aanbieden. Meestal is die plaats niet ons ding, maar sinds er ook daar meer en meer kleinere sessies gegeven worden, zakken we geregeld toch eens af. En dan doen we ook onze ronde, op zoek […]

Los van de fantasische conferentie, vind je tijdens DevLearn ook een gigantische expohal, waar vendors hun producten, systemen en diensten aanbieden. Meestal is die plaats niet ons ding, maar sinds er ook daar meer en meer kleinere sessies gegeven worden, zakken we geregeld toch eens af. En dan doen we ook onze ronde, op zoek naar nieuwe leuke tools, apps en platformen. Bij deze onze top-10, in willekeurige volgorde!

  1. Quillionz – heb je dat soms, dat de inspiratie ontbreekt om goede (meerkeuze of open) vragen te stellen? Geen nood, want Quillionz is “the world’s first AI-powered platform for creating questions, assessments, and quizzes”. Voorlopig werkt Quillionz enkel in het Engels, maar de tool toont aan hoe AI op een straffe manier kan gebruikt worden. Je uploadt je tekst, selecteert enkele keywoorden, werkt de tekst nog wat bij tot je een zeer goede leesbaarheid hebt en klikt dan op ‘Proceed’. En dan stromen de vragen binnen!
  2. Mobile Coach – we leerden Mobile Coach voor het eerst kennen via onze goede vriend Jamie Good. Maar aangezien we toen volop met andere platformen experimenteerden, hebben we er nooit eerder aandacht aan besteed. Tot nu dus. Ben je op zoek naar een platform om zelf een chatbot te bouwen, en zoek je bovendien een provider met ervaring binnen L&D? Dan is Mobile Coach zeker je bezoekje waard.
  3. Mural – één van de hippe buzzwords dezer dagen is ‘collaboration’. Samenwerking binnen organisaties bestaat uiteraard al sinds mensenheugnis, maar af en toe hebben we trendy woorden nodig om dat nogmaals onder de aandacht te brengen. Nu goed, Mural is één van die tools die geregeld de revue passeerde de voorbije dagen. “Think and collaborate visually. Anywhere, anytime.”
  4. Reflector 3 – wij durven wel eens een presentatie of opleiding geven (hey, huur ons gerust in *wink*) en heel af en toe worstelen we dan wel eens met onze iPhone om die te projecteren. We hebben wel enkele adapters, maar die durven soms eens te haperen. Of de beamer werkt niet mee. Of we vergeten gewoon onze adapter (dat is oorzaak nummer 1). Dan is dat euvel nu opgelost met Reflector3, een product om het scherm van je smartphone en/of tablet te delen op bvb. je laptop… Yeah!
  5. Nuzzel – het was één van de tools die we uit de presentatie van Mike Taylor haalden. Mike had samen met Bianca Baumann een sessie over content curation en zij waren best wel grote fan van Nuzzel. Dus, als je je dagelijkse portie nieuws wilt binnenhalen, dan moet je zeker Nuzzel eens bekijken. Nuzzel integreert met twitter en LinkedIn en zoekt daar in je timeline de meest populaire artikels en blogposts op. Super, want het bespaart ons veel tijd!
  6. Thyng – wat spelen met Augmented Reality, daar staan wij altijd voor open. Naar aanleiding van DevLearn zagen we op de Instagram-pagina van de eLearning Guild de voorstelling van enkele ELG-medewerkers. En daar sprak Jane Bozarth over haar favoriete app van het moment: Thyng. Thyng is een app om zelf je eigen AR-ervaringen te creëren. Meer hadden wij niet nodig om te starten!
  7. Skylight – nu we toch met AR bezig zijn, willen we toch ook even de focus leggen op een iets meer geavanceerd platform. En dat is Skylight, een AR platform “for the industrial workforce”. Aangezien we nog steeds overtuigd zijn dat AR meer kans op succes heeft dan VR binnen leren en ontwikkelen, kan Skylight misschien wel de oplossing zijn die jouw organisatie nodig heeft.
  8. xAPI.ly – we blogden enkele maanden geleden al over xAPI Adapter, een tool van Yet Analytics om uit excel-bestanden xAPI-statements te genereren. Bedoeling van deze xAPI.ly is om betere en rijkere xAPI-statements te halen uit de eLearning-modules die je met Storyline ontwikkelt. Zeer mooie insteek en ideaal als start voor mensen die met xAPI willen experimenteren.
  9. ClueKeeper –  we horen vaak dat ‘scavenger hunts’ voor het onthaal van nieuwkomers zeer leuk en verrijkend kunnen zijn. Maar hoe maak je nu zoiets? Welk platform kan je gebruiken? Welaan, misschien is ClueKeeper dan wel wat je zoekt. ClueKeeper is een tool om je eigen hunts te creëren en te spelen. Fun, fun, fun!
  10. Talkbook – afsluiten doen we met Talkbook, ook een tool die we via Mike Taylor ontdekt hebben. Na elke sessie deelt Mike via zijn Talkbook account slides, video’s, pdf’s en andere resources. Zij die het materiaal willen downloaden, gaan naar de link en laten hun e-mailadres na. Via mail ontvang je vervolgens alle materiaal, en kom je ook op de mailing list terecht van de presentator/host. Handig om verder op de hoogte te blijven van wat die persoon uitspookt…

Wil je nog meer apps en tools? Neem dan misschien even een kijkje op onze app-pagina, waar we tientallen voorbeelden opgelijst hebben.