Winston Wolfe
28 november 2017 — By Mathias Vermeulen

Learning Record Stores, een vergelijking – xAPI afl.1

De voorbije weken zijn we terug meer en meer in de xAPI gaan duiken en hebben we een tandje bijgeschakeld in het testen van enkele Learning Record Stores. Tijd om dus even onze bevindingen neer te pennen in een xAPI-blogpostreeks. Beginnen doen we met een korte vergelijking van een 5-tal van deze LRS’en. Alvorens we […]

De voorbije weken zijn we terug meer en meer in de xAPI gaan duiken en hebben we een tandje bijgeschakeld in het testen van enkele Learning Record Stores. Tijd om dus even onze bevindingen neer te pennen in een xAPI-blogpostreeks. Beginnen doen we met een korte vergelijking van een 5-tal van deze LRS’en.

Alvorens we echter starten, willen we toch nog even heel kort definiëren wat xAPI is en wat de verhouding tot een Learning Record Store is. xAPI (voluit Experience API) is een specificatie die werd ontwikkeld door Rustici Software in opdracht van het ADL. Deze API laat leerinhoud en leersysteem met elkaar ‘praten’ en deze leerervaringen worden in statements (actor – verb – object) opgeslagen in… Learning Record Stores. Die LRS’en bestaan al sinds 2011 en zijn – kort door de bocht – niets meer dan een opslagplaats voor learning data.

LMS? LRS?

Een LRS mogen we echter niet verwarren met een LMS. LMS staat voor Learning Management Systeem en is – zoals de naam eigenlijk zelf zegt – een systeem om bepaalde leeractiviteiten te gaan managen. Meestal gaat dat om het uitrollen en beheren van standaard eLearning-modules, met hier en daar nog wat extra functionaliteiten. Zijn een Learning Record Store en xAPI nauw met elkaar verbonden, dan geldt dat evenzeer voor het LMS en bekende standaarden zoals SCORM en AICC.

De LRS-vergelijking

De markt van die LMS’en is een kluwen van jewelste geworden, een echte miljardenindustrie met honderden aanbieders (en duizenden beloftes). De LRS-markt daarentegen is gelukkig veel beperkter. Er zijn best wel een aantal spelers actief maar er gelden strenge spelregels en ‘gelijkvormigheidscontroles’. Zo heeft het ADL (Advanced Distributed Learning en tevens de motor achter xAPI) een LRS-test ontwikkeld om het kaf van het koren te gaan scheiden. Op vandaag zijn er daarom ‘slechts’ 14 Conformant LRSs. Vier van de vijf systemen die we hieronder kort bespreken, staan op deze lijst.

  • WaxLRS

Kort: WaxLRS is een product van Saltbox en tevens de eerste Learning Record Store waarmee wij enkele jaren geleden gingen experimenteren. Deze LRS gaat al een tijdje mee maar door de vele beperkingen gebruiken wij WaxLRS enkel nog als demo.
Pro: De setup is, mits ietwat focus, een fluitje van een cent. Ook de optie om competenties te gaan definiëren op basis van specifieke verbs of activities vinden wij een mooie meerwaarde. Maar hiermee is eigenlijk alles gezegd. De tijd dat word clouds (zie foto) ons van de sokken bliezen, ligt immers al lang achter ons.
Contra: De visualisatie van de data is dan ook behoorlijk dramatisch, waardoor wij eigenlijk totaal niet getriggerd worden om over te schakelen op hun betalend account. Ook de andere features voelen zeer verouderd aan. Het is – wat ons betreft – dan ook geen verrassing dat WaxLRS nog niet op de lijst van Conformant LRSs staat.

 

  • Watershed

Kort: Watershed heeft een gratis sandbox-omgeving die wij niet links konden laten liggen. We hadden op DevLearn hun prachtige VISA-casus gezien en wilden dit systeem zelf eens testen.
Pro: Welaan, hun LRS is best wel een toppertje. Mooie interface, gebruiksvriendelijk, simpele visualisaties en bovendien al verder denkend door naadloze integraties met certified databronnen zoals xapiapps, twitter, Moodle, Totara, Jive, OpenSesame, Lectora, Articulate, … Alstublieft!
Contra: Bij onze eerste test moesten we echter wel wat zoeken om een Activity Provider aan te maken en bovendien synchroniseerde de data niet zo snel. Maar eigenlijk zijn we hier al spijkers op zeer laag water aan het zoeken.

 

  • Learning Locker

Kort: Learning Locker is, samen met Curatr en Red Panda, een van de drie producten van HT2Labs en was de LRS die ons destijds de ogen deed openen. Dit was het systeem dat ons toonde dat er veel meer te rapen viel in onze door SCORM-overheerste wereld. We hebben afgelopen jaar een betalend account gehad, maar sinds kort hebben we onze eigen Learning Locker environment geïnstalleerd.
Pro: Je leest het goed, wij hebben zelf (als L&D’er met twee linkerhanden) onze LRS geïnstalleerd. Learning Locker is immers open source en je kunt die dus – indien je serverruimte ter beschikking hebt – zelf gratis gaan installeren en uitbouwen. Van een troef gesproken. Bovendien zijn de visualisaties top, want je kunt zeer snel mooie dashboards ontwikkelen met verschillende parameters. De mogelijkheid om extra organisaties te creëren of om verschillende stores te koppelen zijn ook een grote meerwaarde. Learning Locker behoort wat ons betreft tot de top op vlak van LRS’en.
Contra: Om ten volle van Learning Locker te genieten heb je echter wel enige xAPI-kennis nodig. Al weten wij niet of dat effectief een negatief punt is.

 

  • SCORMCloud

Kort: SCORMCloud is een product van Rustici Software, de ontwikkelaars van zowel SCORM als xAPI. Zoals de naam doet vermoeden, focust dit product in eerste instantie op SCORM-content, maar bij elk gratis account op SCORMCloud heb je ook je eigen Learning Record Store. Ideaal dus om te gaan experimenteren.
Pro: dichter bij de SCORM- en xAPI-bron kun je amper zitten. Rustici is als puntje bij paaltje komt top in wat ze doen. SCORMCloud doet dan ook perfect wat het pretendeert te kunnen. Als klanten/kennissen/vrienden met xAPI willen testen zonder geld te spenderen, dan staat SCORMcloud altijd op ons lijstje. Maar nooit bovenaan, want…
Contra: … er zijn in de gratis versie geen visualisatiemogelijkheden en de look & feel van het product zelf voelt iets te saai aan. Het is alsof we in een Moodle-variant van een LRS aan het werken zijn. Not our cup of tea. SCORMCloud is eerder een instap-LRS, maar dit product zal volgens ons nooit jullie finaal product worden.

 

 

  • Yet Analytics

Kort: Yet Analytics werpt zich meer en meer op als xAPI-voorvechter en is volop bezig met hun xAPI-evangelistenrol. Hun Learning Record Store is op vandaag hun vlaggenschip maar wij kijken ook likkenbaardend uit naar hun Yet Adapter.
Pro: De standaard visualisaties zijn top en hun naadloze integratie in de gratis versie met onze favoriete tool Slack zorgde ervoor dat we net niet euforisch werden. xAPI-statements over activiteiten op Slack die binnenkomen in onze LRS, dat was kicken.
Contra: Net zoals bij Learning Locker en Watershed is het hier zoeken naar werkpunten. Hun tool is visueel zeer krachtig, maar mocht wat ons betreft net dat tikkeltje gebruiksvriendelijker tijdens de setup. Het was even zoeken vooraleer we onze URL, Key en Secret gevonden hadden. Maar laat dat de pret niet bederven.

 

Conclusie

De zoektocht naar een geschikt LRS lijkt veel makkelijker dan die naar een goed LMS, maar ook hier zijn er een aantal aspecten die je in overweging moet nemen. De rapportering en visualisatie zullen ongetwijfeld van doorslaggevend belang zijn, en ook de support die de aanbieders geven, de securitymogelijkheden en de optie om al dan niet snel te up- of downgraden spelen hier ongetwijfeld mee. Want ons betreft maak je sowieso een goede keuze als je vol gaat voor Learning Locker, Yet Analytics en Watershed.

In de volgende aflevering zoomen we in op enkele mogelijke databronnen. Laat intussen het experimenteren beginnen!