Winston Wolfe
18 november 2014 — By Mathias Vermeulen

Leren rapporteren

Via twitter hadden we enkele weken geleden het genoegen om het ‘Meer met minder’-boek van Cyriel Kortleven te winnen. Cyriel is een internationaal erkend spreker in de domeinen van innovatie en creativiteit en heeft als doel om met dit boek aan te geven dat je met minder toch jouw organisatie tot succes kan leiden. Inspirerend! Eén van […]

Via twitter hadden we enkele weken geleden het genoegen om het ‘Meer met minder’-boek van Cyriel Kortleven te winnen. Cyriel is een internationaal erkend spreker in de domeinen van innovatie en creativiteit en heeft als doel om met dit boek aan te geven dat je met minder toch jouw organisatie tot succes kan leiden. Inspirerend!

xAPIEén van de eerste verhaaltjes in het boek was onmiddellijk raak. De centrale vraag was: “Heeft jouw organisatie regels waarvan de houdbaarheidsdatum al lang verstreken is?” Denk er gerust even over na, wij zijn overtuigd dat je er samen met je collega’s enkele kunt opnoemen…

Zelf legden we onmiddellijk een link naar de diverse rapportages die aan L&D gevraagd worden, rapportages die we met een druk op de knop uit ons LMS (Learning Management System) laten rollen, data die we vervolgens in excel nog ietwat opsmukken om vervolgens door te sluizen aan de HR Director, de financiële afdeling of de CEO. Waarom? Geen enkel idee, maar onze voorgangers deden het, het wordt wekelijks/maandelijks van ons verwacht en dus doen wij dat ook maar.

Maar stel je nu even de vraag: wat is de toegevoegde waarde van het rapporteren van aantal uren, aantal deelnemers, aantal gevolgde opleidingen, aantal … voor het leren binnen jouw organisatie? Tot welk doel leiden ze? Zeggen ze überhaupt iets over het leren in je bedrijf? Vermoedelijk niet. Daarom mijn pleidooi om de revolutie binnen L&D verder te zetten en zeer kritisch te gaan kijken welke rapporteringen echt een toegevoegde waarde hebben. Welke kengetallen geven effectief een toegevoegde waarde?xAPI 2

Want, de toekomst van L&D zit voor een stuk in dataverzameling en -analyse. Gelukkig voor ons niet op de manier zoals we op vandaag met gegevens omspringen. Wat ons immers echt interesseert is wanneer en hoe onze mensen leren en hoe wij als L&D hierop kunnen inspelen. Deze data bieden ons veel meer inzichten dan nietszeggende statistieken over aantal aanwezigen en uur per persoon.

Kan L&D echter op vandaag al inzichtelijk brengen wanneer en hoe we leren? Ja, als we stilaan beginnen nadenken om over te stappen op bijvoorbeeld xAPI of Tin Can API als standaard. En hoe dat juist zit, lees je hier of kan je ondervinden tijdens een workshop.

Maar, onthoud vooral: less = more!