Winston Wolfe
16 januari 2017 — By Mathias Vermeulen

LMS – implementatie

Op geregelde tijdstippen hebben wij op woensdagavond een Skype-meeting met drie gelijkgestemde zielen, waarbij we vaak praten over Authoring Tools en … LMS’en (Learning Management Systemen). Massaal veel systemen passeren dan de revue, met hun sterktes en ontwikkelpunten. Razend interessant! So? Wel, heel vaak hebben we het dan over de snelheid waarmee LMS’en geïmplementeerd kunnen […]

Op geregelde tijdstippen hebben wij op woensdagavond een Skype-meeting met drie gelijkgestemde zielen, waarbij we vaak praten over Authoring Tools en … LMS’en (Learning Management Systemen). Massaal veel systemen passeren dan de revue, met hun sterktes en ontwikkelpunten. Razend interessant!

So?

Wel, heel vaak hebben we het dan over de snelheid waarmee LMS’en geïmplementeerd kunnen worden. En dan breekt ons gezamenlijk hart als we horen dat bepaalde leveranciers praten over integratietrajecten en implementatietijden. En consultants die dit voltallige proces dienen te begeleiden. Toen wij voor de eerste keer een iPhone kochten, hadden we geen implementatieprogramma. Bij de creatie van ons Slack-account stond er ook geen consultant naast ons om ons te helpen. En bij het openen van een nieuwe app op de smartphone, hebben we hooguit enkele tutorial-schermpjes om ons wegwijs te maken.

Wat is je punt?

De tijd dat lange trajecten en dure opleiding nodig zijn om een nieuwe tool of applicatie aan te leren, ligt hopelijk al ver achter ons. Ook zo bij LMS’en, waarbij de features ook continu in ontwikkeling zijn. Tegen dat je duur aangekocht corporate systeem in werking getreden is, is de kans al redelijk groot dat er enkele maanden voorbij gegaan zijn. En dat de wereld er tegen dan sowieso al anders uitziet. VUCA, weet je wel? Concurrenten zitten niet stil en komen met nieuwe features, standaarden die stilaan in verval komen, de eindgebruiker die hogere verwachtingen heeft, …

Wat moeten we dan doen?

Weglopen van systemen die pretenderen alles te kunnen en die lange implementatietrajecten vergen. ‘One tool to rule them all,’ dat bestaat gelukkig niet (meer). Ga eerder op zoek naar systemen die een bepaalde expertise hebben, die snel op te starten zijn en die vlot integreren met andere applicaties. Focus met andere woorden op expertise en integratiemogelijkheden. En wantrouw systemen met lange implementatietijden en bijgeleverde consultants. Denk dan terug aan enkele persoonlijke aankopen (zoals je smartphone) die je gedaan hebt, waar de handleiding en setup ook minimaal was. Waarom zou datzelfde proces niet mogen gelden voor business applicaties?

Makkelijker gezegd dan gedaan

Inderdaad, weerstaan aan de lokroep van all-in-one systemen is moeilijk, zeker met andere afdelingen (IT, Inkoop) die in je nek zitten te hijgen. Maar probeer je dan even – kort door de bocht – voor te stellen dat je grote honger hebt en zin hebt in een lekker belegd broodje. En vlakbij zijn drie winkels; een bakker die naast zijn lekker brood makkelijkheidshalve ook belegde broodjes verkoopt, een slager, die in de toonbank ook enkele belegde broodjes in de aanbieding heeft, en een broodjeszaak, die enkel maar belegde broodjes aanbiedt.

Waar ga jij liefst jouw broodje halen? Bij de all-in-one aanbieder, met wat ouwe sla, teveel saus en vreemd ogend vlees, of toch liever bij de expert?