Winston Wolfe
3 juni 2014 — By Mathias Vermeulen

Met dobbelsteentjes een verhaal vertellen…

Tenzij je de voorbije maanden (en jaren) op een andere planeet vertoefd hebt, zal je ongetwijfeld wel al gehoord hebben over het concept ‘Storytelling‘. Wat initieel vooral in marketingmiddens een hype werd, vindt nu ook meer en meer zijn weg in het learning & development landschap.  Maar wat is storytelling? En hoe begin ik daaraan? Storytelling […]

Tenzij je de voorbije maanden (en jaren) op een andere planeet vertoefd hebt, zal je ongetwijfeld wel al gehoord hebben over het concept ‘Storytelling‘. Wat initieel vooral in marketingmiddens een hype werd, vindt nu ook meer en meer zijn weg in het learning & development landschap.  Maar wat is storytelling? En hoe begin ik daaraan?

Story CubesStorytelling is in se de vorm waarin mensen van nature communiceren.  Wij vertellen elke dag immers tientallen verhalen, het ene verhaaltje vermoedelijk al wat boeiender dan het andere. Verhalen zijn daarom een krachtig en effectief communicatiemiddel; wie raakte vroeger niet geboeid door een inspirerend verhaal over pakweg ridders, prinsessen en ‘galaxies far far away’? Als we dit echter willen vertalen naar een leeromgeving, lijken we helaas alle fantasie verloren te hebben en vallen we terug op bullet points, lijstjes, opsommingen, afkortingen, … Welaan dan, “bullets don’t kill people, bulleted lists do”!

Verhalen uit je hoed toveren, da’s volgens velen niet voor hen weggelegd. Hulp inroepen van dure consultants is dan één optie, werken met het zeer leuke Story Cubes is een andere (goedkopere en meer creatieve) mogelijkheid. Wij opteren bijgevolg voor optie 2, de Story Cubes: een simpel en toch geniaal concept.

De dobbelsteentjes-set bestaat uit negen dobbelstenen die elk zes afbeeldingen weergeven. In een handomdraai maak je dus een combinatie van 9 afbeeldingen die jij vervolgens mooi met elkaar moet linken en verbinden tot een inspirerend verhaal. Kies je echter voor een andere insteek en creëer je je eigen aanpak, ook goed! Weet immers, foute antwoorden en linken bestaan niet, dus sowieso zal je op het eind ‘iets’ gecreëerd hebben.

Maar zoals in zoveel aspecten geldt ook hier: oefening baart kunst.  Aarzel niet, haal de StoryCubes in huis (je kan ook de app downloaden) en laat de dobbelsteentjes jouw hersenen begeleiden in het creëren van verhaaltjes!

In een volgende blogpost zoomen we binnenkort dieper in op de aspecten van een goed verhaal en de link met instructional design.