Winston Wolfe
4 december 2017 — By Mathias Vermeulen

Modern Professional Learner’s Toolkit

Recent postte Jane Hart haar Modern Professional Learner’s Toolkit (zie foto) en prompt begonnen oa. Clark Quinn, Harold Jarche, Helen Blunden, JD Dillon en Mike Taylor ook hun toolkit te delen in een blogpost. Voor ons het noodzakelijke signaal om onze Learner’s Toolkit eveneens te gaan neerschrijven en te delen. Enjoy!   Web browsers & […]

Recent postte Jane Hart haar Modern Professional Learner’s Toolkit (zie foto) en prompt begonnen oa. Clark Quinn, Harold Jarche, Helen Blunden, JD Dillon en Mike Taylor ook hun toolkit te delen in een blogpost. Voor ons het noodzakelijke signaal om onze Learner’s Toolkit eveneens te gaan neerschrijven en te delen. Enjoy!

 

Web browsers & search engines: Tot voor kort was het al Google wat hier de klok sloeg op vlak van search, maar sinds kort gaan we toch meer voor DuckDuckGo. Zoekresultaten zijn misschien iets anders, maar onze data ligt gelukkig niet zomaar meer te grabbel. Qua browser opteren we dan wel weer voor een Google-product (Chrome) aangezien die qua gebruiksvriendelijkheid veruit de top is. Ocharme zij die nog met Internet Explorer moeten werken van hun werkgever.

A trusted set of web resources: Spontaan gaat een mens hier gaan denken aan de YouTubes van deze wereld, maar wij zijn eerder fan van Wikipedia. Onze eerste bron om ergens informatie over in te winnen ligt daar. En aangezien we qua search met DuckDuckGo werken, komen we trouwens ook niet rechtstreeks op YouTube terecht. Hebben we dan toch specifieke ‘How-to’ informatie nodig, dan bezoeken we Snapguide. Daarnaast vertrouwen we ook veel op bepaalde websites uit ons PLN (Personal Learning Network) en frequenteren we geregeld sites als HBR. Maar die laatst vernoemde webstekken bezoeken we eigenlijk altijd via onze content curation methodiek.

Curation Tools: Aangezien content curation voor ons van primordiaal belang is, gaan wij voluit voor de betalende account van Feedly. Feedly verzamelt en filter voor ons interessante content en stuurt vervolgens alles netjes door naar Slack. Van daaruit klikken we dagelijks op de artikels die ons noodzakelijk lijken en de echte toppers bewaren we tenslotte met de gepaste tags in Diigo. Daarnaast gebruiken we ook soms StumbleUpon en Digg om content te vinden/lezen. (Kleine aanvulling; we waren zowaar Anders Pink vergeten. Elke dag boeiende content in onze mailbox!)

Personal Information System: Zoals hierboven reeds aangehaald, verzamelen wij alles uit onze curation tools op een specifiek kanaal op Slack en de beste artikels annoteren en catalogeren we vervolgens in Diigo. Zeer handig, niet enkel om artikels te delen via onze #CuratedContent nieuwsbrief, maar ook om een goed overzicht te bewaren. Als we iets snel moeten zoeken, helpen de juiste tags ons makkelijk verder.

Web course platforms: We volgen er minder dan vroeger, maar als we online eens een opleiding volgen, dan vertrouwen we hier nog steeds op good ol’ Coursera en Curatr. Daarnaast hebben we dit jaar ook onze eerste Udemy-ervaring opgedaan.

Communication & collaboration: We gebruiken naast Skype ook Zoom al een tijdje als web conferencing tool en we hebben vorige week eveneens voluit gekozen voor Zoom als webinartool. Daarnaast gebeurt alle samenwerking hier intern via Slack en Dropbox. Slack is voor ons effectief de plaats ‘where work happens’.

Social networks: Wij leren nog zeer vaak via onze sociale kanalen en voor ons is dat beperkt tot een ‘Heilige Tweevuldigheid’: Slack (daar is-ie weer) en twitter. LinkedIn hebben we heel eerlijk een tijdje terug ietwat opgegeven, hoewel we merken dat we toch nog geregeld eens door de LinkedIn-nieuwsfeed scrollen. Maar twitter blijft tot nader inzien onovertroffen natuurlijk. Twitter is nu eenmaal onze vinger aan de pols op vlak van nieuws en L&D.

Blogging & webite tools: Al sinds den beginne van Winston Wolfe werken wij met veel plezier met WordPress voor deze (en andere WW-gerelateerde) sites. Hier voelen we hoegenaamd geen aanleiding om te gaan veranderen.

Smart Device: Het meest gebruikte toestel hier is zonder enige twijfel onze iPhone en we verkiezen die veruit boven laptop en iPad. De meeste hier besproken apps werken trouwens perfect op smartphone en worden eigenlijk zelfs het meest gebruikt via dat toestel. Door het grote ge- en verbruik verlaten we ook nooit de deur zonder oplader en power bank. Je weet immers maar nooit…

Productivity tools & apps: Wij zijn tot slot als sinds jaar en dag grote fan van Zapier en IFTTT die ons gigantisch veel tijd en energie besparen door onze favoriete apps naadloos met elkaar te laten communiceren. En als we al eens moeten overschakelen naar het Engels, dan is er steeds de gigantisch goede DeepL translator die we nadien door Grammarly en Hemingway halen om de foutjes te corrigeren. #HellYeah

 

Zo, een pak tools en applicaties, en elke hier bovenvernoemde naam wordt indien niet dagelijks dan toch wekelijks gebruikt. Weliswaar met uitzondering van de web course platforms, omdat die vaak afhangen van tijd en noodzaak. Maar nu rest ons de ultieme vraag: hoe ziet jouw Modern Professional Learner’s Toolkit eruit?