Winston Wolfe
14 februari 2017 — By Mathias Vermeulen

Moeder, waarom tweeten wij?

Het aandeel van twitter kelderde nog maar eens, de afgelopen week… Blijkbaar gaat het nog steeds niet zo goed, met ons favoriete sociaal medium. We trekken ons dus eventjes niks aan van de sombere berichtgevingen en gaan zowaar eens zeer positief bloggen over twitter. Voilà. Waarom? Wel, we merken nog steeds dat er bij veel […]

Het aandeel van twitter kelderde nog maar eens, de afgelopen week… Blijkbaar gaat het nog steeds niet zo goed, met ons favoriete sociaal medium. We trekken ons dus eventjes niks aan van de sombere berichtgevingen en gaan zowaar eens zeer positief bloggen over twitter. Voilà.

Waarom? Wel, we merken nog steeds dat er bij veel L&D’ers toch een soort scepsis bestaat tegenover het micro-blog medium. Onbekend is vermoedelijk hier nog altijd onbemind. Mensen vinden de stroom aan informatie angstaanjagend en durven zich niet zomaar onderdompelen in het fenomeen twitter. Tijd dus om actie te ondernemen!

Duik!

Het vergt enkele seconden tijd om een account te creëren en aan de slag te gaan. Je hoeft zelfs geen tweet te versturen om effectief mee te genieten van de kracht van twitter. De kracht zit immers vooral in de serendipiteit, of zoals we destijds hoorden van Stefaan Lammertyn: “twitter is als het zoeken naar een naald in een hooiberg en eruit rollen met een boerenmeid”. Je vindt er altijd meer dan je zoekt. Ja, je vindt er een gigantische bron aan informatie en je kan twitter echt gaan gebruiken als een blik op wat er leeft in jouw vakgebied.

Volg!

Maar om die informatie te vinden, moet je uiteraard mensen beginnen volgen. En om het jou ietwat makkelijk te maken, hebben we een lijstje gemaakt van 15 mensen die je in eerste instantie sowieso moet gaan volgen. Let dat er hier geen Belgische of Nederlandse mensen te vinden zijn. Niet omdat er in onze contreien geen interessante tweeps bestaan binnen L&D, integendeel. We willen gewoon vermijden dat we mensen vergeten en aldus tegen schenen schoppen (wij zou dat immer nooit durven *kuch*). Nu goed, onze lijst waarmee je als nieuwe L&D-tweep kan/moet starten:

  • Jane Bozarth – de dame waarmee het voor ons in twitterland allemaal begon. Iemand met een open geest en een kritische edoch constructieve blik op het hedendaagse L&D-landschap en auteur van diverse interessante boeken.
  • Jane Hart – de inspirator achter één van de meest gebruikte lijst uit L&D: de top tools for learning. Daarnaast ook continu bloggend over leren op de moderne werkplek.
  • Clark Quinn – auteur van diverse boeken over L&D, tweet steevast over hoe hij (e-)learning ziet evolueren en wat de rol van de moderne L&D-professional moet zijn in dat verhaal.
  • David Kelly – het gezicht van de eLearning Guild en ook befaamd om zijn backchannels op conferenties, zodat mensen die niet op het event aanwezig zijn toch enigszins kunnen meegenieten.
  • Chad Udell – ademt mobile learning en exploreert met zijn bedrijf Float steeds de grenzen van leren en technologie. Bovendien liefhebber van de ietwat hardere muziek.
  • Donald Clark – lees zijn blogs, bekijk zijn video’s en lees zijn scherpe tweets. En denk er het sappige Britse accent bij. Heeft een zeer kritische, maar interessante kijk op nieuwste trends binnen L&D.
  • Ben Betts – speelt met social learning en xAPI en heeft met zijn bedrijf HT2 enkele unieke producten op de markt gezet. Vernieuwende kijk!
  • JD Dillon – leeft op twitter, is mee met alle trends, deelt enorm veel informatie en is een veelgevraagd spreker op conferenties. Kortom, de moeite waard om ook te volgen!
  • Mark Britz – is gefascineerd door leren op de werkplek en heeft hierover een uitgesproken mening. Staat altijd op voor een boeiende twitterconversatie.
  • Julian Stodd – gebeten door social learning in een digitaal tijdperk en schrijft hierover wekelijks zijn blog. Iemand met een scherpe blik op leiderschap.
  • Con Sotidis – een van de stemmen van L&D aan de andere kant van de wereld, Australië. Houdt de vinger aan de pols en deelt zeer vaak leuke info!
  • Bianca Woods – dame die twitter ademt en fan is van tools. En laat ons nu net ook fan zijn van tools. Dus, ben je op zoek naar een nieuwe tool, dan zal Bianca je ongetwijfeld verder kunnen helpen.
  • Helen Blunden – een andere stem van het Autralische L&D-landschap en iemand die duft te experimenteren. Is nu volop bezig met ervaringen over Snapchat binnen L&D te delen, bijvoorbeeld. Check it!
  • Karl Kapp – tjah, de man behoeft geen introductie meer. Op zoek naar iets over games en gamification, en dat op een onderbouwde manier? Dan is hij je man!
  • Harold Jarche – Canadees die de wereld liet kennismaken met seek-sense-share. Intrigerend man, die veel blogt en enkele interessante boeken op zijn conto heeft.

En dan vergeten we ook hier nog een pak mensen die wij ab-so-luut de moeite vinden, zoals Koreen Pagano, Geoff Stead, Jamie Good, Lisa Minogue-White, Connie Malamed, Nick Floro, Scott McCormick, Mark Sheppard, Zsolt Olah, Margie Meacham, Andrew Jacobs, … De lijst is quasi eindeloos!

Deel!

De laatste stap is uiteindelijk zelf aan de slag gaan. Maar dat is vooral een persoonlijke keuze. Vergelijk het met als kind de eerste keer overschakelen van het kleine zwembadje naar ‘den diepen’. Op een bepaald moment voel je gewoon dat je er klaar voor bent. En eens dat gebeurt, ben je onherroepelijk vertrokken.

Veel succes!