Winston Wolfe
8 september 2014 — By Mathias Vermeulen

NFC en leren: zijn er mogelijkheden?

We hebben enkele weken geleden nog eens goed ‘zot’ gedaan en een mooie ring gekocht. Een NFC-ring dan nog wel. Bij velen gaan de wenkbrauwen nu vermoedelijk fronsen… Een watte ring? In deze blogpost gaan we iets dieper in op NFC, de mogelijkheden ervan en een eventuele link met leren…   Wat is NFC? NFC […]

We hebben enkele weken geleden nog eens goed ‘zot’ gedaan en een mooie ring gekocht. Een NFC-ring dan nog wel. Bij velen gaan de wenkbrauwen nu vermoedelijk fronsen… Een watte ring? In deze blogpost gaan we iets dieper in op NFC, de mogelijkheden ervan en een eventuele link met leren…

 

nfcring-four-setWat is NFC?

NFC is de afkorting van Near Field Communication, met andere woorden een vorm van draadloze communicatie zoals WiFi, maar dan veel kortere afstand. Want, zoals het woord ‘Near’ al aangeeft is deze contactloze communicatie bedoeld voor zeer korte afstand, tot enkele centimeters. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld iBeacons die gerust enkele tientallen meter ver kunnen ‘communiceren’.

NFC vind je in allerlei toepassingen (stickers, sleutelhangers en dus ook ringen) en de NFC communicatie gebeurt met smartphones, die een signaal opvangen met hierachter de boodschap die aan de NFC-tag werd gekoppeld. Dit kan gaan van een SMS, over een mail of telefoonnumer tot een website, afhankelijk van het type communicatie je wenst. Prachtig, nietwaar?

 

Toepassingen?

Bovendien kan je met de NFC-technologie, naast het uitwisselen van informatie ook bepaalde sloten openen en je smartphone unlocken.  De technologie werd dan ook voor deze doeleinden ontwikkeld en niet specifiek voor leerdoeleinden. Maar van zodra een vorm van communicatie mogelijk gemaakt wordt, zijn er mogelijkheden op leergebied!

 

Heeft dit iets met leren?

Als we dus de vertaalslag maken naar leren, dan zitten we onmiddellijk in het mLearning-verhaal. Zoals eerder aangehaald is – naar onze bescheiden mening – één van de beste definities van mobile learning nog steeds “providing the right information to the right person at the right time“. Beeld je maar eens in welke veiligheidsinstructies en job-aids je achter zo’n NFC-tag kan steken.  Problemen met een machine? Even snel met de smartphone over de tag en daar is de instructie om het euvel te verhelpen. De mogelijkheden zijn er wat ons betreft dus wel degelijk, al noopt het feit dat dit om ‘near field’ communicatie gaat ons wel tot enige creativiteit. Maar de opportuniteiten zijn wat ons betreft zeker het proberen waard! Kostprijs van die NFC-tags zijn bovendien niet zo hoog en met bepaalde (gratis) apps kan je al één en ander uitproberen.

Waar wacht je nog op?