Winston Wolfe
2 mei 2016 — By Mathias Vermeulen

Onze impressie na #iMindsConf

Dankzij de vrienden van Sparker, die vermoedelijk een van de coolste applicaties van het westelijk halfrond aan het creëren zijn, hadden we afgelopen week de kans om onze inspiratie een boost te geven op iMinds The Conference in Brussel. Wij hadden – samen met iedereen aanwezig – één missie die dag: ‘Discover how bright the […]

Dankzij de vrienden van Sparker, die vermoedelijk een van de coolste applicaties van het westelijk halfrond aan het creëren zijn, hadden we afgelopen week de kans om onze inspiratie een boost te geven op iMinds The Conference in Brussel. Wij hadden – samen met iedereen aanwezig – één missie die dag: ‘Discover how bright the digital future is’. En zo geschiedde…

Onze eerste stop was een korte tour langs enkele projecten die tijdens de ‘demo exhibition’ aan het grote publiek werden voorgesteld. We refereren niet vaak aan Benny Hill, maar we hadden bij vele demo’s toch hetzelfde gevoel als Dhr. Hill. In positieve zin, uiteraard.

We hadden wegens het drukke programma helaas niet de kans om alle standhouders te bezoeken, maar hier en daar stootten we op enkele projecten die ons op één of andere manier opvielen. Een drone hier, een robot daar, en tussenin nog een iBeacontje. Of het nu ging om ICT, media, of manufacturing: ’the future’ is wel degelijk ‘bright’. Maar één sector stak er wat ons betreft toch met kop en schouders bovenuit: de zorgindustrie.

 

We hadden het al vaak eens gehoord, maar nu weten we het wel zeker: de mogelijkheden die deze sector kent, zijn fenomenaal. Er waren een pak demo’s en applicaties die een gigantische boost kunnen geven aan de zorg en die een wezenlijk verschil kunnen maken voor de patiënt. Vaak zit het in kleine, subtiele applicaties zoals EVapp en FibriCheck, of in ongelooflijk knappe robotics, zoals MIRAD of in baanbrekend dna-werk, zoals bij FastFinder. Nee, wat we dan alleen maar kunnen doen is nederig het hoofd buigen en trots zijn dat dergelijke zaken bij ons – quasi om de hoek – ontwikkeld worden. En stiekem ook wel een beetje jaloers zijn dat zo’n innovatieve dingen op vlak van leren in organisaties toch oh zo moeilijk zijn…

Maar toen was het tijd om ons naar de grote zaal te begeven voor een talk van Jamie Bartlett over… The Dark Net.

De definities over The Dark Net lopen uiteen en vaak wordt Dark Net in één adem genoemd met The Dark Web. Hoe wij het onthouden hebben, is als een soort duistere internet subcultuur, niet toegankelijk via onze standaard ‘search engines’, waar alle handelingen moeilijker of zelfs niet te traceren zijn. We zijn er met andere woorden quasi volledig anoniem, met als gevolg dat je op Dark Net de meest obscure dingen kan vinden. Niet alles wat er gebeurt is er dus even koosjer, maar de kern van Jamie Bartletts betoog was dat net in die duistere hoeken van het internet de meest interessante, innovatieve zaken kunnen ontstaan.

Hmm, ja, mooi, maar dit staat toch mijlenver van L&D vanaf? Neen, dit heeft alles met L&D te maken. Als L&D-professional lopen we met onze projecten zeer vaak in de (interne) kijker en moeten we geregeld verantwoording afleggen aan de meest diverse departementen (finance & ICT, om geen namen te noemen). En dat vreet aan een mens: het vertraagt bepaalde processen, het hypothekeert slaagkansen van projecten en het zorgt bovenal vaak voor frustratie. En dan zou zo’n Dark Net in onze organisatie verdomd welkom zijn: een plaats waar we – vrij van alle ‘zoekmachines’ – ons ding kunnen doen, innovatie zijn gang kunnen laten gaan, falen en mislukken en opnieuw proberen, zonder dat iemand het opmerkt en zonder dat we verantwoording dienen af te leggen. Dat moet toch de hemel op L&D-aarde zijn? En eens iets succesvol kan worden, zal het wat ons betreft sowieso zijn weg vinden naar boven.

Daarom, beste mensen, doen we opnieuw een warme oproep. Voor de tig-ste keer. Zet een slot op je deur, creëer je eigen labo, word een MacGyver, ga op zoek naar jouw Dark Net, experimenteer, … Durf met andere woorden eens tegen de stroom in te gaan, durf wat heilige huisjes omver werpen en denk vooral in het belang van je ‘interne consument’.

Bedankt voor de wijze les, Jamie Bartlett! Het was toen amper 11u en de rest van de conferentie verzonk in het niets. Jouw Dark Net had ons tegen het canvas gemept, maar gelukkig was er innovatieve zorg in de zaal!