Winston Wolfe
23 november 2015 — By Mathias Vermeulen

Onze nieuwste aanwinst: Learning Battle Cards

Hoe gaat dat? Je staat op een grauwe zaterdagochtend iets te vroeg op en gaat snel even twitter controleren. En dan zie je iets passeren dat onze aandacht trekt: een blogpostje over Learning Battle Cards. Dat moesten we toch even van naderbij gaan bekijken… om 10 minuutjes later met de creditcard in de hand onze set te bestellen. […]

learning-battle-cards-desk-leastHoe gaat dat? Je staat op een grauwe zaterdagochtend iets te vroeg op en gaat snel even twitter controleren. En dan zie je iets passeren dat onze aandacht trekt: een blogpostje over Learning Battle Cards. Dat moesten we toch even van naderbij gaan bekijken… om 10 minuutjes later met de creditcard in de hand onze set te bestellen.

Learning Battle Cards‘ is een initiatief van enkele Poolse L&D-professionals met als doel om in de woestenij die leren toch vaak is, wat duidelijkheid te scheppen. Ze creëerden via de ‘wisdom of the crowd’ een set van 108 kaarten met uitsluitend leeractiviteiten die in een blended leerprogramma ingezet kunnen worden. Om dit alles ietwat aantrekkelijker te maken, werden enkele visuele (gamification) aspecten toegevoegd. En dit mondde uiteindelijk uit in een – wat ons betreft – prachtig resultaat.

LBC voorbeeldOp elke kaart staat vooraan een simpele grafische weergave ondersteund door een ‘word cloud’ die aangeeft wat de kernwoorden van de specifieke leeractiviteit zijn. Op de achterzijde is alles opgedeeld in een aantal clusters, gaande van nodige tijdsbesteding voor de ontwikkeling over laagdrempeligheid voor de eindgebruiker tot de mogelijke invloed op de motivatie van medewerkers. Bovendien wordt duidelijk aangegeven waarvoor de leeractiviteit bedoeld is: kennis bijbrengen, attitudes veranderen, skills aanleren, analyse van behoeftes, meten van effect, … En alsof dat nog niet volstaat, zie je ook netjes weergegeven of het om een asynchroon of synchroon leermoment betreft, of het formeel of eerder informeel is en of het al dan niet bedoeld is voor ‘self learning’ of  groepsleren.

Ja, wij geven toe, we zijn danig onder de indruk van zowel de simpliciteit als de mogelijkheden die deze kaartjes hebben. Ze kunnen je immers informeren en inspireren, maar ook concreet helpen bij het uittekenen van een boeiend, leerrijk traject. En dat allemaal voor ‘amper’ 99 US dollar.