Winston Wolfe
27 januari 2020 — By Mathias Vermeulen

Onze voorspellingen voor 2020

Sorry voor de misleidende titel – ook ik doe af en toe eens mee aan dat clickbaitgedoe. Want eigenlijk ga ik niet de trends van 2020 voorspellen, maar terugblikken op de trends van 2019. Ongeveer een jaar geleden organiseerde ik immers een webinar over de trends die L&D in 2019 zouden domineren. Over welke hypes […]

Sorry voor de misleidende titel – ook ik doe af en toe eens mee aan dat clickbaitgedoe. Want eigenlijk ga ik niet de trends van 2020 voorspellen, maar terugblikken op de trends van 2019. Ongeveer een jaar geleden organiseerde ik immers een webinar over de trends die L&D in 2019 zouden domineren. Over welke hypes hierbij ‘blinkers’ zouden worden en welke zouden uitgroeien tot echte ‘stinkers’.  Even kritisch terugblikken op wat er gebeurd is op trendvlak… Oh ja, op het eind krijg je alsnog een korte voorspelling voor 2020.

“Blinkers”

Starten doe ik met de vijf trends/hypes die ik vorig jaar een succesvol 2019 toedichtte. Zaken waarvan ik oprecht geloofde dat ze in 2019 door veel L&D’ers geadopteerd zouden worden in hun praktijk.

  • Evidence-based aanpak – enerzijds zijn er nog steeds heel veel mythes die binnen L&D ronddolen, maar anderzijds heb ik toch het gevoel dat de kentering stilaan is ingezet. Dat er kritischer gekeken wordt naar bepaalde praktijken binnen ons vakgebied. Was dit dan effectief een trend in 2019? Niet onmiddellijk. Maar ik kan moeilijk zeggen dat er in 2019 niks verwezenlijkt werd. Dus, ik start mild kritisch met een 0,5/1.
  • Microlearning – mjah, niet mijn favoriete trend/hype/buzzword, maar 2019 was wel degelijk het jaar van microlearning. Goede en slechte voorbeelden waren er bijna op elke straathoek te vinden. En, als je het mij trouwens vraagt meer slechte dan goede microlearning. Met als grootste discussiepunt  te lande de vraag of microlearning nu 3 minuten mag duren of 5 minuten. Zucht, het is met tegenzin dat ik hier mijn voorspelling goedkeur: 1/1.
  • De mens komt terug centraal te staan – ik dacht dat de werknemer in 2019 meer centraal zou komen te staan en dat de technologieslinger ietwat getemperd zou worden. Helaas, niets was minder waar, want ik heb niet echt indicaties gezien die hierop wijzen. Bij veel leerinitiatieven staat de medewerker helaas nog te weinig centraal. Dus, ik mag mezelf hier geen punten toekennen: 0/1.
  • Platformen – ja, dit is een no-brainer. Ofwel waren bedrijven op zoek naar hun eerste platform, ofwel wilden ze het bestaande systeem vervangen. Of wilden ze een additioneel platform toevoegen aan hun ecosysteem. Maar leerplatformen waren ‘all over the place’ in 2019, waardoor ik de fout van daarnet kan goedmaken met een winner: 1/1.
  • Performance support – er was iets van te merken, maar ik had eerlijk gezegd gehoopt op een grotere doorbraak. We zitten in L&D nog te vaak in het traininghokjesdenken, waardoor het moeilijker is om de stap te zetten naar echte performance support. Maar toch merkte ik hier en daar meer interesse en toegepaste voorbeelden. Dus, is performance support doorgebroken in 2019? Neen. Was het een gefaalde hype? Ook neen. Conclusie: 0,5/1.

Finaal oordeel: met een 3/5 kan ik moeilijk zeggen dat ik de nieuwe Nostradamus ben. Maar in onze huidige zesjescultuur zouden zeer veel mensen tevreden zijn met 60%. Ik helaas niet. Ik wil meer! En beter! Geven de stinkers mij die herkansing?

“Stinkers”

Naast de blinkers voorspelde ik vorig jaar immers ook het lot van vijf andere trends in de categorie ‘stinkers’. Ofte, trends die in 2019 zeker niet zouden doorbreken.

  • Veranderende rol van L&D – je leest het vaak in ‘de boekskes’, dat de rol van de L&D-professional stilaan verandert. En dat we moeten evolueren van ‘course vending machines’ naar learning partners/facilitators. Welaan, ik geloofde hier vorig jaar niks van en dit jaar is dat nog steeds het geval. Let wel: ik zeg niet dat de rol niet zou moeten veranderen, integendeel. Maar ik blijf erbij dat de rol in onze contreien nog steeds niet veranderd is. En de eerste tekenen voor 2020 lijken het tegendeel ook niet te gaan bewijzen. Dus, ik had deze volledig juist, want L&D is nog steeds geen haar veranderd het voorbije jaar. Score: 1/1.
  • AI – je kon in 2019 niet naast AI kijken. Artificiële intelligentie was werkelijk overal. Maar binnen L&D? Kom, laten we heel eerlijk zijn met elkaar en toegeven dat het vorig jaar NIET is doorgebroken. Er waren hier en daar wel goede intenties en producten (Filtered, iemand?), maar globaal gezien is L&D niet verder geraakt dan ‘als dit, dan dat’-denken. Dus, ik ben neutraal in deze en geef mijzelf 0,5/1.
  • VR – ‘Mathias, waarom geloof jij toch meer in AR dan in VR?’ Het is zowaar een vraag die ik geregeld krijg. En mijn antwoord is al jaren hetzelfde: ‘Omdat ik betere toepassingen zie binnen leren. En omdat het sneller het gimmickgehalte zal ontstijgen.’ VR klopt al een tijdje aan de deur, maar niemand lijkt die volledig te willen openen. Ja, er waren hier en daar mooie toepassingen in 2019, maar dé doorbraak is er ook vorig jaar weer maar eens niet gekomen. Misschien wel in 2020? Hmmm, ik denk het ook niet. Was VR een trend? Neen! Was het nog steeds vooral een gimmick? Ja. Krijgt Mathias hier zijn punt? Ja! 1/1
  • Mobile learning – in 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 en 2019 zou mobile learning de fakkel overnemen. Net zoals video trouwens. Maar het is in 2019 opnieuw niet gebeurd. Ja, er waren mooie producten en ideeën (Qurve, iemand?), maar in vele organisaties worstelt men toch nog met die ‘mobile filosofie’. Als in: ‘wij vertrouwen onze werknemers niet met een smartphone op de werkvloer’. Conclusie, 2019 was ook niet het jaar van de doorbraak voor mobile learning. Een oververdiende 1/1.
  • Analytics – ja, we hebben er veel over gelezen en gehoord. In die zin was het in 2019 toch wel een goed jaar voor analytics. Maar de concrete toepassing in bedrijven bleef achterwege. xAPI? Huh? cmi5? Wat? Geef ons maar SCORM! En aanwezigheidslijsten. En rapportjes uit ons LMS met hoeveel uur iedereen gevolgd heeft. Doorgebroken zijn de analytics dus niet, maar er was alvast al ietwat meer interesse. Ik ben bijgevolg mild en geef mezelf 0,5/1.

Finaal oordeel: als ik optimistisch ben, dan zeg ik dat ik ze alle vijf correct had. Ben ik iets genuanceerder dan kom ik uit op een 4/5. Maar feit is dat geen enkele van bovenstaande hypes, die vele goeroes graag opnemen in hun presentaties, doorgebroken zijn. Integendeel, vaak bleven het niet meer dan wat holle kreten.

En wat brengt 2020?

Maar wat brengt 2020 dan, Mathias? Ik durf vooral zeggen: meer van hetzelfde. We gaan nog steeds blijven horen over de hierboven vernoemde stinkers en blinkers. En ik zou ze ook in 2020 in dezelfde categorie plaatsen. Makkelijk, nietwaar, werken in een sector die traag verandert?

Laat dat vooral de pret niet drukken en blijf kritisch experimenteren met technologie. Maar blijf ook leren altijd centraal zetten. En niet de technologie…