Winston Wolfe
14 januari 2014 — By Mathias Vermeulen

Over xAPI en SCORM… Watte?

Dit is een bekentenis: in het L&D-wereldje houden we van moeilijke termen en leuke afkortingen. Vermoedelijk houdt dit ons scherp… Denken en hopen we. Nu goed, de kans dat je beide termen reeds horen vallen hebt, is vermoedelijk eerder klein, tenzij je de voorbije maanden nauw betrokken bent geweest bij de implementatie van een LMS […]

Tin-Can-API-logo1

Dit is een bekentenis: in het L&D-wereldje houden we van moeilijke termen en leuke afkortingen. Vermoedelijk houdt dit ons scherp… Denken en hopen we. Nu goed, de kans dat je beide termen reeds horen vallen hebt, is vermoedelijk eerder klein, tenzij je de voorbije maanden nauw betrokken bent geweest bij de implementatie van een LMS (nog zo’n leukerd) of van een e-Learning pakket.

 

learning-data-delivered-to-LRSBeiden namen zijn standaarden binnen de wereld van online leren. SCORM is hierbij al enkele jaren goed ingeburgerd en geldt/gold als dé standaard en de referentie binnen e-Learning. Als een Learning Management Systeem (LMS) SCORM compliant is, dan kan elke e-Learning die volgens deze SCORM-standaard gemaakt werd, hierop gedraaid worden. En vice versa.  Da’s ook één van de redenen waarom quasi alle LMS-systemen en alle e-Learningpakketten volgens de SCORM-standaard gemaakt zijn. Leuk, case closed!

 

learning-data-delivered-to-LMS-reporting2

Maar tijden veranderen, mensen leren niet meer enkel online, op hun pc op het werk, in een vaste e-Learningomgeving binnen een LMS. Mensen leren overal, 24/7… En de vraag hier was dan: hoe kunnen we al deze ‘learning experiences’ gaan capteren en registreren. En om deze redenen werd de xAPI standaard ontwikkeld, of ook wel Tin Can API genoemd. Deze standaard laat toe om alle vormen van leren te gaan registreren en te gaan verbinden met de bestaande LMS-systemen via een Learning Record Store (LRS). Ingewikkeld, niet?  Zo’n LRS verzamelt alle leerinitiatieven die jij genomen hebt en verbindt deze indien nodig met het LMS-systeem. Dit laat zowel de ‘learner’ als bedrijven toe om beter te gaan capteren wat er geleerd wordt. Je kan immers alle online leeriniatieven zoals artikels, blogs, webpages, learning games, e-Learningopleidingen, … in jouw persoonlijk dossiertje gaan stoppen.

 

Moet je dit als L&D-verantwoordelijke allemaal als een ware IT-expert kennen? Neen, uiteraard niet. Weet enkel dat LMS-systemen en de geldende SCORM-standaard dringend aan revisie toe zijn en dat xAPI en de hieraan verbonden Learning Record Stores een mooi antwoord bieden aan bedrijven over hoe mensen vandaag leren en hoe deze data mooi en netjes te verzamelen. En het staat uiteraard ook mooi dat je wat extra moeilijke woorden kent 😉

 

Afkortingen: 

LMS = Learning Management System

LRS = Learning Record Store

SCORM = Scalable Content Object Reference Model

API = Application Programming Interface