Winston Wolfe
5 maart 2014 — By Mathias Vermeulen

Pinterest als learning tool? Jawel!

Als we de combinatie leggen tussen sociale media en leren, denken we (net zoals vele anderen) in de eerste plaats aan Twitter, Facebook en LinkedIn. Pinterest wordt hierbij vaak over het hoofd gezien. Nochtans is Pinterest, het sociaal medium dat opgebouwd is rond boards, pins en repins, één van de meest groeiende sociale media de […]

Als we de combinatie leggen tussen sociale media en leren, denken we (net zoals vele anderen) in de eerste plaats aan Twitter, Facebook en LinkedIn. Pinterest wordt hierbij vaak over het hoofd gezien. Nochtans is Pinterest, het sociaal medium dat opgebouwd is rond boards, pins en repins, één van de meest groeiende sociale media de voorbije maanden. Ook voor leertoepassingen begint het visuele kanaal zijn toegevoegde waarde te bewijzen. Juicht!

Pin itDe meeste gebruikers op Pinterest zijn op vandaag nog steeds vrouwen. Statistieken variëren hierbij van ongeveer 80% tot zelfs een overdreven 97%. Laten we het om discussies te vermijden maar houden bij het feit dat het merendeel van de gebruikers vrouwelijk is. Dit vindt ook zijn weerspiegeling in de thema’s die vaakst aan bod komen: mode, koken en recepten, hobbies en vrije tijd, …  In deze blogpost zoomen we echter in op twee concrete toepassingen waarvoor het in een leercontext zeker kan aangewend worden. Wat zeggen we? Moet aangewend worden!

 

1. On boarding – onthaal

Een goede onthaalprocedure start reeds voor de effectieve opstart van de nieuwe collega. En in die zin kan Pinterest een mooie troef zijn om pakweg de eerste dag al een ietwat voorbereidend karakter te geven. Waar meld je je aan? Wat wordt jouw bureau? Is er – zeer belangrijk – lekkere koffie? Allerlei praktische vragen kan je met een leuke twist in een mooi Pinterest-board gieten. Niet overtuigd? Neem dan hier zeker een kijkje!

2. Content curation

Daarnaast is Pinterest (en bij uitbreiding het ganse web) een bron van inspiratie: probeer gerust even de zoekfunctie van Pinterest uit. Via Pinterest kan je makkelijk rond een aantal thema’s die jou professioneel (of privé) interesseren leuke boards maken met pins die linken naar allerlei interessante artikels, filmpjes, infographs, … Allemaal verzameld rond één specifiek thema. Je kan foto’s van het web plukken, pins van andermans board repinnen op jouw eigen board, foto’s vanop jouw smartphone of tablet toevoegen, alles is mogelijk! Bekijk daarom even ons board rond gamification en game-based learning.

 

Je ziet, mogelijkheden genoeg om het visuele sociaal medium toch een kans te geven. Thema’s in overvloed trouwens waarrond je interessante boards kan opbouwen! Heb je zelf al enkele boards opgesteld? Laat het ons dan zeker weten…

Veel succes!