Winston Wolfe
10 februari 2015 — By Mathias Vermeulen

Haal de professor Barabas in jou naar boven…

e-learning, mobile, games, iBeacons, 3D-printers, virtual reality, augmented reality, LMS, LRS, xAPI, Oculus Rift, wearables, Google Glass, NFC-ringen, … De lijst van technologische ontwikkelingen die het leren kunnen ondersteunen wordt stilaan indrukwekkend. Professionals die echter nog steeds krampachtig hopen dat alle technologische snufjes “wel zullen overwaaien”, voeren een strijd die ze onmogelijk kunnen winnen; bedrijven die […]

e-learning, mobile, games, iBeacons, 3D-printers, virtual reality, augmented reality, LMS, LRS, xAPI, Oculus Rift, wearables, Google Glass, NFC-ringen, … De lijst van technologische ontwikkelingen die het leren kunnen ondersteunen wordt stilaan indrukwekkend.

Professionals die echter nog steeds krampachtig hopen dat alle technologische snufjes “wel zullen overwaaien”, voeren een strijd die ze onmogelijk kunnen winnen; bedrijven die technologie op de werkvloer bij hoog en laag afzweren, zullen binnen afzienbare tijd hopeloos achterop hinken. En we staan nog maar aan het begin van de technologische revolutie!

BarabasTemidden dit technologisch web staat dus de L&D-verantwoordelijke, die als loodzware opdracht de uitdaging heeft om een modern leerbeleid uit te bouwen. En hierbij kan technologie een belangrijke rol gaan spelen. Maar hoe begin je eraan? Hoe kan jij als L&D-adept op de hoogte zijn van de trends en de mogelijkheden van vele van deze applicaties? Simpel, door de Barabas in jou elke week enkele uurtjes naar boven te halen!

 

Je eigen labo

Met een heel minieme investering kan je immers al een pak van de hierboven omschreven technologieën op de kop tikken. Door bovendien her en der wat leuke (en gratis) apps te selecteren en de logische eindjes vervolgens met elkaar te verbinden, ben je klaar om volop te gaan experimenteren. Want hierin ligt jou toegevoegde waarde: op zoek gaan naar leeroplossingen op reële businessproblemen. Via trial & error zal je zien dat sommige zaken zeker kunnen werken binnen jouw organisatie, dat anderen vermoedelijk niet zijn wat je ervan verwacht had en dat een laatste categorie vooral ‘nice to know’ is, maar niet echt een ‘must have’.

 

“Your mission, should you choose to accept it”

Ons advies is om een boodschappenlijstje te maken van enkele laagdrempelige technische ‘gadgets’ en om standaard wekelijks een uurtje in je agenda te reserveren om jou in alle rust en kalmte te verdiepen in de materie en te gaan experimenteren als een ware Barabas (of Gobelijn). Wat is het? Wat kan het? Kunnen we het hier wel gebruiken? Welke problemen zou het eventueel kunnen verhelpen? Wat zijn de mogelijke valkuilen? Maak voor jezelf een checklist met enkele vragen en ga op expeditie! We zijn ervan overtuigd dat het een boeiende tocht wordt!

 

Jouw eerste boodschappenlijstje

– set van enkele iBeacons (BestBuyBeacons, < € 100)
– smartphone (Bring Your Own Device – € 0)
– dashboard & applicatie (inbegrepen bij starterskit BestBuyBeacons, € 0)
– QR-code generator (tip: QR Stuff, € 0)
– augmented reality apps (afhankelijk, maar zeker minder dan € 50)
– VR-viewer (€ 30 – karton DoDoCase)
– Learning Record Store (Wax LRS als test: € 0)
– Learning Management System (TalentLMS als test: € 0)
– …

 

Een andere optie

Als je bovenstaande aanpak niet echt ziet zitten, is er uiteraard een alternatief: je registreren voor #LearningTechDay dat op 21 april doorgaat in Gent en focust op een pak van bovenstaande aspecten!

 

Veel succes!