Winston Wolfe
22 januari 2019 — By Mathias Vermeulen

Rapporten en onderzoeken

Wat hebben wij genoten van het eindejaar en de start van 2019: leuke familiale momenten, the Marvelous Mrs. Maisel in een ruk uitgekeken op Prime Video en… Factfulness van Hans Rosling met veel plezier gelezen. En net dat laatste boek hadden we nodig om enkele zaken binnen L&D in het juiste perspectief te plaatsen. Je […]

Wat hebben wij genoten van het eindejaar en de start van 2019: leuke familiale momenten, the Marvelous Mrs. Maisel in een ruk uitgekeken op Prime Video en… Factfulness van Hans Rosling met veel plezier gelezen. En net dat laatste boek hadden we nodig om enkele zaken binnen L&D in het juiste perspectief te plaatsen.

Je zal ongetwijfeld de voorbije weken opnieuw heel wat voorspellingen zien passeren hebben voor 2019 binnen ons domein (hey, wij doen dat ook), aangevuld met heel wat rapporten, onderzoeken en whitepapers. En het zijn net die rapporten en onderzoeken die wij hier willen nuanceren. Vooral de rapporten die trends voorspellen ; allemaal zeer waardevolle onderzoeken, gretig gedeeld binnen L&D communities, maar met hier en daar toch wel wat hiaten.

Veel van die onderzoeken gebeuren immers bij een beperkt aantal L&D ’thought leaders’, bovendien quasi altijd mensen die in zeer grote bedrijven werken. Het zullen vermoedelijk geen ‘leaders’ geweest zijn van pakweg enkele Belgische KMO’s, die met beperkte budgetten leerinitiatieven willen vormgeven. We mogen daarom de mening van een kleine groep giganten niet gaan veralgemenen tot trends. Neen, het is vooral hún waarheid en realiteit, niet per definitie de uwe. Desondanks laten veel mensen zich graag leiden door dergelijke rapporten. En als die dan behoorlijk karig onderbouwd zijn, is dat vooral zeer jammer.

Maak je dus geen zorgen als je rapporten leest en bijgevolg schrik krijgt omwille van de vele technologieën die jullie nog niet gebruiken. Ga bij het lezen eerst altijd na bij hoeveel mensen de bevraging werd afgenomen en in welke context dat gebeurde. Zo kan je al heel snel een rapport met de juiste bril gaan lezen en interpreteren.