Winston Wolfe
26 december 2013 — By Mathias Vermeulen

Social Media for Trainers: Techniques for Enhancing and Extending Learning

Jane Bozarth! Ik geef toe dat ze voor mij een nobele onbekende was, tot het fantastische ASTD ICE2013 in Dallas, TX. Daar leerde ik de inspirerende dame immers via het even fantastische twitter kennen. Ze is op vandaag één van de leidende stemmen binnen L&D en mag op vlak van social media binnen een leercontext […]

Jane Bozarth! Ik geef toe dat ze voor mij een nobele onbekende was, tot het fantastische ASTD ICE2013 in Dallas, TX. Daar leerde ik de inspirerende dame immers via het even fantastische twitter kennen. Ze is op vandaag één van de leidende stemmen binnen L&D en mag op vlak van social media binnen een leercontext gerust een trendsetter genoemd worden. Zo botste ik op een ‘oud’ boekje van haar, uitgebracht in 2010, waarin de voordelen en good practices van social media binnen training neergepend staan. Een kort relaas…

bozarth_coverIn een aantal hoofdstukken zoomt Jane Bozarth in ‘Social Media for Trainers: Techniques for Enhancing and Extending Learning’ in op Facebook, Twitter, LinkedIn, Youtube, blogs, wiki’s en enkele Google-applicaties. Hierin vertrekt ze steevast van wat basiskenmerken om vervolgens in de diepte te gaan en het gebruik van deze tools in een leercontext te gaan verduidelijken. Sociale media en leren gaan bij sommigen gelukkig reeds hand in hand, maar bij velen botst dit fenomeen helaas nog al te vaak op heel wat scepsis. LinkedIn kan nog net, Twitter heeft vermoedelijk ook wel zijn voordelen, maar wat kan Facebook binnen een leertraject gaan doen? Neen, vele professionals houden nog zeer graag vast aan het traditioneel concept. En toch…

“Know your audience!” Eén van de tips die Jane in haar boek meegeeft, is goed in te schatten wie je doelpubliek is en vervolgens dat sociaal medium in te zetten waar de meesten van hen actief zijn. In die context bijvoorbeeld geeft een gesloten Facebook-groep een perfecte ‘added value’ aan je leertraject! Je kan zowel voor, tijdens als na de formele leermomenten Facebook gaan inzetten voor introductie, verduidelijking, verdieping en vooral: kennis en ervaring delen.  Het zijn die specifieke tips&tricks die in het boek zeer mooi en helder verwoord staan, in de typische stijl die Jane Bozarth kenmerkt. Je haalt er ongetwijfeld inspiratie uit voor je organisatie, alsook voor je eigen PLN (Personal Learning Network). Want één van de mooie dingen aan sociale media is ongetwijfeld de serendipiteit: je vindt er altijd veel meer dan hetgeen je zoekt.

Is dit boek vernieuwend? Anno 2013/2014 vermoedelijk niet meer, maar enkele jaren geleden was dit boek een eye-opener. En ook vandaag kan het voor jou en je organisatie nog steeds een hefboom zijn om sociale media actief te gaan inzetten. Dus, aarzel niet en haal het alsnog in huis… De mensen die Jane Bozarth trouwens aan het werk willen zien: volg ‘r op twitter via @JaneBozarth of kijk nu al uit naar haar masterclass dit najaar via Stimulearning!

En mensen die willen ervaren wat leren via sociale media is, stem dan vanaf 2014 af op #HRchatBE!