Winston Wolfe
12 september 2016 — By Mathias Vermeulen

The next level in VR

Aangezien we voor ons cool ESF-project #LevelUpHR zeer vaak de oversteek maken naar The Level – het prachtig gebouw dat de afdeling Digital Arts and Entertainment van Howest huisvest – krijgen we bijgevolg geregeld de kans om ons onder te laten dompelen in de laatste technologische snufjes. Zo hebben we de voorbije weken een aantal […]

Aangezien we voor ons cool ESF-project #LevelUpHR zeer vaak de oversteek maken naar The Level – het prachtig gebouw dat de afdeling Digital Arts and Entertainment van Howest huisvest – krijgen we bijgevolg geregeld de kans om ons onder te laten dompelen in de laatste technologische snufjes. Zo hebben we de voorbije weken een aantal keer de kans gehad om de HTC Vive te testen, een state-of-the-art virtual reality headset. Onze conclusie in één woord: adembenemend!

Evolutie

De laatste jaren gaat het behoorlijk snel op de VR-markt. Eerst was er – naast Google Cardboard – de Oculus Rift, daarna ook Samsung Gear, nu oa. HTC Vive… En telkens gaat de technologie vooruit en worden we nog meer van onze sokken geblazen. Bij de HTC Vive zitten enkele leuke demoprojecten die je naar hartelust kunt testen; een boogschuttersspel (de max!), een arcade game, maar ook een jobcorner. In die jobcorner kan je ervaren hoe het is om in een virtuele keuken te werken, of om als office assistent aan de slag te gaan, of om auto’s te herstellen.

vr-gifZin voor realiteit

Tijdens het herstellen van de auto’s verloren wij alle voeling met de echte realiteit en waanden we ons echt automonteur. Vergeet The Level, of de collega’s van DAE, wij stonden in echt een garage, waar we zo snel mogelijk een klant moesten helpen om de batterij na te kijken, de olie te verversen, … Toen de wagen hersteld was en we de controllers terug moesten leggen, waren we effectief van plan om die op de toonbank van onze virtuele garage te leggen. De kracht die uitgaat van dit medium is nog steeds gigantisch en met de HTC Vive hadden we echt voor de eerste keer het gevoel van: dit is het!

Moraal van het verhaal

Enkele dagen geleden konden ook de collega-ESF-partners van VFU-FFI (Vormingsfonds voor uitzendkrachten) de HTC testen en zij hadden hetzelfde gevoel en vatten het bovendien perfect samen: “mochten we hiermee mensen kunt opleiden, zonder materiaalverlies, zonder veiligheidsrisico’s, maar wel in een reële context en setting, dan kunnen we het verschil maken”.

En daar draait het om bij het inzetten van technologie. Het gaat niet om de tool, want “a fool with a tool, is still a fool”, maar het gaat om meerwaarde creëren! En dat doet Virtual Reality voor de volle 100%!