Winston Wolfe
14 maart 2016 — By Mathias Vermeulen

The quantied learner – Spire

Enkele weken geleden schreven we een blogpost over onze eerste ervaringen met de Emotiv Insight, een toestel dat hersenactiviteit en emoties visualiseert. Ongeveer gelijktijdig met de Emotiv hebben we destijds ook een Spire gekocht. De frequente lezers van deze blog herinneren zich misschien nog ons relaas na DevLearn 2015, waar we een sessie gevolgd hadden […]

Enkele weken geleden schreven we een blogpost over onze eerste ervaringen met de Emotiv Insight, een toestel dat hersenactiviteit en emoties visualiseert. Ongeveer gelijktijdig met de Emotiv hebben we destijds ook een Spire gekocht. De frequente lezers van deze blog herinneren zich misschien nog ons relaas na DevLearn 2015, waar we een sessie gevolgd hadden van Koreen Spagano. In haar DevLearn-sessie had ze het over het leuke en vrijwillige Spire-experiment bij LinkedIn.

IMG_0455Aangezien we gefascineerd waren door haar verhaal kriebelde het ook deze keer net iets te veel om neen te blijven zeggen aan de Spire. Immers, “Spire goes beyond tracking moments of movement to provide feedback when you’re at work, home, and in life. Spire helps you cultivate focus and balance during your day.” Een intrigerende boterham, neen?

We hebben de wearable intussen zo’n drie weken en kunnen al min of meer inschatten wat het kleinood specifiek doet en niet doet. Eigenlijk draait het in een notendop allemaal om ‘Mens Sana in Corpore Sano’, met dan vooral  de nadruk op de gezonde geest. In tijden dat burn-out en stress welig tieren voorwaar een wearable die voor velen goed in de oren kan klinken.

De Spire detecteert op basis van ademhaling en ademhalingspatronen vier modi: kalmte, activiteit, focus en spanning. Je bepaalt voor de eerste drie zelf je dagelijkse doelen en daarenboven stel je ook een aantal notificaties in, waarbij de Spire jou een klein signaaltje geeft. Zo krijgen wij een buzz als we 2 minuten gespannen zijn, als we een uur niet bewogen hebben en als we langer dan 5 minuten gefocust zijn; kleine, lichte trillingen van het toestelletje dat aan onze broeksriem hangt.

De eerste dagen kijk je IMG_0456continu naar je status. Zijn we kalm? Of toch eerder gefocust? Of zitten we net in een gespannen flow? Maar dat gevoel ebt al snel weg tot de Spire een onderdeel van je dagelijkse routine wordt. Van zodra je opstaat, draag je het apparaatje, tot je ’s avonds gaat slapen. Slechts af en toe krijg je een buzz, maar het zijn net die signalen die je effectief ‘helpen’, die je doen bewegen, die je aandacht ietwat verleggen, die je helpen de spanning eventjes achterwege te laten. Tot je effectief na verloop van tijd een patroonherkenning of – verschuiving ziet. Als je je spanningsmomenten ziet verminderen, doordat je tijdig een melding krijgt, als je meer gaat bewegen omdat uren achter een desk zitten ook niet ideaal is, als je meer kalme periodes op een dag hebt, dan weet je dat het goed zit en dat dat klein toestelletje wel impact kan hebben.

En daarom schrijven we ook deze blogpost. Als L&D-professional is het onze taak om mensen te ondersteunen tijdens hun werk- en leerproces. Maar volgens ons wordt hier vaak de ‘gezondheid’ van de medewerkers onvoldoende in acht genomen. Wij zijn er van overtuigd dat medewerkers pas echt 100% kunnen presteren als zowel geest en lichaam in balans zijn. Dergelijke ‘devices’ zoals een Spire, maar ook de FitBits van deze wereld kunnen medewerkers hier een klein beetje ondersteunen. En aangezien alle kleine beetjes helpen, zetten we ook hier misschien wel een grote stap in de richting van een ideale wereld, … euhm een ideaal leerklimaat.

Dus, beste Spire, voorlopig mag je nog even aan onze broeksriem blijven hangen, want je doet dat goed.