Winston Wolfe
15 februari 2016 — By Mathias Vermeulen

The quantified learner – Emotiv

Het moet zo’n anderhalf jaar geleden zijn, toen we via – hoe kan het ook anders – twitter hoorden over de Emotiv EPOC en de toen nog in ontwikkeling zijnde Emotiv Insight. Onze aandacht ging vooral uit naar die laatste, de consumentenversie, een “wireless headset that records your brainwaves and translates them into meaningful data […]

Het moet zo’n anderhalf jaar geleden zijn, toen we via – hoe kan het ook anders – twitter hoorden over de Emotiv EPOC en de toen nog in ontwikkeling zijnde Emotiv Insight. Onze aandacht ging vooral uit naar die laatste, de consumentenversie, een “wireless headset that records your brainwaves and translates them into meaningful data you can understand.”
Getriggerd!

EmotivEnkele maanden later volgden we – wederom via twitter – de ervaringen op ATD TechKnowledge en merkten we dat er veel fuzz ontstond over een filmpje waarbij muziek gecomponeerd werd via de hersenen (zie verder). Bleek dat het uit de keynote kwam van Tan Le, CEO en oprichtster van… Emotiv.
Nog meer getriggerd.

En zo gingen we geregeld eens piepen op de site van Emotiv om te kijken en te aarzelen, om producten in het winkelmandje te stoppen en dan alsnog last minute af te haken, om nogmaals te kijken en te aarzelen, … Tot we in een echte WTF-bui effectief een Emotiv Insight kochten… en nu, enkele waken later, met zo’n toestel op ons hoofd een blogpost zitten te schrijven.

Emotiv data

De Emotiv Insight heeft – in een notendop – een drietal functies:

  1. Het kan live een aantal emoties visualiseren: engagement, excitement, relaxation, stress & interest (zie hierboven, hoe ‘excited’ en ‘interested’ we waren tijdens de laatste vijf minuten van het schrijven);
  2. Het toestel kan bovendien ook bepaalde ‘facial expressions‘ herkennen, zoals lachen, fronsen en knipogen;
  3. En je kunt er tot slot ook bepaalde ‘mental commands‘ mee uitvoeren, zoals ‘push’, ‘pull’, ‘left’ en ‘right’.

Maar wat zijn we er mee? Wel, voor persoonlijk gebruik is dit misschien net iets te duur, hoewel de Insight verdomd een pak data biedt en bepaalde emoties knap en duidelijk zichtbaar maakt. Kijken naar je favoriete TV-programma en intussen je emoties gevisualiseerd zien? Een streepje muziek beluisteren en bevestiging krijgen dat je stress-niveau zakt? Makkelijk in te stellen door jouw aard van activiteit te kiezen, headset op te zetten en te starten met monitoren. Allemaal verbazingwekkend. Ook de diverse apps die je kunt downloaden garanderen je uren fun!

Voor ons lag de uitdaging echter vooral in het gebruik van deze wearable op vlak van L&D. Hoe kan een leerprofessional met dergelijk toestel aan de slag. Hoe kan het een rol spelen in het leerbeleid van zijn/haar organisatie?

  1. Reading emotions. We zijn allemaal op zoek naar dat ene uitmuntende leertraject. Maar vindt onze doelgroep het wel zo spannend? Wearables zoals een Emotiv Insight zijn perfect om objectieve feedback te verkrijgen van je doelgroep in de testfase van een leerprogramma. De emoties die gevisualiseerd worden kunnen perfect weergeven of een video te lang is, of een eLearningmodule te slaapverwekkend of een bepaalde applicatie te gecompliceerd. Of stel je even voor dat je dit gebruikt bij een live training en je tijdens leadershipoefeningen emoties gaat visualiseren op basis van de feedback die je geeft & ontvangt. Wat doet het met een mens – breingewijs – als je hem uitkaffert, als je hem een complimentje geeft, … Prachtig, toch?
  2. Mental commands. Daarnaast doen deze commando’s ons even wegdromen en stilstaan bij de mogelijkheden op vlak van (serious) gaming. Wat als we met ons brein bepaalde handelingen in beweging kunnen zetten. Wat zouden de mogelijkheden hier wel niet zijn? Kunnen we hiermee hetgeen we denken omzetten in (virtuele) handelingen…

Ja, wij zijn behoorlijk onder de indruk van dit toestel en van de mogelijkheden. Staat deze technologie op punt? Vermoedelijk niet, want binnen dit en enkele maanden komt er ongetwijfeld een verbeterde versie op de markt en zullen ook andere spelers met eigen toestellen op de proppen kopen. Maar de mogelijkheden zijn eindeloos en het bevestigt nogmaals wat we al zeer lang vermoeden: leren en technologie, het is een prachtcombinatie!

Als uitsmijter tonen we trouwens met plezier het filmpje over Dj Fresh & Mindtunes, waarbij gebruik werd gemaakt van de EPOC-versie van Emotiv.