Winston Wolfe
21 november 2016 — By Mathias Vermeulen

To bot or not to bot…

Onze eerste kennismaking met Artificial Intelligence was via niemand minder dan ‘Ahnuld’. The Schwarz deed ons – vooral in Terminator 2 – Judgment Day – nadenken over ‘wat als computers het ooit overnemen’? Verder reikte onze kennis eigenlijk niet, of het moest misschien zijn van de befaamde Deep Blue, de IBM computer die Gary Kasparov […]

Onze eerste kennismaking met Artificial Intelligence was via niemand minder dan ‘Ahnuld’. The Schwarz deed ons – vooral in Terminator 2 – Judgment Day – nadenken over ‘wat als computers het ooit overnemen’? Verder reikte onze kennis eigenlijk niet, of het moest misschien zijn van de befaamde Deep Blue, de IBM computer die Gary Kasparov het vuur aan de schenen legde tijdens enkele schaakwedstrijden.

AI?

Het is – als we Wikipedia mogen geloven – moeilijk te definiëren wat intelligentie precies is. Dus is het ook lastig om Artificial Intelligence te definiëren. Een vrij algemeen geaccepteerde test hiervoor is de Turingtest. Het komt er hier eigenlijk op neer dat als een computer een mens voor de gek kan houden en deze kan laten geloven dat hij een mens is, de computer intelligent moet zijn. De term Artificial Intelligence bestaat al uit de jaren ’50, toen John MacCarthy stelde dat artificiële intelligentie gaat om “een machine zich zo laten gedragen dat we dat intelligent gedrag zouden noemen als een mens zich zo gedroeg”. Denk daar nog maar eens goed over na!

aiVandaag?

Nu goed, Artificial Intelligence is dezer dagen niet meer weg te denken uit het nieuws (zie onze eerdere blogpost over SimSensei). Denk bvb. aan de self-driving truck die recent de eerste rit gemaakt heeft. Met een lading bier. En ook de gewone consument wordt meer en meer gewaar wat de mogelijkheden zijn. Zo zien we her en der intelligente chatbots die de online consumentendienst van merken & producten geruisloos overnemen. Als je trouwens denkt dat je zoiets snel zal merken en meent nog steeds slimmer te zijn dan een bot, doe dan zeker eens de test Bot Or Not.

Binnen recrutering?

Enkele weken geleden testten we – na het lezen van een tweet – de bot Sympl.be uit. Via Facebook Messenger konden we met deze bot praten om een geschikte job te vinden. Via een simpel (pun not intended) vraag-en-antwoord werden ons nadien enkele passende functies voorgeschoteld. Veel leuker alleszins om zo te solliciteren dan op die schreeuwlelijke jobsites te moeten gaan zoeken naar een naald in een hooiberg.

Binnen leren en ontwikkelen?

Alle HR-gekheid op een stokje, ook binnen L&D zien we al de eerste AI-initiatieven verschijnen. Zo is Duolingo voor de cursussen Spaans, Frans en Duits gestart met het inzetten van chatbots. Het is de eerste door AI aangestuurde manier om conversaties in een andere taal in te oefenen. Of het nu gaat om eten bestellen, een taxi reserveren of de weg vragen, de bots zullen je voorbereiden op deze gesprekken. “Minus the awkwardness. No more fear of making mistakes. Or being judged. Or sounding weird.”

messenger_code_519470771462499Bij wijze van test, hebben wij zelf onze een eigen bot gemaakt op Facebook Messenger. Onze WinstonWoBot gaat met jou in dialoog en speelt L&D Orakel. Kwestie van het eindejaar ietwat op te leuken.

Benieuwd? Ga dan naar https://www.messenger.com/t/WinstonWolfeHR of scan de code.

Om binnen L&D te blijven; ook Donald Clark, onze keynote op #LearningTechDay 2016 is momenteel bezig met een Artificial Intelligence platform voor leren: WildFire. In onderstaande video verklaart hij de mogelijkheden van zijn systeem.

De toekomst?

Wat de toekomst van AI binnen ons domein van L&D in petto heeft, is vooralsnog koffiedik kijken. Wijzelf denken dat bots op vlak van performance support grootse dingen in beweging kunnen zetten.  ‘Food for thought’, wat ons betreft…

(Nvdr. Tijdens DevLearn volgden we ook een sessie over deze materie. Meer daarover later…)