Winston Wolfe
21 april 2017 — By Mathias Vermeulen

Tools for learning (2017) – onze selectie

Je kan er bijna je klop op zetten! In de periode april-mei komt Jane Hart op de proppen met ‘haar vraag’. Namelijk die om ons lijstje in te vullen met de tools die voor ons het verschil maken op vlak van “personal learning, social collaboration, training, productivity, performance support, education, …”  En dan denk je […]

Je kan er bijna je klop op zetten! In de periode april-mei komt Jane Hart op de proppen met ‘haar vraag’. Namelijk die om ons lijstje in te vullen met de tools die voor ons het verschil maken op vlak van “personal learning, social collaboration, training, productivity, performance support, education, …”  En dan denk je steevast: is dat weeral een jaar geleden? Jep, time flies when you’re having fun.

Ook dit jaar gingen wij traditioneel aan de slag met het lijstje. Onze keuze en de motivering van onze tools vind je hieronder, in willekeurige volgorde…

  1. Twitter – na al die jaren nog steeds de logische keuze. Twitter biedt ons al jaren de kans om de vinger aan de L&D pols te houden, om wereldwijd gelijkgezinde mensen te ontmoeten, om interessante artikels te ontdekken, om boeiende conversaties te houden, … Al merken we de laatste tijd wel – en dat kan een verkeerde indruk zijn – dat er minder en minder echt gedeeld wordt op twitter. Jammer!
  2. Slack – net als vorig jaar onze community keuze. Bij Winston Wolfe gebeurt alle interne communicatie al anderhalf jaar enkel via Slack. Mail wordt enkel nog gebruikt voor externe plichtplegingen. Of het nu gaat om een specifiek project, communicatie in team of direct messaging, Slack biedt voor ons alles wat mail minder biedt. En met de integratie van enkele leuke bots, is Slack nog meer ’the place where work happens’ bij Winston Wolfe. Bovendien is er nog steeds 3M-friends, onze kleine Slack-community met enkele Belgische L&D-techneuten, waar we info, blogs, video’s, … delen over leren en technologie. Machtig!
  3. Sololearn – de mobile-keuze. Hoewel wij vaak schrijven, delen, praten, werken, … over leren en technologie, hebben we op IT-technisch vlak twee linkerhanden. Tot we Sololearn ontdekten (via onze Slack-community) en de basics leerden over C# en SQL. Kwestie van hier intern toch een woordje te kunnen uitwisselen met onze developer. En om eens moeilijke woorden te kunnen gebruiken: ceeee shaaarp en issssskuuuuuellllll.
  4. Knack – net als vorig jaar de HR-gameskeuze. Wij zijn al jaren niet vies van een gameke hier en daar, maar een absolute ‘must check’ zijn de drie mobile games van Knack: Dashi Dash, Meta Maze en Bomba Blitz. Na het spelen van deze drie games ontvang je een eigen rapport met je sterktes en de beroepsprofielen die bij jou passen. En aangezien wij er nog enkele weken een ESF-project over beheren voorwaar nog meer de moeite.
  5. Dropbox – de samenwerkingskeuze. Samenwerken, documenten delen, werken op de laatste versie, bovendien perfect integreerbaar in Slack, een grote opslagcapaciteit, … Neen, wij zouden niet meer zonder Dropbox kunnen vandaag. En wij zijn vermoedelijk niet de enige.
  6. Feedly – de content curation keuze. Een groot stuk van de dag zitten wij online, te grasduinen in de gigantische bibliotheek genaamd ‘internet’. Maar alle artikels en/of blogposts screenen en checken of onze favoriete bloggers een nieuwe post geschreven hebben, die tijdrovende taak laten we over aan Feedly. Feedly geeft ons immers dagelijks een mooi overzicht van content die wij vermoedelijk wel interessant zullen vinden. Waar wacht je nog op?
  7. WordPress – de schrijfkeuze. Bij de opstart van Winston Wolfe nu bijna 3,5 jaar geleden hadden we ons voorgenomen om geregeld te bloggen. Die ‘geregeld’ werd vervolgens wekelijks om uiteindelijk te eindigen bij tweewekelijks. Maar dit is nu wel ongeveer onze 160e blogpost over leren, technologie en tools. De inspiratie laat ons af en toe in de steek, maar dankzij WordPress kunnen we netjes onze gedachten neerpennen en delen met iedereen die geïnteresseerd is. En door te schrijven, staan we ook stil bij bepaalde zaken, capteren we wat we geleerd hebben en vertalen we dat naar onze eigen praktijk.
  8. Duolingo – de taalkeuze. Een andere taal aanleren, het blijft – laat ons eerlijk zijn – vaak een helse opdracht. Enkele jaren geleden legden we een goede professionele basis Frans (face-to-face) en via Duolingo proberen we deze kennis vandaag ietwat up-to-date te houden. Gratis, leuk en sinds vorig jaar gebruikmakend van een chatbot! Jep, Duolingo.
  9. Learning Locker – de LRS-keuze. Geen LMS ten kantore Wolfe, maar hier wel volop de kaart trekkend van xAPI en Learning Record Stores. En laat Learning Locker dan volgens ons de beste keuze zijn. We werken nu al ruim een jaar met deze LRS en de data en analytics die we hiermee konden doen waren ideaal voor product verbeteringen, performance support en inzicht in de kracht van xAPI.
  10. Quink – de eigen keuze. Afgelopen jaar hebben we hard aan Quink gewerkt, ism. Seriewoordenaar. Ons product is eindelijk bedrijfsklaar en laat organisaties toe om zelf eigen mobile leercontent te verspreiden in de organisatie, elke dag opnieuw, op maat van de mobiele medewerker.

Wil je zelf ook je lijstje indienen? Doe dat dan zeker via deze link… En laat ons gerust weten welke tools jouw selectie gehaald hebben.