Winston Wolfe
30 juli 2020 — By Mathias Vermeulen

Tools for Learning 2020 – onze selectie

Damn zeg, time flies when you’re having fun. Het is immers weeral die tijd van het jaar om de selectie tools door te sturen die mij en Winston Wolfe helpen op vlak van leren en ontwikkelen. Even wat context: elk jaar opnieuw organiseert Jane Hart haar intussen wereldberoemde oproep om de 10 tools door te […]

Damn zeg, time flies when you’re having fun. Het is immers weeral die tijd van het jaar om de selectie tools door te sturen die mij en Winston Wolfe helpen op vlak van leren en ontwikkelen.
Even wat context: elk jaar opnieuw organiseert Jane Hart haar intussen wereldberoemde oproep om de 10 tools door te geven die jou of jouw organisatie het meest ondersteunen op vlak van leren en ontwikkeling. Dit resulteert vervolgens in een heuse Top Tools for Learning.  De tools die dit jaar mijn selectie haalden zijn – zoals elk jaar – effectief toepassingen die ik dagelijks, zoniet minstens wekelijks gebruik om mijn eigen ontwikkeling mee vorm te geven. In vergelijking met vorig jaar zijn er dit jaar drie mooie nieuwkomers.

Slack – na al die jaren is Slack nog steeds mijn persoonlijk ‘one tool to rule them all’. Door de integratie met diverse andere diensten is Slack ‘the place where work happens’ bij Winston Wolfe. Bovendien is er ook die kleine Slack-community met enkele Belgische L&D-techneuten, waar we info, blogs, video’s, … delen over leren (en technologie).

Zoom – de Corona-keuze. Vergeet Teams, Skype, Google Hangout, Adobe Connect of GoToWebinar! Zoom is al jaren mijn vaste prik bij het voeren van een online meeting, webinar of virtual classroom. Makkelijk in gebruik, weinig technische mankementen, fair pricing – Zoom heeft het allemaal. De voorbije Covid-19-maanden onderstreepten trouwens nogmaals hoeveel voorsprong Zoom heeft op de concurrentie.

Twitter – ik heb voor het eerst getwijfeld of ik er twitter zou op plaatsen of niet. Voor het eerst in jaren. Maar toch ben ik opnieuw overstag gegaan, aangezien Twitter mij nog altijd de kans biedt om de vinger aan de L&D pols te houden, om wereldwijd gelijkgezinde mensen te ontmoeten, om interessante artikels te ontdekken, om boeiende conversaties te houden, …

Grammarly – meer en meer moet ik voor projecten en producten in het Engels schrijven. En hoewel ik de taal intussen behoorlijk machtig ben, is het belangrijk om zo vlekkeloos mogelijk te schrijven. Dan is het handig om een goede en correcte spelling- en grammaticatool te hebben. Sinds Grammarly ben ik er op dat vlak aardig wat op vooruit gegaan. Gratis was de tool al een grote troef, maar de betalende versie is zijn geld meer dan waard!

DeepL Translator (BACK) – waar is de tijd dat ik geregeld op de grond rolde van het lachen na het gebruiken van Google Translate. Mooie tijden waren dat. Sinds DeepL echter zijn vertaaltool op de markt heeft gebracht, is het echt ‘serious business’ geworden. Zelden zo’n goede en accurate vertaaltool gezien! Aangezien ik dagelijks korte teksten naar Engels en Frans moeten vertalen, is DeepL onze vaste partner geworden. En mijn taalkennis? Die gaat gestaag vooruit, dankzij DeepL en Grammarly (zie hierboven).

Qurve – het is misschien ‘not done’ om de eigen Dutch & Dillon creatie hierbij te plaatsen, maar zo trots ben ik nog steeds op het D&D-product Qurve. Makkelijk in gebruik, inspelend op een concrete behoefte en een must om klassikale sessies een extra boost te geven in de dagen en weken die volgen. Jep, checken die handel!

Airtable (NEW) – de eerste nieuweling in de lijst. Ik heb Airtable opnieuw leren appreciëren in de ganse #100DaysOfNoCode challenge, waar ik twee producten maakte. En wat begon als een database groeide langzaam uit tot een tool waarin ik alles beheer: mijn contentbibliotheek, bug trackers voor onze projecten, mijn boekenlijst, analytivs, inschrijvingen op nieuwsbrieven of events, … Airtable is vanuit leerperspectief vooral de plaats geworden waar ik alle interessante blogs en artikels stockeer en omschrijf. In die context is Diigo (vorig jaar in mijn lijst) helaas naar de achtergrond verdreven.

Integromat (NEW) – ik moest kiezen tussen Zapier en Integromat… Beiden zijn fantastisch, maar Zapier is de grote speler en Integromat het kleinere broertje. En aangezien ik wel wat voel voor de underdog, heb ik bij deze geopteerd voor Integromat. Ook omdat de tool uiteraard prachtig werk levert en makkelijk in gebruik is. Wat doen Integromat en Zapier? Divers tools integreren en connecteren, workflows automatiseren, … en tijd besparen. Dus, onrechtstreeks helpen ze mij in mijn ontwikkeling, want ze besparen mij zodanig veel tijd dat ik mij ten volle kan focussen op leren, lezen, reflecteren, … En werken natuurlijk.

Learning Locker – geen LMS ten kantore Wolfe, maar hier wel volop de kaart trekkend van xAPI en Learning Record Stores. En laat mij dan net een voorkeur hebben voor Learning Locker als product. Zeker sinds ik er vorig jaar in geslaagd ben om mijn eigen instance draaiende te krijgen op een Ubuntu-server.

Message To The Future (NEW) – leren is reflecteren. Tijdens Covid-19 ontwikkelde ik dit platform door vele NoCode-tools te combineren. Message To The Future is een dienst die iedereen gratis kan gebruiken om jezelf in de toekomst een bericht te sturen: een reflectie, een ambitie, een doel, een willekeugie gedachte, … Zelf gebruik ik het wekelijks, om mijzelf bepaalde doelen op te leggen en nadien ‘geconfronteerd’ te worden met de outcome van die doelen. Zo krijg ik dus wekelijks een mailtje van Mathias-uit-het-verleden met een spiegelmoment.

Wat zijn jouw tools? Deel ze met ons of – beter nog – deel ze met Jane Hart via deze link!