Winston Wolfe
24 juni 2021 — By Mathias Vermeulen

Tools For Learning 2021 – mijn selectie

Het is confronterend, als je merkt dat het wederom tijd is om de ‘Top Tools for Learning’ door te geven. Wat raast de tijd vooruit. Maar, ‘Top Tools for Learning’? Even wat context. Elk jaar opnieuw organiseert Jane Hart haar intussen wereldberoemde oproep om de 10 tools door te geven die jou of jouw organisatie […]

Het is confronterend, als je merkt dat het wederom tijd is om de ‘Top Tools for Learning’ door te geven. Wat raast de tijd vooruit. Maar, ‘Top Tools for Learning’? Even wat context.
Elk jaar opnieuw organiseert Jane Hart haar intussen wereldberoemde oproep om de 10 tools door te geven die jou of jouw organisatie het meest ondersteunen op vlak van leren en ontwikkeling. Dit resulteert vervolgens in een heuse ‘Top Tools for Learning’.  De tools die dit jaar mijn selectie haalden zijn – zoals elk jaar – effectief toepassingen die ik dagelijks, of toch minstens wekelijks gebruik om mijn ontwikkeling en L&D-skills mee vorm te geven.

Slack – staat er nog steeds in, al merk ik stilaan wel dat ik Slack op een andere manier gebruik dan vroeger. Nu is het quasi louter als communicatiemiddel met de teamgenoten, waar Slack vroeger eerder mijn ‘alfa en omega’ was. Is Slack dan minder geworden? Neen, maar andere tools hebben mij de afgelopen maanden nog meer waarde gegeven, zoals…

Airtable – ik blijf mezelf misschien herhalen, maar wat een fantastische tool is Airtable toch. De afgelopen maanden heb ik gerealiseerd dat ik werkelijk bijna alles via Airtable kan regelen. CRM? Check! Content bibliotheek? Check! Financiële monitoring? Check! En eens je met de apps en automations begint te spelen, gaat een wereld voor je open.

Circle – ik zei daarnet al dat ik Slack ‘anders’ gebruik dan vroeger. Zo ontdekte ik dit jaar Circle als community-tool en – als ik eerlijk ben – is Circle daar meer geschikt voor dan Slack. Ik heb op Circle een NoCode-community opgericht (treed gerust toe!) en hoewel de gesprekken nog wat op gang moeten komen, ben ik nu al fan!

Feedly – als L&D’er is het belangrijk om ‘gevoed’ te worden met inspiratie en dat is wat Feedly voor mij doet. Ik heb mijn account een upgrade gegeven om ten volle de mogelijkheden van de tool te benutten en via integraties met Airtable mijn work & learning flow te optimaliseren. Ik was Feedly de voorbije jaren wat uit het oog verloren, maar wat heb ik de tool gemist! Welkom terug!

Zapier – aangezien NoCode meer en meer als een rode draad doorheen mijn werkdag loopt, kan ik niet om Zapier heen. Wat een tool! Wat een mogelijkheden! Wat een tijdsbesparing! Wat doet Zapier? Diverse tools integreren en connecteren, workflows automatiseren … en tijd besparen. Dus, onrechtstreeks helpen ze mij in mijn ontwikkeling, want ze besparen mij zodanig veel tijd dat ik mij ten volle kan focussen op leren, lezen, reflecteren … En werken natuurlijk.

Readwise – ik lees best wel veel. Maar eens gelezen, is de kans klein dat je bepaalde zaken herleest. Neen? Wel, Readwise biedt hier een antwoord, want de tool herinnert mij aan belangrijke elementen die ik in boeken en blogartikels gelezen heb. De moeite? ’t Zal wel zijn! Als je een app al voor 60+ dagen op een rij gebruikt, dan weet je dat het een klassieker in wording is.

Message To The Future – leren is reflecteren. Tijdens Covid-19 ontwikkelde ik dit platform door vele NoCode-tools te combineren. Message To The Future is een dienst die iedereen gratis kan gebruiken om jezelf in de toekomst een bericht te sturen: een reflectie, een ambitie, een doel, een willekeugie gedachte, … De tool is sinds dit jaar in 135+ landen wereldwijd gebruikt geweest, met meer dan 17000 berichten. Of het een succes is? Dat kan je wel zeggen!

Rise –  als ik dan toch content moet bouwen via een authoring tool, dan ga ik niet om de pot draaien. Rise is op het vlak van prijs-kwaliteit veruit de beste. De ganse Articulate 360-suite, waarin Rise vervat zit, is van het beste dat zowel de professional als de huis-, tuin- en keukenontwikkelaar zal vinden.

Typeform – maar je hoeft niet altijd content te bouwen via fancy authoring tools. Je zou versteld staan wat je met surveytools zoals Typeform al kunt verwezenlijken. Dit is op jaarbasis een van de enige licenties die ik met de glimlach verleng. Ik kan niet meer zonder

Glide – nog steeds het beste sinds gesneden brood. Want Glide is fe-no-me-naal in zijn eenvoud en intuïtiviteit. De bedenker hiervan is in mijn ogen een genie. Want met Glide kan iedereen zomaar een app maken, louter en alleen op basis van een Google Sheet. Ja, een Google Sheet. Fantastisch! En sinds afgelopen maanden kan het zelfs zonder een Google Sheet. Whoop Whoop!

Wat zijn jouw tools? Deel ze met ons of – beter nog – deel ze met Jane Hart via deze link!