Winston Wolfe
4 juli 2016 — By Mathias Vermeulen

Tools for learning top 100 (2016)

Het is weer die tijd van het jaar… Tijd om op vraag van Jane Hart ons lijstje in te vullen met de tools die voor ons het verschil maken op vlak van “personal learning, social collaboration, training, productivity, performance support, education, …” Niets zo leuk om na te denken over specifieke tools, maar ook om […]

Het is weer die tijd van het jaar… Tijd om op vraag van Jane Hart ons lijstje in te vullen met de tools die voor ons het verschil maken op vlak van “personal learning, social collaboration, training, productivity, performance support, education, …” Niets zo leuk om na te denken over specifieke tools, maar ook om nadien nieuwe tools te ontdekken in de definitieve lijst.

Ook dit jaar gingen wij opnieuw aan de slag met het lijstje. Onze keuze en de motivering van onze tools vind je hieronder…

  1. Twitter – de logische keuze. Staat al jaren aan de top van Jane Hart’s top 100 en is ook hier veruit de meest logische keuze. Twitter biedt ons de kans om de vinger aan de pols te houden, om wereldwijd gelijkgezinde mensen te ontmoeten, om interessante artikels en blogposts te ontdekken, om boeiende conversaties te houden, … Neen, wie als L&D-professional anno 2016 nog geen twitteraccount heeft, moet dat dringend in orde maken. Dringend.
  2. WhatsApp – de post-training keuze. Heel af en toe krijgen wij de kans om een opleiding te geven over wat ons boeit: leren en technologie. En vaak botsen we dan met de realiteit: teveel informatie en te weinig tijd. Daarom richten we na een training altijd – met de mensen die dat wensen – een kleine WhatsApp community op. Enerzijds om de opleiding nog ietwat levendig te houden en anderzijds ook om verder rond het thema van en met elkaar te leren.
  3. LearningSlack – de community keuze. Bij Winston Wolfe gebeurt alle interne communicatie via Slack. Mail wordt enkel nog gebruikt voor externe plichtplegingen. Of het nu gaat om een specifiek project, communicatie in team of direct messaging, Slack biedt voor ons alles wat mail minder biedt. Daarenboven hebben we ook een kleine Slack-community met enkele Belgische L&D-techneuten, waar we info, blogs, video’s, … delen over leren en technologie. En of het daar de max is!
  4. Periscope – de video keuze. Video klopt al ettelijke jaren aan de Grote Doorbraak Poort. Periscope, een twitterapplicatie om aan livestreaming te doen, is voor ons dan weer interessant om af en toe eens in te pikken bij een livestream in de VS of Australië en om daar een (deel van een) interessante talk of sessie bij te wonen. Zelf hebben we oa. tijdens #LearningTechDay al met Periscope geëxperimenteerd en de resultaten waren best wel verrassend.
  5. Vrideo – de VR keuze. Over VR is al een pak gezegd en geschreven. Maar via Vrideo vinden wij een pak leuke VR-video’s die we met onze smartphone en VR-viewer kunnen bekijken. Ze waren wij bijvoorbeeld onder de indruk van de VR-reportage in Syrië van De Redactie. Mindblowing.
  6. Coursera – de MOOC-keuze. Uiteraard ook hier een weinig verrassende keuze. We zijn nog steeds grote fan van MOOCs en van de principes die hierachter schuilen. En qua favoriet platform kiezen wij toch nog steeds voor Coursera, hoewel ook EdX, Iversity, FutureLearn en andere gigantisch veel potentieel hebben. Maar kiezen is nu eenmaal verliezen.
  7. Lynda.com – de trainingkeuze. Dagelijks is er wel één WinstonWolfiaan (dat woord hebben we net uitgevonden) bezig met een tool zoals Unity, Illustrator, Photoshop, … Kennis bijspijkeren is hier dan wel een must. Dat kan via YouTube, zonder enige twijfel, maar zeker ook via het prachtige aanbod van Lynda.com. Zijn wij fan? Ja, wij zijn fan!
  8. KnackUp – de gameskeuze. Wij zij niet vies van een gameke hier en daar, maar een absolute ‘must check’ zijn de drie mobile games van KnackUp: Wasabi Waiter (Dashi Dash), Meta Maze en Ballon Brigade (Bomba Blitz). Na het spelen van deze drie games ontvang je een eigen rapport met je sterktes en de beroepsprofielen die bij jou passen. En of wij onder de indruk zijn!
  9. Dropbox – de samenwerkingskeuze. Samenwerken, documenten delen, werken op de laatste versie, bovendien perfect integreerbaar in Slack, een grote opslagcapaciteit, … Neen, wij zouden niet meer zonder Dropbox kunnen vandaag. En wij zijn vermoedelijk niet de enige.
  10. Feedly – de content curation keuze. Een groot stuk van de dag zitten wij online, te grasduinen in de gigantische bibliotheek genaamd ‘internet’. Maar alle artikels en/of blogposts screenen en checken of onze favoriete bloggers een nieuwe post geschreven hebben, die tijdrovende taak laten we over aan Feedly. Feedly geeft ons immers dagelijks een mooi overzicht van content die wij vermoedelijk wel interessant zullen vinden. Waar wacht je nog op?

Wil je zelf ook je lijstje indienen? Doe dat dan zeker via deze link… En laat ons gerust weten welke tools jouw selectie gehaald hebben.