Winston Wolfe
9 augustus 2022 — By Mathias Vermeulen

Top Tools for Learning 2022 – mijn selectie

Waar is de tijd dat ik wekelijks blogde over het reilen en zeilen binnen L&D… Dat waren nog eens tijden. Maar sinds de start van mijn wekelijkse nieuwsbrief #MagicMondays is dat bloggen wat op de achtergrond verzeild geraakt. Met één uitzondering: de jaarlijkse Top Tools for Learning van Jane Hart. Elk jaar opnieuw organiseert Jane […]

Waar is de tijd dat ik wekelijks blogde over het reilen en zeilen binnen L&D… Dat waren nog eens tijden. Maar sinds de start van mijn wekelijkse nieuwsbrief #MagicMondays is dat bloggen wat op de achtergrond verzeild geraakt. Met één uitzondering: de jaarlijkse Top Tools for Learning van Jane Hart.

Elk jaar opnieuw organiseert Jane Hart haar intussen wereldberoemde oproep om de 10 tools door te geven die jou of jouw organisatie het meest ondersteunen op vlak van leren en ontwikkeling. Dit resulteert vervolgens in een heuse ‘Top Tools for Learning’.  De tools die dit jaar mijn selectie haalden zijn – zoals elk jaar – effectief toepassingen die ik dagelijks, of toch minstens wekelijks gebruik om mijn ontwikkeling en L&D-skills mee vorm te geven.

Slack – staat er na al die jaren nog steeds in, al merk ik stilaan wel dat ik Slack op een andere manier gebruik dan vroeger. Nu is het quasi louter als communicatiemiddel met de teamgenoten, waar Slack vroeger eerder mijn ‘alfa en omega’ was. Is Slack dan minder geworden? Neen, maar andere tools hebben mij de afgelopen jaren nog meer waarde gegeven, zoals…

Airtable – ik blijf mezelf misschien herhalen, maar wat een fantastische tool is Airtable toch. De afgelopen jaren heb ik ontdekt dat ik werkelijk bijna alles via Airtable kan regelen. CRM? Check! Content bibliotheek? Check! Financiële monitoring? Check! En eens je met de apps en automations begint te spelen, gaat een wereld voor je open.

Notion – ik heb een nieuwe bijna-favoriete tool gevonden, denk ik. Notion is één van de centrale tools binnen mijn Winston Wolfe ecosysteem. Ik volg er projecten op, verzamel er interessante blogposts, maak opleidingspagina’s aan met opdrachten, schrijf er feedbackrapporten voor klanten,  … Kortom, Notion is onmisbaar geworden en helpt mij elke dag om beter te worden in wat ik doe.

Feedly – als L&D’er is het belangrijk om ‘gevoed’ te worden met inspiratie en dat is wat Feedly voor mij doet. Ik heb mijn account al enkele jaren een upgrade gegeven om ten volle de mogelijkheden van de tool te benutten en via integraties met Airtable mijn work & learning flow te optimaliseren. Onmisbaar in eender welke L&D-toolkit.

Zapier – aangezien NoCode nog steeds als een rode draad doorheen mijn werkdag loopt, kan ik niet om Zapier heen. Wat een tool! Wat een mogelijkheden! Wat een tijdsbesparing! Wat doet Zapier? Diverse tools integreren en connecteren, workflows automatiseren … en tijd besparen. Dus, onrechtstreeks helpen ze mij in mijn ontwikkeling, want ze besparen mij zodanig veel tijd dat ik mij ten volle kan focussen op leren, lezen, reflecteren … En werken natuurlijk.

Miro – sinds enkele maanden werk ik op een (relatief) groot project en daar gebruiken ze Miro als één van de belangrijke tools. En waar ik vroeger Miro louter vereenzelfdigde met brainstormoefeningen, ontdekte ik recent de visuele kracht van de applicatie om soms complexe informatie bevattelijk te structureren en weer te geven. Ja, Miro, ik vind je redelijk de max.

Message To The Future – leren is reflecteren. Tijdens Covid-19 ontwikkelde ik – zoals je al in den treure gelezn hebt – dit platform door vele NoCode-tools te combineren. Message To The Future is een dienst die iedereen gratis kan gebruiken om jezelf in de toekomst een bericht te sturen: een reflectie, een ambitie, een doel, een willekeugie gedachte, … De tool is sinds eind 2020 in 135+ landen wereldwijd gebruikt geweest, met meer dan 20.000 berichten. Of het een succes is? Dat kan je wel zeggen!

Rise –  als ik dan toch content moet bouwen via een authoring tool, dan ga ik niet om de pot draaien. Rise is op het vlak van prijs-kwaliteit veruit de beste. De ganse Articulate 360-suite, waarin Rise vervat zit, is van het beste dat zowel de professional als de huis-, tuin- en keukenontwikkelaar zal vinden.

Tally – maar je hoeft niet altijd content te bouwen via fancy authoring tools. Je zou versteld staan wat je met surveytools zoals het Belgische Tally kunt verwezenlijken. De tool zelf is grotendeels gratis. Enkel als je enkele premium features wil ontgrendelen, dien je te betalen. En dat doe je – geloof mij – met heel veel plezier.

TXTR – tot slot nog een eigen creatie die ik zelf veelvuldig inzet. Mensen vergeten na formele trainingen zeer snel, zeker als je als trainer of organisatie geen support en opvolging biedt. Maar moeten we cursisten dwingen om nóg een nieuwe tool te gebruiken? Nope, laten we gewoon een tool gebruiken die ze kennen: SMS. En laten we dat proces volledig automatiseren om de vergeetcurve tegen te gaan en het leeproces te ondersteunen. Whoop whoop, TXTR!

Wat zijn jouw tools? Deel ze met ons of – beter nog – deel ze met Jane Hart via deze link!