Winston Wolfe
2 april 2019 — By Mathias Vermeulen

Usain

Het was lang geleden dat we nog een echt #WTF-gevoel hadden, maar enkele weken geleden, na onze keynote op een VOV-pitstop was het nog eens van dat. Door Belgische technologie dan nog wel, waar we effectief mee aan de slag konden. Een relaas… De context Enkele weken eerder hadden we toevallig een Zoom-gesprek met Thomas […]

Het was lang geleden dat we nog een echt #WTF-gevoel hadden, maar enkele weken geleden, na onze keynote op een VOV-pitstop was het nog eens van dat. Door Belgische technologie dan nog wel, waar we effectief mee aan de slag konden. Een relaas…

De context

Enkele weken eerder hadden we toevallig een Zoom-gesprek met Thomas Vervaet van de start-up Winston Analytics (geen banden met die andere Winston, Wolfe) over hun platform. Zij zijn volop aan het timmeren aan software die ontwikkeld werd om mensen die presentaties, keynotes, sessies, … geven geautomatiseerde feedback te geven op hun talk. De tool doet aan stemanalyse op basis van Artificiële Intelligentie ; wij waren onmiddellijk geïntrigeerd. Het was sowieso een open, leuke babbel over leren en technologie, met op het eind dé verrassing dat ze op de VOV-pitstop even onze keynote onder de loep zouden nemen.

Hoe werkt het?

Thomas was aanwezig op die bewuste Pitstop en heeft er de volledige keynote opgenomen. Vervolgens werd dat audiobestand opgeladen in hun software, waarna de algoritmes aan de slag gegaan zijn. Resultaat? Een automatisch rapport over mijn talk, opgebouwd rond enkele parameters, met concrete tips en suggesties. En toen we dat rapport lazen, kwam dus dat #WTF-gevoel naar boven.

Wat was dan het resultaat?

We kunnen moeilijk het ganse rapport overpennen, maar hieronder vind je alvast enkele leuke quotes en feedback.

  • Vocal Variety: “Your volume variation shows your passion, the audience loves this energy.” Maar we moeten best wel wat meer pauze nemen. Ons publiek zal er ons dankbaar voor zijn. Naar het einde toe ging onze variatie trouwens ietwat achteruit. Opletten dus!
  • Pitch: “You owe an octave and you know how to use it.”  Maar we kunnen zeker nog verbeteren door nog meer accenten te gaan leggen.
  • Pace: “The Usain Bolt of speech has risen.” Hét grote werkpunt; onze snelheid. Snel spreken is leuk, te snel spreken is nefast voor de feestvreugde van de mensen.
  • Pause: “You’re a human machine gun, firing from all barrels.” Zoals eerder aangehaald; we praatten (en praten) te snel en moeten nog meer pauzes inlassen.
  • Volume: “Well, shake it up baby now. Twist and shout. You get the crowd crazy, just like The Beatles.” Het volume zat meer dan goed, maar dat was voor ons niet echt een verrassing.

En nu?

Sowieso waren we verbaasd over de accuraatheid van de feedback. Ergens heb je wel een idee hoe je praat, maar om dat dan in een geautomatiseerd rapport te zien; knap én spectaculair. En vooral: het rapport reikte ons als spreker ideeën aan om te verbeteren. Werken aan snelheid en pauzes is de boodschap en zorgen dat onze energie tot op het einde gehandhaafd blijft. Gedaan dus met oefenen voor de spiegel en feedback te vragen aan eender wie ons pad kruist op dat moment. Vanaf nu hebben we Winston Analytics als compagnon!