Winston Wolfe
18 december 2013 — By Mathias Vermeulen

Van manager tot curator

Vergeet heel even het woord van het jaar ‘selfie’, want één van de ’trending buzzwords’ binnen het Learning & Developmentlandschap het afgelopen jaar was ongetwijfeld ‘curation’. Maar wat is het juist? En wat houdt specifiek in voor jouw functie binnen L&D? Een duidelijk definitie van ‘curation’ is moeilijk en zeker niet evident. David Kelly, één […]

Vergeet heel even het woord van het jaar ‘selfie’, want één van de ’trending buzzwords’ binnen het Learning & Developmentlandschap het afgelopen jaar was ongetwijfeld ‘curation’. Maar wat is het juist? En wat houdt specifiek in voor jouw functie binnen L&D?

Fire hydrantEen duidelijk definitie van ‘curation’ is moeilijk en zeker niet evident. David Kelly, één van de leidende stemmen binnen L&D, omschrijft het wat ons betreft zeer treffend: “Curation is about replacing the noise of ever-increasing information with the clarity of context.” Want, laten we even een open deur intrappen: we leven vandaag in een samenleving waar informatie nog nooit zo makkelijk voor het grijpen lag: google, wikipedia, twitter, youtube, … werkelijk overal vind je vandaag in een sneltempo de nodige info en inzichten. Maar zonder een goede, heldere filter kan deze lavastroom aan gegevens nooit in de goede context geplaatst worden en word je werkelijk weggeblazen door het al te grote aanbod.

Als L&D Manager is het bijgevolg jouw verantwoordelijkheid en jouw taak om ervoor te zorgen dat je medewerkers het bos door de bomen blijven zien. Je bent de curator in het museum van informatie en kennis en jij filtert de stroom aan data tot een behapbaar en leerrijke mix. Klinkt evident, maar is het zeker niet. Het wordt één van de belangrijkste kerncompetentie die jij als L&D-verantwoordelijke moet bezitten. ‘Seek, sense and share’, zei Harold Jarche zeer wijselijk. Je gaat gericht op zoek naar alle vormen van info, je plaatst die in de goede en gewenste context en je deelt die vervolgens binnen je organisatie.

Als curator heb je gelukkig een aantal tools die je kunnen assisteren: gebruik scoop.it of paper.li, ga aan de slag met je eigen blog of creëer een facebook-pagina waarvan jij curator bent. Maar let wel: een tool kan jou helpen, maar jij bent wel nog steeds de man/vrouw achter het stuur.