Winston Wolfe
8 december 2014 — By Mathias Vermeulen

Verdwaald in het LMS-bos…

“Het gebeurde in de winter, en er lag een dikke sneeuwlaag. Een arme jongen moest een LMS-systeem implementeren in zijn bedrijf. Hij ging op zoek in het grote donkere LMS-bos, op zoek naar de gepaste oplossing voor zijn organisatie. Na een ganse dag tevergeefs zoeken, was het al zeer laat en uitermate koud. “Toch maar […]

gouden-sleutel“Het gebeurde in de winter, en er lag een dikke sneeuwlaag. Een arme jongen moest een LMS-systeem implementeren in zijn bedrijf. Hij ging op zoek in het grote donkere LMS-bos, op zoek naar de gepaste oplossing voor zijn organisatie. Na een ganse dag tevergeefs zoeken, was het al zeer laat en uitermate koud. “Toch maar eerst een vuurtje aanmaken om mij op te warmen,” dacht de jongeman. Hij veegde de sneeuw weg, en toen hij een plek grond tot op de aarde schoon had, vond hij een klein, gouden sleuteltje.

Nu dacht hij: “Waar een sleutel is, moet ook een sleutelgat zijn,” en hij groef nog verder in de grond tot hij een ijzeren LMS-kistje vond. “Als die sleutel nu maar past!” dacht hij, “er zitten vast kostbare oplossingen in dat kistje. Ik heb immers ooit gehoord dat LMS’en al onze problemen zullen oplossen…” Hij zocht en zocht, maar een sleutelgat vond hij niet. Eindelijk ontdekte hij het alsnog, maar het sleutelgat was zo klein, dat je het ternauwernood kon zien. Toch draaide hij het een keer om, en nu moeten we wachten tot hij het helemaal ontsloten heeft en het deksel heeft opengedaan, en dan zullen we horen, wat voor wonderlijke dingen er in dat kistje lagen!”

(vrij naar ‘De Gouden Sleutel’ van de gebroeders Grimm)

 

Zo gaat onze zoektocht naar een Learning Management Systeem helaas maar al te vaak. Wij verwachten grootse zaken, worden om de oren geslingerd met allerhande systemen en oplossingen, maar als puntje bij paaltje komt, hebben we een draak van een systeem binnen gehaald en hebben we hoegenaamd geen zich op wat we echt gewonnen hebben.

De LMS-markt is vandaag bovendien een dermate ‘big business’ geworden, dat het voor de gewone sterveling quasi onmogelijk geworden is om nog door de bomen het bos te zien. Op basis van een blogpost van John Leh willen we je hieronder toch een 3-tal types LMS’en voorstellen.

 

xAPI 3-> Talent Suite LMS’en

Onder deze noemer vallen de spelers die al decennia lang in de LMS-markt zitten. Ze hebben vroeger zware, logge systemen gebouwd, maar openden wel de LMS-markt en zetten het ganse gebeuren op de kaart. Op vandaag zijn deze spelers (en systemen) echter zodanig groot geworden, dat ze moeilijker kunnen inspelen op de nieuwere trends, zoals mobile, social en gamification.

Deze Talent Suite LMS’en zijn gigantisch groot en net omwille van die omvang en de grote kostprijs eigenlijk enkel geschikt voor de zeer grote bedrijven die een robuust systeem willen. Bekende spelers hier zijn vooral Cornerstone, SilkRoad, Saba en SAP.

 

-> Stand alone systemen

Deze systemen overspoelden enkele jaren terug het LMS-landschap, maar werden vaak opgekocht door de grotere hierboven geciteerde namen. De bekendste stand alone is Totara, de business solution van het open source en gratis platform Moodle.  Deze stand alone LMS-oplossingen focussen enkel op leren, maar zijn vlot te integreren met andere systemen die je binnen je HR-departement runt. Bovendien bestaat er, zeker rond Moodle en Totara, een zodanige online community dat problemen en bugs zeer snel opgelost kunnen worden. De hulp en de service bij deze systemen is dus absoluut een troef.

 

-> Cloud LMS’en

Cloud is the future! Deze LMS-oplossingen zijn allen redelijk recent ontwikkeld, maar hebben een andere insteek: eerst de eindgebruiker, dan pas de administratie. Daarom hebben ze niet dezelfde functionaliteiten en mogelijkheden als pakweg de stand alone solutions, noch de financiële middelen en mogelijkheden van de Talent Suites. Maar hiertegenover staat wel dat deze systemen perfect mee zijn met de nieuwe trends op vlak van leren, perfect mobile & social (kunnen) zijn en volgens een fair en transparant pricing-systeem werken.

Deze LMS’en zijn zoals gezegd makkelijk in gebruik en leggen focus op look & feel en user experience, vooraleer te kijken naar de administratieve toeters en bellen.

Voorbeelden in dit segement zijn: Docebo, Litmos en TalentLMS.

 

Hoewel wij persoonlijk redelijk sceptisch staan tegenover de baten van een LMS-systeem, hebben wij onze ervaring met enkele systemen gekoppeld aan enkele tests van andere platformen en onze persoonlijk voorkeur gaat hierbij uit naar een cloudsysteem zoals TalentLMS.

Mocht je trouwens meer willen weten over LMS’en en andere toepassingen, dan is deze workshop misschien wel iets voor jou!