Winston Wolfe
29 september 2014 — By Mathias Vermeulen

Wat als?

“Wat als de L&D-functie in jouw organisatie zou verdwijnen? Welke impact zou dit hebben op het leren in je organisatie?” Met deze vraag startte JD Dillon enkele weken geleden een interessante webinar. De vraag bleef nadien toch eventjes nazinderen, want welk antwoord is hier immers het beste antwoord? Bestaat het juiste antwoord wel op die vraag? 1. […]

“Wat als de L&D-functie in jouw organisatie zou verdwijnen? Welke impact zou dit hebben op het leren in je organisatie?” Met deze vraag startte JD Dillon enkele weken geleden een interessante webinar. De vraag bleef nadien toch eventjes nazinderen, want welk antwoord is hier immers het beste antwoord? Bestaat het juiste antwoord wel op die vraag?

Wat als

1. Het leren in onze organisatie zou ineen stuiken.

2. Mensen zouden dit amper voelen en het leren zou intact blijven.

3. Hebben wij een L&D-functie?

 

Naar onze bescheiden mening geeft geen enkele optie hierboven ons een goed gevoel en we hebben een sterk geloof in het feit dit jullie deze mening volgen.

De eerste optie streelt misschien wel het ego van enkele L&D-professionals, maar dat wil ook zeggen dat leren in de organisatie bijlange nog niet op punt staat en dat het té afhankelijk is van één iemand. Niet goed!

Het tweede antwoord lijkt op het eerste zicht prachtig, want je mag hier toch concluderen dat leren in de organisatie volledig op punt staat? Naar onze bescheiden mening betekent dat ook dat de toegevoegde waarde en het richting geven vanuit L&D misschien te beperkt is, te weinig zichtbaar? Neen, dit stemt ons ook niet gelukkig.

Het derde antwoord spreekt dan weer volledig voor zich en heeft geen nadere toelichting nodig. We gaan ervan uit dat optie drie enkel door enkele grapjassen aangevinkt zou worden. Neen?

Een antwoord tussen optie 1 en 2 lijkt ons misschien nog het dichtst bij het ideale scenario te brengen. Het leren in jouw organisatie zal uiteraard wel nog gebeuren (zie onze visie op leren), maar de richting, de visie, de sturing en de tempobepaling zou volledig verdwijnen. Of zoals @Micadam in een tweet aangaf: “Geen tijd, geen budget, geen richting en verkeerde skills”. Ja, hiermee zouden wij als L&D’er wel kunnen leven…

 

Dus beste L&D’er: Show your work, druk je stempel en zorg ervoor dat het L&D-schip die richting uitvaart die voor jouw organisatie het meest rendement genereert.

Wat is jouw mening?