Winston Wolfe
12 oktober 2016 — By Mathias Vermeulen

Welkom Workplace!

Workplace dus… Het langverwachte Facebook at Work overheerste de afgelopen dagen de tech media en de business fora. Een aantal gelukkigen kon reeds de bèta-versie testen en ook vandaag kan je je nog steeds aanmelden om ermee aan de slag te gaan. Wat? Al jaren zijn bedrijven op zoek naar ‘een soort Facebook, maar dan voor […]

Workplace dus… Het langverwachte Facebook at Work overheerste de afgelopen dagen de tech media en de business fora. Een aantal gelukkigen kon reeds de bèta-versie testen en ook vandaag kan je je nog steeds aanmelden om ermee aan de slag te gaan.

Wat?

Al jaren zijn bedrijven op zoek naar ‘een soort Facebook, maar dan voor ‘t werk’. En zo zagen een aantal platformen – de zogenaamde Enterprise Social Networks – het levenslicht, met Yammer en Slack als meest bekende. Yammer, een Microsoft-product, is het meest bekende ESN, maar maakt – als we heel eerlijk mogen zijn – bijna nergens zijn beloftes waar. De meeste bedrijven hebben vermoedelijk wel een Yammer-account, maar de kans is reëel dat er meer activiteit is in een willekeurige spookstad dan op jouw Yammer-bedrijfsaccount. En dan is er nog Slack, de hippe tegenhanger van Yammer, dat er ‘slick & smooth’ uitziet, dat naadloos integreert met talloze andere applicaties en dat op mobile zowaar nog gebruiksvriendelijker is dan op de web-versie. Slack duidelijk FTW!

facebookEn nu?

Nu komt er met Workplace een derde hond in het kegelspel, een echte ‘Facebook, maar dan voor ‘t werk’. En bij Microsoft maken ze zich ietwat zorgen. Nochtans lijkt het erop dat Workplace perfect integreerbaar zal worden met Yammer (en ook met de Google-producten) en dat alle zorgen voorlopig voorbarig zijn.

Hoedanook, Workplace belooft een advertentievrije werkruimte, waar je kan samenwerken, kennis delen, chatten, … En dit niet met je privé-Facebookaccount, maar met een tweede account, dat enkel voor Workplace bestemd is.

Voordeel van Workplace is dat Facebook stilaan in ons DNA verweven zit, dat mensen het platform perfect kennen, dat ze de functionaliteiten perfect weten te vinden en dat ze dus ook op Workplace onmiddellijk hun weg zullen vinden. En als dat dan kan om echt digitaal te gaan samenwerken, kennisdelen, leren, … dan zeggen wij: waar wacht je nog op?

Betalend?

Jep. Waar je privé Facebook volledig gratis is (vandaar de advertenties), wordt Workplace betalend. Maar het wordt een pak goedkoper dan Yammer en Slack. Tot 1000 werknemers betaal je voor Workplace 3 euro per user per maand. De prijzen van Slack en Yammer zijn minstens dubbel zo veel. Al dient het wel gezegd dat je voorlopig voor Slack meer in return krijgt voor dat hogere bedrag.

Kritiek?

Zal er helaas altijd zijn. IT-diensten zullen schermen met het “Datastorage gebeurt buiten de EU”-principe, medewerkers zullen zeggen dat “hun werkgever geen inzage moet hebben in het privé-leven”. En nog anderen zullen declameren dat “er tijdens de werkuren gewerkt moet worden en niet gechat en gefacebookt”.

Sowieso heeft Facebook zich de voorbije jaren niet echt populair gemaakt met enkele beslissingen (algoritmes, datastorage, …) en dat zal hier vaak nog meespelen. Maar goed, dan kan je onmiddellijk ook stoppen met Yammer, Slack, Dropbox, GoogleDrive, … Er moet datasecurity zijn, absoluut. En er moet ook duidelijkheid komen hierin. Maar we hebben bijvoorbeeld ook IT-diensten nodig die wat meer gaan openstaan voor nieuwigheden.

Het ‘inzage in het privé-leven’ wordt zelf vakkundig getackeld door Facebook, door met separate accounts te werken. Mensen hoeven zelfs geen privé account te hebben, om in het Workplace-verhaal te stappen. Duidelijk een goede keuze van Facebook. Zo blijven werk en privé duidelijk gescheiden.

En dan rest ons nog het laatste tegenargument, maar dat is anno 2016 zo banaal geworden, dat we het er zelfs niet over willen hebben.

Conclusie?

Wij vermoeden dat Workplace zijn plaatsje aan de top snel zal veroveren en dat het kwestie van tijd is voor ook vele diehard non-believers overstag zullen gaan. Maar intussen blijven wij wel lustig verder Slacken!