Winston Wolfe

Everybody appy

We bloggen geregeld over leuke tools en applicaties, maar die zitten versnipperd over talloze posts! Daarom willen we het jullie ietwat makkelijk maken met een soort app-winkel, boordevol applicaties die je als L&D’er zeker eens bekeken moet hebben! We vermijden hier uiteraard de logische apps zoals Facebook, twitter en LinkedIn, maar pikken in op de apps die vaak aan het begin van hun veroveringstocht staan.
Elke keer we een nieuwe app ontdekken, vullen we het lijstje verder aan. Heb je suggesties? Laat het ons dan zeker weten.

 

12-11 / Zoom / Video conferencing
Gedaan met Skype, Hangout en andere GoTo-meetings! Als het van ons afhangt, dan wordt er enkel nog ‘gezoomd’. Zoom is op vandaag meer dan waarschijnlijk de beste oplossing om aan video en web conferencing te gaan doen: makkelijk in gebruik, efficiënt, goede features, … Top! Registratie is gratis en zolang je 1-op-1 blijft werken, is Zoom gratis. Ze hebben bovendien ook een webinar oplossing, maar die hebben we zelf nog niet getest. Reden? We zijn hiervoor momenteel Webinar Ninja aan het uitproberen.

 

12-11 / Ludus / Presentaties
Een Belgisch product dat momenteel zeer hoge toppen scheert en geroemd wordt om zijn unieke aanpak? Jep, we hebben het over Ludus, een tool om op een innovatieve en mooie manier presentaties te creëren die modulair opgebouwd zijn, naadloos integreren met de bekendste apps en diensten en er prachtig uitzien. De creatievelingen onder de L&D’ers kunnen beginnen watertanden! Waar wacht je nog op?

 

12-11 / Responsive Screenshots / Misc.
Dit moet de kleinste en misschien wel meest simpele tool/app zijn uit onze voorlopige lijst. Maar ‘simplicity is the trademark of genius’. Dus waren wij behoorlijk wild van Responsive Screenshots. Je geeft een URL in en in één klik (en enkele seconden) krijg je een overzicht van die website op 4 verschillende schermtypes. In tijden dat ‘responsive’ de norm geworden is voorwaar een mooi hulpmiddeltje.

 

12-11 / Twine 2 / Interactive stories
Verhalen vertellen is een kunst, maar met Twine 2, een open-source programma om interactieve, niet-lineaire verhalen te creëren, kan dat nu iets overzichtelijker. Deze tool biedt jou de kans om een branched scenario voor je eLearningmodule uit te werken, een verhaallijn voor een serious game te ontwikkelen of om die sciencefiction roman waar je al jaren op broedt vorm te geven. En voor de gebruikers van de eerste versie van Twine: ja, Twine 2 is stukken beter!

 

30-08 / DeepL / Vertalen
Iedereen heeft ooit wel al eens met Google Translate gewerkt. De bijhorende lachkramp als een bepaalde zin weer maar eens raar vertaald werd, kreeg je er gratis bij. Sinds kort is er echter een Duits bedrijf dat met deep learningalgoritmes een veel betere vertaaldienst op de markt heeft gebracht. Foutloos? Nog niet! Beter dan de competitie? Absoluut! Maak dus kennis met DeepL en deel deze applicatie in jouw organisatie!

 

30-08 / Typorama / Design
Hoe vaak gebeurt het niet dat je een prachtige foto wilt voorzien van een passend lettertype. En dat je dan denkt; dju, was ik nu maar een graphic designer. Of had ik nu maar enkele van die skills. Welaan, dan is Typorama misschien wel jouw app. Zoals ze zelf zeggen: “The easiest way to create amazing graphics on your iPhone & iPad”. Handig voor een learning project waaraan je werkt? Of voor een rekruteringspost op Facebook? Of gewoon voor jou persoonlijk? Check it!

 

30-08 / Diigo / Social bookmarking
Op een dag leest een mens veel. Of komt hij/zij toch veel boeiende materie tegen. En heel vaak ontbreekt ons dan de tijd om al die interessante artikels en posts te lezen. Gelukkig is er al een tijdje Diigo, waarmee je makkelijk en snel alles wat je online vindt kunt verzamelen, organiseren, bewaren en delen met anderen. Social bookmarking heet dat dan. Wij gebruikten initieel de gratis versie en zijn recent overgeschakeld naar een betalend account. En we hebben het ons nog geen seconde beklaagd.

 

10-08 / Quink / Mobile learning
Sinds enkele maanden zijn wij samen met Seriewoordenaar onder de vlag van Dutch & Dillon volop aan het sleutelen aan onze eigen mobiele applicatie, Quink. Het gaat om een mobiele applicatie die online learning aan het principe van een dagkalender koppelt. Met Quink krijg de gebruiker elke dag een notificatie dat er een nieuw grapje, weetje of spreekwoord klaar staat. Daarbij hoort steeds een stukje learning content in de vorm van een poll, video, challenge, quizvraag of brain snack. Cool? ‘t Zal wel zijn!

 

06-07 / Rocketbook App / Writing & sharing
Het was Katrien Naert die er ons attent op maakte: de Rocketbook! Onmiddellijk verkocht (en gekocht)! Wat is het? Een schrift waarin je kan noteren (da’s bij elk schriftje de bedoeling, neen?), maar eens volgepend volledig herbruikbaar is door het in de microgolfoven te stoppen! Fenomenaal! En wat met je gedachten en schrijfsels? Die scan je simpelweg met de app in en die worden nadien netjes opgestuurd naar de kanalen die jij gekozen hebt (Slack, Dropbox, mail, Google Drive, …). Wederom: fe-no-me-naal!

 

06-07 / Hemingway App / Writing
We zijn een beetje stil gevallen, zo ontdekken we net. Maar met de Hemingway App (thanks, Tiffany) maken we alles goed. Deze app, geïnspireerd op – hoe kan het ook anders – Hemingway heeft als doel om op basis van data, data en nog eens data jouw schrijfstijl te optimaliseren voor het beste resultaat, zijnde: gelezen worden. Je kopieert je tekst en nadien maakt de app een analyse van je tekst en geeft je suggesties om de leesbaarheid nog te verhogen. Zo zit er in deze tekst één zin die moeilijk te lezen is en eentje die zowaar nog moeilijker te lezen valt. Resultaat: score 8!

 

24-01 / Lifeline / games
Neen, deze keer geen learning game, maar wel een mooi voorbeeld van de kracht van storytelling binnen games. Lifeline toont aan dat je met een krachtig verhaal evenveel kan bereiken als met een virtuele 3D-omgeving. En het haalt de investering van het bouwen van een learning game een pak naar beneden. Speel Lifeline en denk na over hoe je dit concept kan vertalen naar leren en ontwikkelen! Aanrader!

 

11-01 / Spark Video / Video
We geven toe, video is niet onmiddellijk ons ding. Maar video is wel al een tijdje alomtegenwoordig binnen leren. En dan krijgen we vaak de vraag welke tools er bestaan om snel en makkelijk te editen. Welaan dan, een van de apps die zeker jouw aandacht verdienen, is Adobe Spark Video. Makkelijk in gebruik! Komaan, haal die L&D Steven Spielberg in jou naar boven!

 

15-12 / FlowXO / Chatbots
Ja, wij bekennen, van chatbots durven wij wel eens wild worden. En met FlowXO kan je nu zelf je eigen Slack of Messenger chatbot maken, zonder echte IT-kennis nodig te hebben. Ideaal om eens mee te experimenteren en om het potentieel van dergelijke bots binnen leren goed in te schatten. Heb je zelf eentje gemaakt? Laat het ons dan zeker weten.

 

09-12 / Lunchcruit / HR
Het concept is even simpel als briljant. Bedrijven die je uitnodigen op de lunch, zonder verplichtingen. Om te praten. En te luisteren. En misschien wel die ene droomjob / droommedewerker te vinden. Of, zoals ze zelf zeggen bij Lunchcruit: “It’s just lunch with an interesting company. No pressure, zero-commitment, no strings attached.” Momenteel enkel in de VS, maar waar wachten bedrijven op?

 

xdotai03-11 / x.ai / Artificial Intelligence
Geen echte app deze keer, maar een virtuele assistent(e) die in jouw plaats je agendabeheer doet en afspraken regelt. We stonden lange tijd (maaaaaanden!) op de wachtlijst, tot ze plots hun eerste versie voor iedereen beschikbaar maakten. Hoe werkt het? Je stuurt iemand een mail met Amy (of Andrew) in CC en zij (of hij) neemt het mailverkeer van je over om een gaatje te zoeken in de agenda. Cool? ‘t Zal wel zijn!

 

mathpix29-10 / Mathpix / Education
Mathpix is, samen met Photomath, één van de eerste spelers op de markt om ‘performance support’ toe te passen bij studenten die worstelen met wiskunde. En meer bepaald vergelijkingen.  De app leest jouw handgeschreven (of geprinte) vergelijking in en geeft jou onmiddellijk de oplossing! En belangrijker nog in het leerproces: de stappen die naar de oplossing leiden. Super handig, zeker voor studenten die vast zitten tijdens huiswerk en nergens hulp kunnen vinden om hun wiskundig probleem op te lossen. Nu nog de wiskundedocent overtuigen…

 

cat10-10 / CAT Manager / Evidence-based
Evidence-based management, evidence-based HR, …  De wetenschap komt stilaan (en gelukkig maar) ons werkveld binnen. Maar de studies vliegen ons soms nog te vaak rond de oren. Maar zijn al deze studies wel even ‘wetenschappelijk’? Gebruik daarom CAT Manager, om met een kritische blik naar de wetenschappelijkheid van studies te kijken. Je krijgt enkele vragen voorgeschoteld over de studie, met op het eind een advies. En je weet, als de CAT van huis is, …

 

lifesaver21-09 / Lifesaver / Serious games
Gisteren botsten we – via een interview met Sharon Boller over de toekomst van learning games – op een mooie game van Unit9 (briljante mensen!). In Lifesaver krijg je een aantal levensechte situaties voorgeschoteld waarbij je slachtoffers moet reanimeren. Deze game toont nogmaals de kracht van video en gameplay en hoe games op een innovatieve, pedagogisch verantwoorde manier ingezet kunnen worden. Knap!

 

IFTTT05-09 / IFTTT / Automation
Ook geen nieuwe app, dit. Integendeel, IFTTT is al een ganse tijd behoorlijk ingeburgerd, maar blijft een topper. Met IFTTT – voluit If This Then That – kan je verschillende apps en/of tools aan elkaar linken. Als ‘x’ gebeurt in tool A, dan krijg je ‘y’ als resultaat in tool B. Kortom, het kan een pak van je dagelijkse, tijdrovende input vervangen, zowel op professioneel vlak als in een meer private sfeer. Zeker dus eens raadplegen!

 

Snapguide01-09 / Snapguide / Learning
Snapguide is een gratis tool waar mensen visuele en leuke ‘how to guides’ kunnen posten en delen. Topics gaan van de huis-tuin-en-keuken gidsen tot professionele guides die jou in een handomdraai op een zeer visuele manier op weg helpen. Onder het mom dat beelden en video vaak zoveel meer zeggen dan woorden, kan dit binnen jouw organisatie perfect als leertool ingezet worden.

 

new-icon17-08 / Knack It / Serious games
Knack, een bedrijf uit Silicon Valley, heeft een app met drie games ontwikkeld die jouw talenten (Knacks, Power Knacks en Super Knacks) in kaart brengen. Een magistraal project, op basis van game design, big data en wetenschap. De games zelf zijn volledig gratis, enkel bedrijven die ermee aan de slag willen, moeten een fee betalen. Wijzelf hebben hieromtrent ook een ESF-project lopen, dus neem ook zeker daar eens een kijkje! En speel uiteraard de games Dashi Dash, Meta Maze en Bomba Blitz.

 

Wonder16-08 / WonderBot / Artificial Intelligence
Artificial Intelligence, zeg je? Wel, we zagen enkele dagen geleden via TechCrunch iets passeren over een nieuwe, leuke bot, namelijk WonderBot, “a key-value store for your life”. Deze bot werk via sms en slaat allerlei belangrijke zaken op. Als je dan iets dringend moet weten (een logincode, een verjaardag, een specifiek document, …) en je hebt het destijds via WonderBot opgeslagen, dan stuurt hij/zij je een sms’je terug met de noodzakelijke info. De max, voorwaar de max!

 

Haiku-Deck-Logo11-08 / Haiku Deck / Presentaties
Lang leve Learning Solutions! Of was het DevLearn? Feit is dat we op één van onze laatste conferentiebezoeken Haiku Deck leerden kennen. Nog maar eens een app om via je smartphone, tablet of desktop visueel mooie presentaties te maken? Ja en neen, want Haiku Deck zoekt automatisch naar de passende foto voor je slide. Een foto die je bovendien ook copyright-gewijs zomaar mag gebruiken. Hoera! En nu allen aan de slag…

 


CanvaBasicsOnlineBusinessIcon09-08 / Canva / Grafisch design

Het moet intussen twee jaar geleden zijn, toen we voor het eerst met Canva werkten. Canva is een easy-to-use tool waarmee je makkelijk designs kunt ontwikkelen voor blog posts, infographics, SoMe-posts, presentaties, … En eindelijk heeft Canva een iOS app ontwikkeld, waarmee je nu nog makkelijker aan de slag kunt. Wij waren al fan en zijn dat nu nog meer! Een must voor iedereen, zeggen we u!

 

WallaMe08-08 / WallaMe / Augmented Reality
We kunnen niet om het succes van PokémonGo heen. Daarom leggen we graag nog een coole AR-app voor, nl. WallaMe. Via WallaMe kan je her en der verborgen boodschappen taggen op fysieke plaatsen. Dat kunnen liefdesverklaringen zijn, maar bijvoorbeeld ook leuke hints in een soort scavenger hunt voor nieuwkomers. Je zoekt een bedrijfsmuur, je neemt een foto, voegt een boodschap toe en kiest tot slot wie dit mag bekijken. Is dit een baanbrekende app? Niet echt, maar mits wat creativiteit kan je hier best wel wat mee aanvangen…

 

TinyCards27-07 / Tinycards / Learning
Leuk appje van de makers van DuoLingo. Het format is behoorlijk simpel en speelt in op het mobile microlearning verhaal: je kiest een aantal topics die jou interesseren en je leert via – hoe kan het ook anders – kleine kaartjes (flascards) een aantal zaken over die specifieke thema’s. Ietwat vergelijkbaar met Snappico, maar wat ons betreft teveel gericht op ‘schoolse’ kennis. Nu ja, misschien zijn wij al iets te oud en behoren we ook niet tot de doelgroep van TinyCards.

 

Quartz26-07 / Quartz / News
Quartz is totaal niet nieuw, maar toch het vermelden waard. Want deze unieke, clevere app biedt jou het laatste nieuws in een soort sms-stijl. Het lijkt alsof je in gesprek bent met iemand. Wij blijven de app dagelijks consulteren en zitten telkens de ganse rit uit, omdat we dan beloond worden met een hilarische GIF. En intussen zijn we weer volledig mee met het nieuws. Dus, twee vliegen in één klap.

 

Virtual Speech20-07 / Virtual Speech / Virtual Reality
Breekt het angstzweet jou uit als je voor publiek moet spreken? Schrik van sollicitatiegesprekken? Dankzij Virtual Speech kan je je hierop al een klein beetje voorbereiden, in VR-modus dan nog wel. Download de app, neem je Google Cardboard of VR Box en laat je onderdompelen in bovenvermelde situaties. “The proof of the pudding is in the eating”, maar deze app laat op een mooie manier de mogelijkheden van VR binnen leren zien. Waar mogen wij komen spreken om het te demonstreren?